Fogkorona – milyen típust válasszunk?

A fogkorona egy fogpótlási megoldás, melyet akkor alkalmaznak, ha a fog nagy része elveszett, de az eredeti fogazat még megtartja a stabilitását.

A korona egy olyan fogpótlási módszer, amely során egy fogat porcelán, kerámia vagy fémötvözetekből készült héjra cserélnek, amely teljesen eltakarja az eredeti fogat. Az eljárás során először lecsiszolják az eredeti fogat, majd a fogorvos felvételt készít a korona elkészítéséhez. Az elkészült koronát aztán a fogorvos a megfelelő méretre csiszolja és rögzíti az eredeti fogra. Az eljárás általában egy vagy több látogatást igényel a fogorvosnál, és egy sikeresen elkészített fogkorona akár évtizedekig is eltarthat.

Milyen típusú fogkoronák léteznek?

Többféle típusú fogkorona létezik, amelyek eltérő anyagokból készülnek, és különböző előnyökkel és hátrányokkal rendelkeznek. Az alábbiakban bemutatjuk a leggyakoribb típusokat:

Kerámia korona

A kerámia korona olyan típusú fogpótlás, amelynek alapanyaga porcelán vagy kerámia. Az ilyen fogkorona általában akkor javasolt, ha a fog megerősítésére van szükség, vagy ha a fog súlyosan megsérült, pl. eltört vagy kilyukadt, és az eredeti fog koronájának helyreállítása nem lehetséges.

A kerámia korona előnyei közé tartozik:

Esztétikus megjelenés: a kerámia korona nagyon természetes és esztétikus megjelenést nyújt, mivel a kerámia anyag hasonlít a természetes fogakra és könnyen illeszthető a többi foghoz.

Biokompatibilitás: a kerámia anyag biokompatibilis, ami azt jelenti, hogy az emberi testben biztonságosan használható, és nem okoz allergiás reakciókat.

Tartósság: a kerámia korona nagyon tartós és hosszú élettartammal rendelkezik, ha megfelelően van karbantartva.

Hőállóság: a kerámia anyag ellenáll a hőnek és az oxidációnak, ami azt jelenti, hogy nem változik meg a színe és az alakja, ha forró vagy hideg ételekkel vagy italokkal érintkezik.

A kerámia fogkorona hátrányai közé tartozik:

Magas ár: a kerámia fogkorona ára általában magasabb, mint a hagyományos fém fogkoronáké.

Sérülékenység: A kerámia anyag sérülékenyebb, mint a fém vagy a cirkon koronák, ezért könnyebben eltörhet.

Több idő szükséges a felhelyezéshez: A kerámia korona elkészítése és felhelyezése általában több időt vesz igénybe, mint más típusú fogpótlások, mivel megfelelő formázás és színválasztás szükséges.

A kerámia fogkorona tartós és hosszú élettartamú.
A kerámia fogkorona tartós és hosszú élettartamú.

Cirkon korona

A cirkon fogkorona egy olyan típusú fogpótlás, amelynek alapanyaga cirkónium-dioxid, egy kemény, fehér színű és könnyű anyag. A cirkónium-dioxid kiváló minőségű és tartós anyag, amely nagy nyomásra és kopásra is ellenáll, ezért ideális anyag a fogkoronákhoz és más fogpótlásokhoz.

A cirkon fogkorona előnyei közé tartozik a következők:

Nagyon tartós: a cirkónium-dioxid nagyon ellenálló anyag, amely a nagy nyomásnak és a kopásnak is ellenáll, ezért a cirkon korona nagyon hosszú élettartammal rendelkezik, így hosszú távú megoldást kínál.

Természetes megjelenés: a cirkon fogkorona természetesen illeszkedik a fogakhoz, és színével, átlátszóságával és fényvisszaverő képességével olyan, akár a természetes fogak.

Biokompatibilis: a cirkónium-dioxid anyag biokompatibilis, ami azt jelenti, hogy nem okoz allergiás reakciókat és biztonságosan használható az emberi testben.

Könnyű: a cirkon fogkorona könnyű és kényelmes viselet, mivel a cirkónium-dioxid anyag sűrűsége alacsonyabb, mint a többi korona anyagé.

A hátrányok közé tartozik:

Kényesebb előállítás: A cirkon fogkoronák előállítása bonyolultabb és időigényesebb, mint más típusú koronáké. Elkészítése speciális számítógépes tervezést és CAD/CAM technológiát igényel, ami növeli az előkészítés és a beillesztés idejét.

Magasabb ár: A cirkon fogkoronák ára általában magasabb, mint más típusú koronáké.

A cirkon korona természetes megjelenést biztosít.

A cirkon korona természetes megjelenést biztosít.

Fém korona

A fém korona olyan típusú fogpótlás, amelyet fémötvözetből készítenek, általában aranyból vagy más nemesfémekből, és az érintett fog felett helyezkedik el. A fém korona a legelterjedtebb típusú fogkoronák közé tartoznak, és általában akkor javasoltak, ha a fog koronájának helyreállítása komolyabb beavatkozást igényel, vagy ha a fog nagyobb mértékű sérülést szenvedett.

A fém fogkoronák előnyei közé tartozik:

Tartósság: a fém koronák általában nagyon tartósak és hosszú élettartammal rendelkeznek, ha megfelelően vannak karbantartva.

Erős: a fém korona nagyon erős és ellenálló, és kevésbé valószínű, hogy eltörik vagy megreped.

Az illeszkedés könnyű: a fém korona könnyebben illeszkik a foghoz, és egyszerűbben lehet beültetni, mint például a kerámia koronát.

