Mit kell tudni a fogíny visszahúzódásáról?

Ínyünk az első védelmi vonal, amely nemcsak az esztétikumért felel, de óvja és takarja is fogaink alsó részét. Már csak ezért is aggasztó, hogy egyre több páciens szenved amiatt, hogy ínye visszahúzódik és elsorvad, amivel érzékenység és vérzés is gyakran együtt jár.

Paradontológia

Ínyünk az első védelmi vonal, amely nemcsak az esztétikumért felel, de óvja és takarja is fogaink alsó részét. Már csak ezért is aggasztó, hogy egyre több páciens szenved amiatt, hogy ínye visszahúzódik és elsorvad, amivel érzékenység és vérzés is gyakran együtt jár.

A problémával küzdő páciensek idővel arra lesznek figyelmesek, hogy korábban még szép, rózsaszín ínyük most már vöröses és duzzadt, és a recesszió miatt úgy tűnik, mintha fogaik hosszabbak lennének.

Az ínyvisszahúzódás ráadásul nem csupán esztétikailag zavaró, hiszen az hosszabb távon fogaink egészségét is veszélyeztetheti.

De vajon létezik-e gyógymód a problémára, és tehetünk-e ellene valamit?

Az egészséges íny szerepe

A fogíny az állcsontunkat és a fogainkat fedő lágyszövet, lényegében a szájüreg nyálkahártyájának folytatása, amelynek legfontosabb feladata az, hogy megvédje a fogakat és a fogágyat a zománc és a cementréteg találkozásánál. Szorosan tapad csontunkhoz, és a védelem mellett gondoskodik a rágószervek rögzüléséről, horgonyzásáról is.

Gondoljuk csak végig, mennyire másképp néznénk ki íny nélkül, és hogy milyen védtelenek lennének ekkor a fogaink. Nélküle az ételmaradékok és a fogágyban lévő baktériumok szabadon garázdálkodhatnának az érintett területen, és mindenhova eljutnának.

A fogíny egészségesen halvány rózsaszín színű, nem duzzadt, és fogmosás közben sem vérzik vagy érzékeny. Ilyenkor az íny és a fog közötti mélység maximum három milliméter, vagyis nincsenek ott kórokozókkal teli tasakok, és a szorosan tapadó íny miatt erre a területre nem juthatnak be a baktériumok és az ételmaradékok.

Sok páciens nem tudja, hogy ínyünk és fogaink szoros kölcsönhatásban vannak egymással, és csak akkor lehet egészséges a fogazatunk, ha ínyünk is ép, erőteljes. Abban az esetben, ha elhanyagoljuk a fogínyünket, akkor nemcsak az esztétikai következményekkel kell számolnunk, hanem azzal is, hogy a fogágy védtelenné válik, és fogaink veszélybe kerülnek.

Amit az ínyrecesszióról tudni kell

A fogíny képes ellenállni a mechanikai erőknek, de egyúttal rendkívül érzékeny is a külső behatásokra. Azt, amikor a fogainkat és a fogágyat fedő lágyszövet ezek miatt a külső behatások miatt szép lassan elkezd visszahúzódni, ínyrecessziónak nevezzük.

A visszahúzódás miatt egyre nagyobb terület válik láthatóvá a fognyakból, és ahogy több idő eltelik, úgy válik mind szembetűnővé a változás. Amit kezdetben a páciens még nem vett észre, az később a tükörbe pillantva már számára is egyértelművé válik.

A probléma ekkor még esztétikainak tűnik, csakhogy a recesszió miatt az íny már nem tudja megvédeni a fognyak környékét, ezért az érintett fogak egyre érzékenyebbé válnak. Ezt követheti a fájdalom, a fertőzés és a fogak mozgathatósága.

A helyzet sajnos önmagától a későbbiekben sem javul, és ahogy haladunk előre az időben, úgy kell számolni a még ijesztőbb következményekkel:
ínygyulladás,
ínyvérzés,
fogágybetegség,
fognyaki fájdalom,
a fog kilazulása,
a fog kihullása,
csontsorvadás.

Mi váltja ki az ínyrecessziót?

