Kompromisszumok nélkül: a cirkon korona

A statisztikák nem hazudnak, és az európai lakosság szájhigiéniáját illetően eléggé lehangolók is. Azt mutatják, hogy már a 12 éves korosztály körében is 0,5-3,5 fogat érint a fogszuvasodás, a 35-44 évesek között pedig igen magas (5–20%) a súlyos ínybetegségek aránya.

Nem csoda, ha a megfelelő kezelések nélkül idővel fogvesztés alakul ki, vagy olyan mértékben sérül a fog, hogy már csak egy korona, illetve híd segíthet rajta. És itt jön a dilemma: fémkerámia vagy cirkon korona kerüljön a beteg fogra?

Ne köss kompromisszumot, válaszd a cirkon koronát!

Ha természetes mosolyra vágysz, akkor nem kell sokat gondolkodnod: a cirkon korona a helyes döntés. Amellett, hogy teljesen élethű, azaz szinte megtévesztésig hasonlít a saját fogakra, még számos egyéb előny is a javára írható.

Kezdjük azzal, hogy napjainkban a fogpótlásokkal szemben egészen más elvárások fogalmazódnak meg, mint akár 10 évvel ezelőtt. A fogpótlások célja persze mindig is kettős volt: egyrészt a külső megjelenés javítása, illetve a rágófunkció helyreállítása. Ma azonban az esztétikum sokkal nagyobb súllyal esik a latba, hiszen sokat adunk a külsőségekre.

Sőt, kutatások is alátámasztják, hogy az ápolt fogak nagyobb bizalmat keltenek, és akár egy állás elnyerésében is segíthetnek. Hiszen egy szabályos fogsor, vagy egy hófehér mosoly azt az érzetet kelti, hogy az illető igényes, és ad magára. A cirkon koronákkal biztosan nem kell kompromisszumokat kötnöd az esztétikumot illetően, mert egy ilyen fogpótlás néha szebb még az eredeti fogaknál is.

A cirkon korona megtévesztésig hasonlít az eredeti fogakra

Annak, hogy a cirkon koronák szinte teljesen hasonlítanak a saját fogakra, az anyag speciális tulajdonságaiban kell keresnünk az okát. A cirkónium-oxid megjelenése ugyanis egy olyan mérföldkő volt a fogászatban, ami forradalmasította a fogpótlások készítését, hiszen minden téren többet nyújt, mint a fogászati fémek.

Amitől igazán esztétikus egy cirkónium korona az az, hogy a cirkon jó áttetszőséggel rendelkezik, ellentétben a fémekkel. Ettől a tulajdonságától lesz annyira élethű, mint a saját fogak, amik szintén átengednek némi fényt, ami különösen a metszőfogaknál szembetűnő.

Ráadásul rengeteg színárnyalatban elérhető, ezért remekül hozzá lehet passzítani a mellette található még meglévő fogaidhoz, így árnyalatban is kiválóan harmonizál.

A cirkon koronák hosszú élettartamúak

A cirkónium egy másik nagyszerű tulajdonsága az élettartam és a tartósság növelésében játszik szerepet. A nagy hajlító- és szakítószilárdságának köszönhetően kiválóan alkalmas fogpótlások készítésére, és mivel igen magas a keménysége, garantált a hosszú élettartam is. Tegyük hozzá, hogy csak a megfelelő ápolás mellett, illetve a rendszeres fogászati kontrollt sem szabad elhanyagolni.

A hosszú élettartam fontosságát valószínűleg nem is kell külön hangsúlyozni, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy milyen gyakran kell újra átesni a költséges és gyakran időigényes procedúrán, amivel egy korona vagy híd elkészítése jár. Itt külön érdemes megemlíteni a Prettau cirkont, aminek az az előnye, hogy egy tömbből készülnek a koronák, azaz nincs kerámiaborírás, ami esetleg lepattanhat.

Cirkon korona biokompatibilis, nincs allergiás reakció

Hogy manapság miért olyan magas az allergiások száma, annak az okait most nem kutatjuk, de tény, hogy Magyarországon is egyre többen mutatnak túlérzékenységet legalább egy anyaggal szemben. Köztük azokra a fogászati fémekre (nikkel, króm) is allergiával reagálnak, amikből a fémkerámia koronák készülnek.

A cirkónium ezzel szemben teljes mértékben biokompatibilis, vagyis a szervezet nem löki ki, és nem vált ki allergiás reakciót sem, ezért azok is kaphatnak cirkon koronát vagy hidat, akik túlérzékenységet mutatnak a fémekkel szemben.

5 érv a cirkon korona mellett

Összegzésképpen fussuk át újra, hogy milyen érvek is szólnak a cirkon koronák és hidak mellett.

  1. Esztétikusak, természetes hatást keltenek.
  2. Erősek, jól bírják a mindennapos terhelést.
  3. Hosszú élettartam várható tőlük a megfelelő ápolás mellett.
  4. Pontosan illeszkednek, nincs szürkés elszíneződés az íny mellett.
  5. Nem tartalmaznak fémet, így nem váltanak ki allergiás reakciót.

Meggyőző, ugye? Már csak időpontot kell kérned, és hamarosan Te is magabiztosan mosolyoghatsz!

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.