All-on-4 fogpótlás – miért a legjobb megoldás?

Már egy-két fog elvesztése is elegendő ahhoz, hogy a szájüregben levő egyensúly felboruljon, és komolyabb következményekkel járó folyamatok induljanak el. Kiterjedt vagy teljes foghiány esetén a helyzet még súlyosabb, így az egészség megtartása érdekében célszerű minél hamarabb gondoskodni az elveszített fogak pótlásáról.

All-on-4 rögzített fogsor 4 implantátumra
All-on-4 rögzített fogsor 4 implantátumra

A fogászati technológia folyamatos fejlődésének köszönhetően ma már számos megoldás elérhető, melyek közül az all-on-4 az egyik legprofibb és legköltséghatékonyabb megoldást nyújtja.

A foghiány kellemetlen következményei

A fogak elvesztése az életminőség romlásához vezethet – aki foghiányban szenved, hajlamos lehet kerülni a mosolygást a nevetést, önbizalomhiányt és akár szorongást is tapasztalhat.

A foghiány megfelelő kezelésére minél előbb szükség van
A foghiány megfelelő kezelésére minél előbb szükség van

Gyakori az emésztési panaszok jelentkezése, hiszen a fogak nélkül nem képes az ember megfelelően megrágni az ételeket. Magán az arcon is változást eredményez, ugyanis fogak hiányában az arc beesetté és ráncosabbá válhat.

Mi az all-on-4 eljárás?

Az all-on-4 metódust úgy fordíthatunk le, hogy „minden fog négy implantátumon”. Az all-on-4 egy speciális fogbeültetési eljárás, amely során mindössze 4 fogászati implantátumra van szükség, amelyekre egy úgynevezett hídprotézis kerül. Ezt a fixen rögzített kerámia körhidat a páciens nem tudja kivenni, mint egy protézist, így fix és hosszan tartó megoldást nyújt.

Ez az innovatív módszer csontpótlás nélkül teszi lehetővé a rögzített fogsor elkészítését annak minden előnyével együtt, ám a hagyományos műgyökereknél rövidebb idő alatt, kisebb műtéti beavatkozással, és jóval kedvezőbb áron.

Az all-on-4 rögzített fogsor részei
Az all-on-4 rögzített fogsor részei

Az all-on-4 előnyei

Az all-on-4 fogpótlási eljárás számos előnnyel bír a protézishez viszonyítva: hatékonyabb és esztétikusabb megoldást nyújt, hiszen jobban hasonlít az eredeti fogakra. Az all-on-4 viselése kényelmes, nem mozog a szájban, nem ront az ízérzékelésen, és a hőérzetet sem befolyásolja.

Az all-on-4 további előnye, hogy akár kevés csont esetén is megvalósítható, tehát nem szükséges a csontpótlás, amely növelné a költségeket. Az all-on-4 kezelés mindkét fogíven megvalósítható, továbbá teljesen fájdalommentes, így a páciensnek semmi oka az aggodalomra.

A hagyományos kivehető fogsor további kellemetlen velejárója, hogy körülményes viselése miatt akár a páciens étkezési szokásai is megváltozhatnak, ami a tapasztalatok szerint elhízáshoz és romló egészségi állapothoz is vezethet.

All-on-4 és all-on-6 implantáció – mi a különbség?

Mindkét eljárás ugyanazon a koncepción alapszik, a fő különbség az all-on-4 és az all-on-6 között az implantátumok számában rejlik. Míg az all-on-4 esetében 4 implantátum szükséges, addig az all-on-6 esetében a teljes csavarozott kerámiahíd 6 implantátumra kerül fel.

A fogászati implantátum beültetés menete 7 lépésben:

Az első konzultáció során a fogorvos megvizsgálja a szájüreg és a fogak állapotát, és röntgenfelvételt, 3D ct felvételt készít, hogy felmérje a fog, az íny és az állcsont állapotát. Átvizsgálja a kórtörténetet is, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a páciens alkalmas-e a fogászati implantátumok beültetésére. A tökéletes szájhigiénia és megfelelő csontminőség ugyancsak elengedhetetlen a beavatkozás sikeres elvégzéséhez.

Az all-on-4 kezelés előtt az állapotfelmérésben röntgenfelvétel is segít
Az all-on-4 kezelés előtt az állapotfelmérésben röntgenfelvétel is segít

Ezután a fogorvos a páciens egyedi igényei és céljai alapján kezelési tervet dolgoz ki. Ez a terv felvázolja a szükséges implantátumok számát és az alkalmazott implantátum típusát.

Amennyiben van olyan fog, amely eltávolításra szorul, a fogorvos elvégezheti az ehhez szükséges beavatkozásokat az implantátum beültetés előtt.

A szájsebész sebészi úton helyezi be az implantátumot az állcsontba. Ennek során bemetszést végez az ínyszöveten, lyukat fúr az állcsontba, és behelyezi az implantátumot. A beültetett implantátum általában titán alapanyagú, és idővel összeolvad az állcsonttal.

All-on-4 esetén a szájsebész a két szélső implantátumot ferdén helyezi be, az implantátum felső vége ezáltal hátrébb kerül, az alsó vége viszont valahol a szemfogunk utáni régióban marad. Ez a ferdén történő beültetés leköveti a csontvonalat, vagyis a megoldás lényegében a teljes állcsontot átéri.

Az implantátum behelyezése után a gyógyulási idő 3-6 hónap, amíg az teljesen összeforr az állcsonttal. Ezt a folyamatot oszteointegrációnak nevezik, és szükséges ahhoz, hogy az implantátum elég erős legyen a fogpótláshoz. Ezen időszakban a páciens egy ideiglenes fogsort kap, így nem kell szenvednie a fighiány kellemetlenségeitől. A végleges rögzített fogpótlás behelyezése a gyógyulási idő után következik.

Élethosszig tartó implantátumos fogpótlás? Lehetséges!

A fogászati implantátumok, az all-on-4 és az all-on-6 akár élethosszig tartó megoldást jelenthet a foghiányra, megelőzve számos betegséget és kellemetlen tünetet. Ehhez azonban elsődleges, hogy ügyelni kell a megfelelő szájhigiéniára. Érdemes továbbá félévente fogászati ellenőrzésen részt venni. A fogorvos segít megőrizni az implantátum és a környező szövetek egészségét, és időben észlelhet esetleges problémákat.

A végleges rögzített fogsor fix megoldás
A végleges rögzített fogsor fix megoldás

Ha Ön is kiterjedt vagy teljes foghiánytól szenved, konzultájon all-on-4, all-on-6 és egyéb fogpótlási lehetőseinkről a CompletDent Fogászati Klinika szakembereivel, akik segítenek megtalálni az Önnek legmegfelelőbb fogpótlási eljárást! Az all-on-4, all-on-6 kezelésekről és a foghiányról ide kattintva olvashat további cikket!