Érzékeny fog okai, tünetei és legjobb kezelési módjai

Mi okozhatja a fogérzékenység kialakulását?

Szinte mindenki megtapasztalta már egyszer életében az érzékeny fog kellemetlenségeit. Ilyenkor a fogak érzékenyebbé válnak a hideg, meleg, édes vagy savas ételek és italok fogyasztása során, vagy fogmosás, fogorvosi kezelés során. A fogérzékenység számos okra visszavezethető.

A fogakat borító kemény, átlátszó zománc réteg károsodása lehet az egyik leggyakoribb ok az érzékeny fogak kialakulásában. A lebomlott zománc révén a fogak védőrétege vékonyabbá válik, és ezáltal az érzékenyebb fogszövetek kiszolgáltatottabbá válnak.

Szintén gyakori ok, ha a fogak nyakánál, a fogíny és a fogzománc találkozásánál kiütközik a fognyak. Ilyenkor az érzékeny fogak valószínűsége megnő, mivel ezen a területen nincs olyan vastag zománcréteg vagy fogíny, amely megvédené a fogat a külső hatásoktól.

A fogszuvasodás is okozhat fogérzékenységet, különösen akkor, ha az elszaporodott baktériumok megtámadják a fogzománcot és a fog belső rétegeit.

A fogágybetegségek, például a fogínygyulladás (gingivitis) vagy a mélyebb fogágybetegség (parodontitis) is hozzájárulnak az érzékeny fog kialakulásához, mivel az íny visszahúzódik, és az érzékeny fognyaki részek kitárulnak.

A szabaddá vált fognyak érzékenységet okozhat
A szabaddá vált fognyak érzékenységet okozhat

Bár ritkább ok, de az éjszakai fogcsikorgatás vagy erős fogszorítás kopáshoz vezethet, ami szintén fogérzékenységet okozhat.

Előfordul, hogy ha a fogakat tömésekkel vagy fogpótlásokkal kezelték, azok érzékenyebbé tehetik a fogakat a hideg vagy meleg hatására.

A nem megfelelő fogmosási technika vagy túlzott erősségű fogkefe használata is károsíthatja a fogzománcot és fogínyt, ami miatt kialakulhat az érzékeny fog.

Habár ideigelenesen, de a fogfehérítő kezelések is bizonyos esetekben fokozhatják a fogérzékenységet.

Savas ételek és italok, amelyeket jobb ekerülni

A savas ételek és italok túl gyakori fogyasztása károsíthatja a fogzománcot és hozzájárulhat az érzékeny fog kialakulásához. Ha a probléma már kialakult, különösen ajánlott kerülni az alábbi ételek és italok fogasztását!

A citrom, lime, narancs, grapefruit és egyéb citrusfélék savasak, és hosszú távon fogyasztva károsíthatják a fogzománcot.

A különböző gyümölcslevek, különösen a citrusfélék, savasságuk miatt okozhatnak fogérzékenységet.

Az üdítőkben található szén-dioxid savas közegben oldódik, és károsíthatja a fogzománcot.

Egyes kávék, tea, vörösbor és egyéb savas italok hosszú távon fogyasztva fogérzékenységet okozhatnak.

A paradicsom és az abból készült szószok is savasak lehetnek, ami károsíthatja a fogakat.

A különböző ecetek (például almaecet) is savasak, és rendszeres fogyasztásuk hosszú távon ártalmas lehet a fogzománcra.

Melegre és hidegre érzékeny fog

A fogak érzékenysége hidegre és melegre általában a fogzománc vékonyodásával és a fognyaki kitettséggel áll kapcsolatban. Amikor a fogzománc lekopik vagy vékonyabbá válik, a fog belső rétegei, amelyeknek a hőmérsékletváltozásokra érzékenysége van, kitettebbé válnak. Ez azt eredményezi, hogy hideg és meleg élelmiszerek, italok, vagy akár a hideg levegő belégzése esetén a fogak érzékenyebbnek tűnnek. Hidegre érzékeny fog esetén érdemes kerülni a jégkockát tartalmazó üdítők és jégkrémek fogasztását.

Fogérzékenység esetén kerülje a túl hideg és meleg ételek fogyasztását
Fogérzékenység esetén kerülje a túl hideg és meleg ételek fogyasztását

Mi lehet a megoldás érzékeny fogak esetén?

A fogérzékenység kezelése és enyhítése az októl függően változhat. A probléma felderítése érdekében javasolt minél előbb felkeresni egy fogorvost, aki megállapítja a valós kiváltó okot és megfelelő kezeléssel megszünteti a kellemetlen tüneteket.

A fogorvos javasolhat fluoridos kezelést, amely erősítheti a fogzománcot, így segíthet csökkenteni a fogérzékenységet.

A fogínyvédők (gumírozott ínyvédők) is segíthetnek a fogak védelmében, különösen, ha a fognyak kitett és érzékeny.

Ha a fogakon már vannak tömések vagy fogpótlások, esetleg ezek cseréje vagy korrekciója szükséges lehet, hogy csökkentse az érzékenységet.

Ha a fogérzékenység mögött a fogszuvasodás áll, a fertőzött területek kezelése, és az elhalt fogszövet eltávolítása fontos lépés a tünetek enyhítése érdekében.

Amennyiben a páciens fogszabályozót visel, mindenképp érdemes a fogorvos véleményét kikérni, hogy hogyan javasolt csökkenteni a fogérzékenységet és hogyan tarthatóak a fogak egészséges állapotban.

Érzékeny fogak kezelése házilag

A kellemetlen tünetek enyhítésében segíthet, ha csökkenti az ételekből és italokból származó savakat: Kerülje a túl gyakori és hosszan tartó savas ételek és italok fogyasztását, mert azok károsíthatják a fogzománcot.

A helyes fogmosási technika és a kíméletes fogkefe használata ugyancsak segíthet megelőzni a fogzománc károsodását és a fogérzékenység kialakulását. Javasolt puha sörtéjű fogkefét használni.

Megfelelő fogmosási technikával tehetünk a fogérzékenység ellen. Fogmosáskor használjon puha sörtéjű fogkefét!
Megfelelő fogmosási technikával tehetünk a fogérzékenység ellen. Fogmosáskor használjon puha sörtéjű fogkefét!

Melyik a legjobb fogkrém fogérzékenység ellen?

Fogérzékenység esetén a probléma ideiglenesen speciális fogkrémekkel is enyhíthető. Keressen olyan fogkrémeket, amelyek kifejezetten a fogérzékenység kezelésére és enyhítésére vannak kifejlesztve. Ezek a fogkrémek tartalmazhatnak speciális összetevőket, mint például fluorid, kálium-nitrát vagy stannous-fluorid, amelyek segíthetnek a fogzománc védelmében és a fogérzékenység csökkentésében.

Speciális fogkrémek segíthetnek az érzékeny fog tünetei enyhítésében
Speciális fogkrémek segíthetnek az érzékeny fog tünetei enyhítésében

Amennyiben Ön is tapasztalja a fent említett kellemetlen tünetekeket, és szeretné minél előbb megszüntetni a problémát, kérjen időpontot a CompletDent Fogászati Klinikán, és konzultáljon tapasztalt fogorvosainkkal a kezelési lehetőségekről!