A legkorszerűbb képalkotó eljárás a fogászatban: bemutatkozik a 3D CT

Vajon mi a különbség egy kétdimenziós panorámaröntgen és egy háromdimenziós CT-felvétel között? Lényegében minden, és a tét ilyenkor nem más, mint az adott kezelés sikere.

Fogászati diagnosztika



Vajon mi a különbség egy kétdimenziós panorámaröntgen és egy háromdimenziós CT-felvétel között? Lényegében minden, és a tét ilyenkor nem más, mint az adott kezelés sikere.

A 3D CT a modern fogászati technológia egyik legnagyobb vívmánya, hiszen alkalmazásával még biztonságosabbá és hatékonyabbá tehetők a kezelések.

És nemcsak a fogbeültetés, hanem szinte bármelyik fogászati beavatkozás, ahol számolni kell az esetleges rejtett problémákkal, és a következménnyel, hogy azokat a fogorvos nem veszi időben észre.

Miért fontos a precíz, pontos diagnosztika?



Alapos és pontos diagnosztika nélkül nincs sikeres kezelés. A fogorvosi vizsgálattal ugyanis megismerhető a páciens szájüregének állapota, emellett felderíthetők a (rejtett) problémák, és megtervezhető a szükséges kezelés.

A diagnosztika alapfeltétele a hatékony terápiának, és ez különösen igaz a fogbeültetésre vagy a szájsebészeti beavatkozásokra. A háromdimenziós képalkotó eljárás nélkül nem lehetne felmérni a páciens szájüregi képleteit, és felelőtlenség lenne megmondani, hogy az érintett terület alkalmas-e az implantációra, vagyis:

  • elég vastag és magas,
  • jó minőségű,
  • valamint kemény-e a csontállomány.

A fogbeültetés az elérhető leghatékonyabb fogpótlási módszer napjainkban, amely a legkorszerűbb eszközöket használja, és amely igényli a modern diagnosztikai asszisztenciát.

Megbízhatóan csak 3D CT-vel tervezhető meg egy fogászati implantátum beültetése, hiszen csak így látható előre, hogy mi a fogbeültetés legideálisabb helye és iránya, valamint hogy milyen méretű műgyökeret érdemes használni a beavatkozás során. Ezek ismeretében a fogászati implantátum már úgy ültethető be, hogy az teljes egészében csontban álljon, vagyis tartósan rögzüljön a helyén.

A 3D CT ezért kiemelt szerepet kap nemcsak a diagnosztikában, hanem a kezelési terv felállításában és a megfelelő árajánlat elkészítésében is. Felelős szájsebész ma már nem kezd hozzá implantáláshoz anélkül, hogy ne tanulmányozná át a páciensről készített CT-felvételt, és hogy ne tervezné meg aprólékosan, tizedmilliméteres pontossággal a beültetni szándékozott műgyökerek helyét és irányát.

Miért olyan különleges a 3D CT?



A 3D CT (CBCT) egy zöld technológiára épülő, speciális háromdimenziós digitális röntgenleképezési módszer, amit az alsó és a felső állcsont, valamint a fogak tüzetesebb vizsgálatára fejlesztettek ki, hogy a fogorvosok és szájsebészek hatékonyabban tárhassák fel a különböző szájüregi problémákat.

Mivel méretarányos képet rögzít három dimenzióban, ezért segítségével teljes mértékig áttanulmányozható egy páciens szájüregének állapota, akár a későbbiekben, hónapok vagy évek múltán is. A végeredmény CD-re/DVD-re is kiírható, és igény esetén (például biztosítási ügyintézéskor) a páciensek magukkal tudják vinni.

A tetszőlegesen változtatható irányok és méretek miatt a 3D CT kiválóan használható szájsebészeti kezelések előtt, valamint bármelyik fogászati beavatkozáshoz (legyen az gyökérkezelés, parodontológiai beavatkozás, fogszabályozás vagy fogászati góckutatás).

Hogy mi az előnye? Az, hogy kényelmes elkészíteni, hiszen nem kell cső alakú detektorba feküdnie a páciensnek, és az egész művelet nem igényel több időt 1-2 percnél. Nincs bezártság érzet, és nem szükséges hozzá kontrasztanyag használata sem.

Cserébe tizedmilliméteres pontosságú képet kapunk a csontszerkezet sűrűségéről és a környező anatómiai képletekről, valamint kimutathatóvá válnak a kétdimenzióban rejtve maradó problémák, legyen az egy gyökérdarabka vagy más idegen test.

Így objektíven diagnosztizálhatók a különböző fogászati problémák, és a fogorvosok egyértelmű válaszokat kaphatnak kérdéseikre. Fogbeültetés és komolyabb szájsebészeti beavatkozás előtt ez olyan előny lehet, amivel minimalizálható a kockázat, és biztosítható a siker.

