állapotfelmérés

Állapotfelmérés: miért van rá szükség?

Gyakorlatilag nem létezik olyan fogászati kezelés, amit ne előzne meg állapotfelmérés. Igen, még az esztétikai beavatkozások – fogfehérítés, fogkő-eltávolítás stb. – előtt is szükség van arra, hogy alaposan átnézzük a szájüreget, aminek nagyon egyszerű oka van. Az orvosnak pontosan tudnia kell, hogy mi a helyzet a fogakkal és az ínnyel, hiszen csak így kezdhető meg biztonsággal egy-egy kezelés. De hogyan, illetve milyen eszközökkel történik az állapotfelmérés, és miért is olyan fontos?

Miért szükséges az állapotfelmérés?

Egy tökéletes világban mindenki lelkiismeretesen elmenne az éves fogászati kontrollra, így a különböző problémákat még időben el lehetne csípni. De tegyük a szívünkre a kezünket: a fogorvoshoz való járás nem éppen az a foglalatosság, amihez különösebben fűlik az ember foga. Ezért gyakran megtörténik, hogy mire végül eljutnak a páciensek a rendelőbe, már valamilyen komolyabb fogászati betegséggel küzdenek.

Csakhogy! Míg egyes tünetek eléggé „harsányak”, mint például a fogfájás, vannak olyanok, amiket egy egyszerű szemrevételezéssel nem mindig lehet felderíteni. Ilyen lehet többek között egy ciszta, vagy egy begyulladt gyökérkezelt fog. Márpedig anélkül, hogy ezekkel tisztában lenne az orvos, nem lehet elkezdeni a szükséges beavatkozásokat. És itt jön a képbe az állapotfelmérés…

Hogyan zajlik?

Az állapotfelmérés célja tehát az, hogy az esetlegesen fennálló problémákat feltárjuk, megismerjük azokat, felállítsuk a diagnózist, majd az információk birtokában elkészítsük az egyénre szabott kezelési tervet. Azaz felvázoljuk a gyógyuláshoz, ezáltal pedig a gyönyörű mosolyhoz vezető különböző lehetőségeket.

Az állapotfelmérés során minden esetben végzünk fizikális vizsgálatot: talán sokaknak ismerős, amikor az orvos megkocogtatja a fogakat egy szondával, vagy amikor egy hideg vattagombóccal ellenőrzi, hogy élő-e még az adott fog. A helyzet azonban az, hogy csupán szemrevételezéssel, és a fenti módszerekkel a mélyebben gyökerező problémákat nem lehet feltárni, ezért a technikát is segítségül kell hívnunk!

Méghozzá olyan high-tech eszközök formájában, mint amilyen a digitális röntgen (panoráma és intraorális), illetve ha a helyzet úgy kívánja, a 3D fogászati CT. Ezekkel a modern képalkotó eljárásokkal garantáltan nem marad rejtve egyetlen veszélyforrás sem, hiszen a legapróbb elváltozásokat is képesek kimutatni. Ami azt is jelenti, hogy a kezeléseket precízen és biztonságosan tudjuk elvégezni, legyen az egy egyszerű tömés, vagy egy bonyolultabb szájsebészeti műtét.

Fájdalmas az állapotfelmérés?

Nem, az állapotfelmérés teljesen fájdalommentes, és semmiféle egészségügyi kockázattal nem jár a gépek által kibocsájtott sugárzást illetően sem. Ezeknél a high-tech berendezéseknél ugyanis annyira minimális a sugárzás szintje, hogy egyáltalán nem kell tartani tőle.

Persze nemcsak a diagnosztikai eszközök szerepe fontos, hanem az empatikus személyzeté is, akik mindent megtesznek azért, hogy a páciensek a legkisebb kellemetlenséget se tapasztalják, és a lehető legjobb élményekkel távozzanak tőlünk.

Mi történik utána?

Az ingyenes állapotfelmérés utáni következő lépés a kezelési terv elkészítése, ami minden esetben személyre szabott. Ebben felvázoljuk az esetleges megoldásokat az adott problémára: szóló fogpótlás esetén például az implantációtól a fogászati híd készítéséig adunk javaslatokat, és azt is leírjuk, hogy az egyes lehetőségek milyen költségekkel járnak, illetve hogyan ütemezhetők.

Ezek után már csak a választás marad hátra, amihez minden segítséget megadunk pácienseinknek!

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.