A fogíny visszahúzódását számtalan ok kiválthatja, de általában ők a felelősek:

Helytelen fogmosási technika (amikor sikáljuk, nem lágyan mossuk)
Nem megfelelő szájhigiénia
Hormonális változás
Genetikai adottság
Nyelv- és ajakpiercing
Rossz harapás

Az esetek többségében a kiváltó folyamatokat kordában lehet tartani és meg lehet szüntetni: a helytelen fogmosási technika elhagyható, és fogorvosi segítséggel felvehetők a helyes szájápolási szokások; a testékszereket el kell távolítani; és a rossz harapást helyre kell hozni.

Mi történik akkor, ha nem kezeltetjük az ínyrecessziót?

A nem kezelt ínyvisszahúzódás előbb-utóbb ijesztő szövődményekhez vezet, és itt nincs feltételes mód: az íny folyamatos irritációja miatt gyulladás alakul az érintett területen, ami egyre súlyosabb lesz az idő múlásával. Ez a gingivitisz, amely kezdeti stádiumában még egyszerűen kezelhető.

A fogorvosok ilyenkor eltávolítják a lerakódott fogkőrétegeket, kitisztítják a kórokozókkal teli tasakokat, majd tanácsokat adnak a páciensek, hogy azok miképp tarthatják fenn a megfelelő szájhigiéniát.

A fogíny gyulladása ekkor fájdalmak nélkül megszüntethető, ha viszont nem gondoskodunk az irritációról, akkor a probléma magától már nem szűnik meg, sőt idővel megtámadja a fogágyat is. Itt pedig már nagyobb pusztítást végez, hiszen lebontja a fogainkat tartó képleteket, így rágószerveink előbb kilazulnak, később pedig ki is esnek.

Ez a sajnos egyre több pácienst érintő fogágybetegség (periodontitis), amely a szuvasodás mellett a felnőttkori fogvesztés egyik vezető oka, különösen a fejlett országokban, így Nyugat-Európában is.

Későbbi stádiumában a periodontitis már nem gyógyítható, és a folyamatot nem lehet visszafordítani. Az egyetlen, amit ilyenkor a fogorvos tehet, hogy lelassítja a folyamatot, hogy a páciens a lehető legkésőbb veszítse el eredeti fogát.

Mit tehetünk az ínyrecesszió ellen?

Először is szánjunk időt a rendszeres (6-12 havonta esedékes) fogorvosi kontrollra. Mivel a tüneteket az ínyvisszahúzódás kezdeti stádiumában nem mindenki látja, ezért nem árt, ha van egy tapasztalt szakorvosi szem, amely a lehető leghamarabb észreveszi az árulkodó jeleket, és ha szükséges, hozzáláthat a szükséges kezelésekhez.

Általános tanács, amit érdemes betartani, hogy ha bármilyen problémát észlelünk az ínyünkkel kapcsolatban, akkor azonnal forduljunk fogorvoshoz. Már a tünetek első észlelésekor érdemes időpontot kérni, mert a probléma az elején még viszonylag könnyedén orvosolható. Később ez egyre nehezebbé válik, és egyre nagyobb lemondásokkal (például költségekkel) jár majd együtt.

Az ínybetegségek szakszerű segítség nélkül nemcsak a szép mosolyt, hanem fogaink egészségét is veszélyeztetik, ezért mindig tartsuk be a legfontosabb tanácsokat:

Ügyeljünk a megfelelő szájhigiéniára és a helyes fogmosási technikára (ezt fogorvosunk meg tudja nekünk tanítani)

A rendszeres kontroll mellett akkor is keressük fel fogorvosunkat, ha fájdalmat, érzékenységet vagy bármilyen egyéb tünetet tapasztalunk magunkon

Figyeljünk oda az életmódunkra is, és táplálkozásunk vitaminban, ásványi anyagokban gazdag, szénhidrátban pedig szegényebb legyen.


A CompletDent fogorvosai mindig kihangsúlyozzák, hogy az egészséges fogazathoz és az ép mosolyhoz elengedhetetlen a fogíny megfelelő állapota. Egy sor későbbi kellemetlenségtől megóvhatjuk magunkat, ha odafigyelünk fogainkra és fogínyünkre, és ha betartjuk a fentebb felsorolt tanácsokat.

CompletDent
1139 Budapest Hungary
+361 €€€
Utolsó módosítás: 2024. Február 19.