Hogyan segíti a 3D CT a fogbeültetést?



Fogászati implantátum beültetésekor a kétdimenziós panorámaröntgenkép használhatatlannak bizonyul, hiszen az nem mutatja meg, hogy az állcsont szerkezete milyen vastag és hogy milyen sűrűségű. Vajon hogyan tudná megállapítani így egy szájsebész, hogy a műtét helyén elég jó-e a csontállomány, és hogy a beültetett műgyökér teljesen csontban fog-e majd állni?

Tudjuk a választ: sehogy! A műtét valójában egy tippelés lenne, tele kockázatokkal.

A 3D CT viszont pontosan megméri a csont magasságát, vastagságát és keménységét is, valamint képes arra, hogy egyedülálló módon tizedmilliméteres pontosságú távolságmérést biztosítson a szájsebészeknek. Eszköztára tartalmazza a különböző méretű implantátumokat, így azok egyetlen vágás nélkül betervezhetők a páciens csontjába. A javaslatokat könnyedén meg lehet mutatni a pácienseknek, az érthető kezelőfelületen és a jól látható képeken keresztül pedig gyorsan elmagyarázható, hogy az adott kezelésre miért van szükség, és hogy az miképp zajlik majd.

A kényelmesen és fájdalommentesen elkészíthető felvétel megmutatja az idegpályákat is, amelyeket implantáláskor feltétlenül el kell kerülni. Ezek helyzete szintén csak két dimenzióban látható egy panorámaröntgen-képen, a CT-n viszont tetszőleges irányból kielemezhető, hogyan és hol futnak ezek az állcsontban.

Az ultramodern képalkotó-eljárás használatával így jelentősen csökkenthető a fogbeültetés kockázata, és megközelíthető a 100 százalékos sikerességi ráta.

Mennyire biztonságos a 3D CT?



A szervezetbarát 3D CT elkészítése teljesen biztonságos, és a pácienseket rendkívül alacsony, nagyjából 30-40 µSv sugárdózis éri, ami a klasszikus CT sugárterhelésének mindössze 1 százaléka. Ezt kutatások és pontos mérések is alátámasztják.

Hogy kontextusba helyezzük ezt a mennyiséget: ez a dózis akkora háttérsugárzás, mint amekkora egy repülőgép utasait éri egy Berlin/Párizs-New York járaton.

Az automatizált, teljes mértékben számítógép által irányított szkennelés nagyjából fél percet vesz igénybe, ez pedig olyan rövid időszak, hogy senkinek nincs oka aggódni.

A 3D CT-vel tehát valóban búcsút inthetünk a meglepetéseknek, hogy tökéletesen személyre szabott kezeléseket kapjunk elérhető áron, biztonságosan.

Mi a különbség a panorámaröntgen és a 3D CT között?



Bár a két képalkotó-eljárásban sok közös pontot találunk (mindkettő biztonságos, azonnal elkészíthető, és egyik sem nélkülözhető a különböző kezelések előtt), mégis egyértelmű, hogy a két diagnosztikai eszköz több dologban is eltér egymástól.

A digitális panorámaröntgen
  • kétdimenziós felvételeket készít,
  • egyszerű kezelni és továbbítani (képformátumban) a kész felvételeket,
  • gyors,

viszont nem alkalmas a fogbeültetés megtervezéséhez, hiszen nem mutatja meg a csontvastagságot.

Éppen ezért a panorámaröntgen kiválóan használható fogszuvasodás vagy kisebb fogászati betegségek detektálására, fogpótlások megtervezésére, valamint általános szájsebészeti beavatkozásokhoz.

A 3D CT



  • háromdimenziós felvételekkel dolgozik,
  • egyszerű kiértékelni a kapott eredményeket,
  • lehetővé teszi az aprólékos diagnosztikát és tervezést,
  • minden eddigi módszernél biztonságosabb,
  • méretarányos és torzításmentes képet készít,

kezelése és továbbítása viszont bonyolultabb, mint a panorámaröntgené.

Használata általános fogászati és szájsebészeti beavatkozásokhoz nem szükséges, viszont nélkülözhetetlen csontpótlás, fogbeültetés vagy komolyabb fogászati kezelések előtt. A fogorvosok már a teljes fogászati rehabilitáció során is mind gyakrabban veszik igénybe, valamint hatékony segítséget nyújthat régóta fennálló fájdalmak detektálásában, valamint állkapocs-ízületi problémák diagnosztizálásában.

A 3D CT egy igazi 21. századi diagnosztikai eszköz: azt a minőséget és precizitást nyújtja, amit a páciensek elvárnak egy korszerű fogászattól.

CompletDent
1139 Budapest Hungary
+361 €€€
Utolsó módosítás: 2024. Február 19.