A fém fogkoronák hátrányai közé tartozik:

Esztétikai megjelenés: a fém fogkoronák kevésbé esztétikusak, mint a porcelán vagy cirkon fogkoronák, mivel a fogakon világosan láthatóak lehetnek.

Biokompatibilitás: Azok számára, akiknek érzékeny a fémre, vagy allergiásak a nemesfémekre, problémát jelenthet a fém fogkorona használata.

Érzékenység: a fém fogkoronák hő- és hidegérzékenyek lehetnek, ami kellemetlenséget okozhat.

A fém korona az érzékenyeknél allergiás reakciót okozhat.
A fém korona az érzékenyeknél allergiás reakciót okozhat.

Fémkerámia korona

A fémkerámia korona olyan típusú fogpótlás, amelynek alapja fém, amelyet porcelánnal borítanak. Az ilyen típusú korona általában akkor javasolt, ha az eredeti fog koronájának helyreállítása nem lehetséges, például nagy méretű tömések, gyökérkezelés vagy fogínybetegség miatt.

A fémkerámia korona előnyei közé tartozik:

Tartósság: a fémkerámia korona nagyon tartós és hosszú élettartammal rendelkezik, ha megfelelően van karbantartva.

Erős és stabil: a fémkerámia korona nagyon erős és stabil, mivel az alapanyag fém, ami ellenállóbb a nyomásra és az elhasználódásra.

Jó illeszkedés: pontosan illeszkedik a foghoz, ami miatt stabilan tart, és a funkcióját jól ellátja.

Esztétikus megjelenés: a fémkerámia korona esztétikus megjelenést nyújt, mivel a porcelán borítás azonosíthatatlan az emberi fogakkal.

A fémkerámia korona hátrányai közé tartozik:

Esztétikai problémák: bár a fémkerámia fogkoronák nagyon esztétikusak, a koronák pereme láthatóvá válhat, amely egy kis sárga vonal formájában jelentkezik a fogvonal mentén.

Allergiás reakciók: néhány ember allergiás lehet a fémre, amelyből a fogkorona készült, ami bőrirritációt, viszketést vagy duzzanatot okozhat.

Az alapanyag lehetőségei: A fémkerámia korona fémalapja miatt lehetőségek korlátozottak az esztétikai szempontokat illetően.

Préskerámia korona

A préskerámia korona olyan típusú fogpótlás, amelyet nagynyomású technológiával készítenek, és porcelán anyagból áll. Az ilyen típusú fogkoronák általában akkor javasoltak, ha az eredeti fog koronájának helyreállítása nem lehetséges.

A préskerámia fogkorona előnyei közé tartozik:

Tartósság: a préskerámia fogkorona nagyon tartós és hosszú élettartammal rendelkezik, ha megfelelően van karbantartva.

Esztétikus megjelenés: a préskerámia fogkorona rendkívül esztétikus, mivel a porcelán anyag átlátszó és azonosíthatatlan az emberi fogakkal. A préskerámia koronák általában jobban illeszkednek a foghoz, és természetesebbnek tűnnek, mint a fémkerámia koronák.

Biokompatibilitás: a préskerámia fogkorona nagyon biokompatibilis, ami azt jelenti, hogy kevésbé valószínű, hogy allergiás reakciókat okoz, mint a fémkerámia fogkoronák.

Könnyen kezelhető: a préskerámia fogkoronák könnyen kezelhetők és lehet javítani őket.

A préskerámia fogkorona hátrányai közé tartozik:

Ár: a préskerámia fogkorona általában drágább, mint a fémkerámia fogkorona.

Érzékenység: a porcelán anyag miatt a préskerámia fogkoronák érzékenyebbek a törésre és az elrepedésre.

A megfelelő fogkorona típusát a fogorvos fogja javasolni az egyes esetekben, figyelembe véve az adott fog állapotát, az esztétikai igényeket és az anyagi lehetőségeket. A folyamat általában két látogatást igényel a fogorvosnál, és az eljárás során a fogat először lecsiszolják, majd a koronát a helyére rögzítik.

Fogkorona árak – mennyibe kerül a fogászati korona az egyes típusok szerint?

A fogkorona árak nagyon változóak, és a különböző típusú fogkoronák különböző árkategóriákba tartozhatnak. Általában a kerámia és cirkon fogkorona árak magasabbak, mint a fém fogkorona árak, mivel ezek a koronatípusok anyaguk miatt drágábbak. Az árak azonban eltérőek lehetnek az egyes fogorvosi rendelőkben, az országok és a régiók között is.

A legolcsóbb fogkorona árak a fém korona esetében tapasztalhatók, mivel a fémötvözetek általában olcsóbbak, mint a porcelán és cirkon anyagok. A fogkorona árak azonban nagyban függenek a használt anyagok minőségétől és az adott fogorvos árpolitikájától is. A fém fogkoronák általában a legolcsóbbak, de lehetnek kivételek, ha például a fém fogkoronát aranyból készítik.

Egy minőségi korona kiválóan illeszkedik a fogra.
Egy minőségi korona kiválóan illeszkedik a fogra.

A legmagasabb fogkorona árak általában a teljes kerámia és cirkon fogkorona esetében vannak, mivel ezek a koronák a legjobban hasonlítanak a természetes fogakra, és a legjobb esztétikai megjelenést biztosítják. Az árak azonban változóak lehetnek, és függenek az anyag minőségétől, a fogorvos szaktudásától, a használt technológiától és az országtól vagy régiótól is.

Összefoglalva, a fogkorona árak nagyon változóak, és az árkategóriák eltérőek lehetnek az országok, régiók és fogorvosok között. Általánosságban elmondható, hogy a fém fogkoronák általában a legolcsóbbak, míg a teljes kerámia és cirkon fogkoronák általában a legdrágábbak.