Fogászati implantátum Így őrizd meg élethosszig a fogászati implantátumodat!

A fogászati implantátum több évtizede bizonyítja, hogy az egyik leghatékonyabb fogpótlás, hiszen teljes értékűen képes visszaadni az elveszített fogak esztétikumát és funkcióját.

A páciensek úgy érzik, mintha visszakapták volna saját – korábban elveszített – rágószervüket, ráadásul a módszer alkalmazása szinte teljesen kockázatmentes:

 • nem okoz allergiás reakciót
 • és rosszindulatú elváltozást,

hiszen biokompatibilis anyagot használunk, ami szervezetbarát módon nő össze a csontszövetekkel.

A fogászati technológia folyamatosan fejlődik, ezért a korábban is megbízható megoldások mára még precízebbek lettek.

Sajnos ez nem jelenti azt, hogy ne lennének olyan ritka esetek, amikor a páciens elveszíti a beültetett műgyökeret, de az utólagos elemzések rávilágítanak arra, hogy legtöbbször a figyelmetlenség és a nem megfelelő szájhigiénia okozza a bajt…

Milyen tartós egy fogászati implantátum?

Egy fogbeültetést és a fogászati implantátumra készülő fogpótlást akkor tekinthetjük sikeresnek, ha:

 • a műgyökér becsontosodott (stabilan rögzült a helyén) és terhelhető,
 • a látható pótlás (korona, híd, fogsor) pedig precízen illeszkedik és nem okoz viselése kellemetlenségeket.

Fontos tudni, hogy a fogbeültetések 99 százalékos sikerességi rátával rendelkeznek, és az elveszített implantátumok aránya a statisztikák szerint legfeljebb 1-3 százalékos.

Évente több millió műgyökért ültetnek be a szájsebészek világszerte, és a sikertelen esetek hátterében szinte mindig az implantátum kilökődése áll. Az olyan prémium gyártóknál, mint a Nobel, ugyanis nem fordulhat elő a legyártott műgyökér sérülése.

Mit jelent azt, hogy az implantátum kilökődik?

Azt, hogy az implantátum nem tud rögzülni a helyén, így arra nem is építhető látható pótlás (sem kivehető fogsor, sem korona vagy híd), ezért azt el kell távolítani.

A problémát szinte mindig a fogászati implantátum körül kialakult gyulladás (vagyis a periimplantitis) okozza, ami megakadályozza a csontos összenövést (osszeointegrációt), és ezáltal lehetetlenné teszi a műgyökér terhelését.

A gyulladásos folyamat leggyakoribb kiváltó oka, hogy az implantátum környezetében kialakult gyulladás átterjed a csontra, ami elkezd lebomlani, emiatt pedig az osszeointegráció megszakad.

A kiváltó okok általában

 • a nem megfelelő szájhigiénia
 • és a dohányzás vagy alkoholfüggőség.

Nem véletlen, hogy a fogbeültetés szigorú állapotfelmérés előzi meg, és a beavatkozásnak kizáró tényezői is vannak.

Milyen garanciát vállalnak az implantátumgyártók?

A fogászatunkon is használt Nobel Biocare és más prémium implantátumgyártók jelentős kockázatok nélkül tehetik meg, hogy élethosszig tartó garanciát vállaljanak egy-egy beültetett műgyökérre.

A Nobel például teljesen ingyen cseréli ki azokat a fogászati implantátumokat, amelyek megsérültek vagy a gyártó hibájából nem tudtak becsontosodni, ami két dolgot jelent:

 • az ezeket a termékeket választó páciensek teljes biztonságban vannak (ha betartják a gyártó utasításait, például a szájhigiénia terén),
 • a 99 százalékos sikerességi ráta miatt rendkívül kicsi az esélye annak, hogy megtörténik a kilökődés.

A kockázatok pedig tovább csökkenthetők néhány rendkívül egyszerű trükkel.

Saját szerencsénk kovácsa

A szerencsében nem érdemes bízni, az odafigyelés viszont a fogászati implantátumok esetében is fontos lehet. A csontsorvadás miatti implantátumvesztés ugyanis a páciensek gondoskodásával könnyedén megelőzhető.

A fogorvosok is többször elmondják, hogy az implantátumok élettartamát egyszerre határozza meg a műgyökér minősége és a páciensek szájápolási szokása. Annál, aki elhanyagolja a szájhigiéniát (a napi minimum kétszeri fogmosást, a fogselymezést, a rendszeres fogászati kontrollt), és aki az étkezésére vagy saját egészségére sem figyel oda, nagyobb eséllyel jelentkeznek majd ezek problémák.

Sajnos még mindig van, aki úgy gondolja, hogy a fogpótlások átvétele után neki már semmi feladata nincs, pedig a lepedékek és a fogkő ugyanolyan veszélyesek lehetnek a műgyökérre nézve.

Mire kell odafigyelni?

 • A fogközök ápolására, hogy ne telepedhessen meg ott a fogkő.
 • A rendszerességre (reggel és este kötelező a fogmosás), vagyis a beragadt ételmaradékok gyakori eltávolítására (így az ezekben megtelepedő baktériumok nem okozhatnak ínybetegséget és csontsorvadást).
 • A szájvíz kúraszerű használatára.
 • Az egészséges, finomított szénhidrátban szegény étkezésre.
 • A cukros üdítők és a csoki kerülésére.
 • A rendszeres fogászati kontrollra (6-12 havonta), ami egybeköthető a fogkő-eltávolítással.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top