Mi az a stégprotézis, és mit kell tudni róla?

A teljes foghiány pótlására alkalmazott kivehető fogsorok elvileg megoldják a rágóképesség helyreállítását, de sajnos sokan nem tudnak megbarátkozni velük. Ennek a legfőbb oka, hogy a protézisek nem stabilak, könnyen elmozdulnak, hiába a fogsorragasztó vagy az alábélelés. Szerencsére az ő számukra is létezik megoldás: az úgynevezett stégprotézis, ami a fogászati implantátum, valamint a kivehető fogsor speciális kombinációja.

De kezdjük az elején!

A kivehető fogsor által okozott problémák

Egyes becslések szerint a protézist a páciensek négyötöde egyszerűen képtelen megszokni. Természetesen ez nem mindenki esetében jelenti azt, hogy egyáltalán nem tudják viselni, csak azt, hogy nem érzik kényelmesnek, komfortosnak ezt a fajta fogpótlást. Nem mernek felszabadultan nevetni, beszélni, és például étterembe sem szívesen mennek, hiszen ott még kellemetlenebb, ha valamilyen „baleset” történik.

Emellett a teljes kivehető fogsort viselő pácienseknek olyan következményekkel is számolniuk kell, mint az ízlelés vagy a hőérzet megváltozása, de egyéb, gyakran kínos helyzetek is adódhatnak az életükben. Az eredmény pedig a bezárkózás, a családi, baráti találkozók lemondása, az elszigetelődés.

Ha a páciensnek vannak még saját fogai, akkor jobb helyzetben van, hiszen ezekhez a fogakhoz rögzíteni lehet a fogpótlást például teleszkópos megoldással. Ha viszont az illető az összes fogát elveszítette, akkor marad(na) az implantátum beültetése, ami a csontállomány hiánya miatt sokszor nem lehetséges. Mit lehet ilyenkor tenni? Igen, ott a csontpótlás, de idősebb korban ez is problémás lehet. És akkor az árról még nem is beszéltünk – az állkapcsonként 6-6 műgyökér egy nyugdíjas számára nehezen kigazdálkodható.

Stégprotézis, a stabil kivehető fogsor

Az implantátumokat már több mint 60 éve alkalmazzák fix fogpótlások (korona, híd) készítéséhez. Idővel azonban rájöttek, hogy akár a kivehető fogsorok stabilizálására is alkalmas ez a fajta megoldás, és megszületett a stégprotézis.

Az eljárás egyik nagy előnye, hogy az állkapcsonként szükséges 6-8 fogimplantátum helyett elég 2-4-et beültetni, és ehhez már jól rögzíthető a protézis. Ráadásul ezeket a műgyökereket a frontfogak helyére, előre kell beültetni, ott pedig még az idősebbek esetén is elég sűrű és erős a csont.

Azaz itt rögtön két pozitívummal is találkozhatunk: az első az ár, hiszen a kevesebb számú implantátum kisebb költséget is jelent. A másik, hogy nem lesz majd szükség a csont pótlására, ami egyrészt a gyógyulási idő miatt fontos, másrészt a kiadásokat is csökkenti.

Hogyan készül a stégprotézis?

Az implantátumok beültetése után meg kell várni a gyógyulási időt, ami 3-6 hónapot vehet igénybe. Miután a műgyökerek becsontosodtak, egy-egy speciális felépítményt kapnak, amiket az úgynevezett stéggel kötnek össze. Ez a stég szintén titánból van, csakúgy, mint az implantátumok, ennek köszönhetően tökéletesen passzolnak egymáshoz.

A következő lépés a rugalmas műanyagból álló fogsor elkészítése, amit könnyedén rá lehet pattintani a stégre, szinte ráül arra, és stabilan tart, miközben könnyen és gyorsan le lehet venni a tisztításhoz.

A stégprotézis előnyei

A stégfogsor legfontosabb előnyei a következők:

  • Megfizethető: az egyéni adottságoktól függően 2-4 implantátumra van csak szükség hozzá egy-egy állkapcson, így jóval gazdaságosabb, mint a műgyökérre elkészített körhíd.
  • Nagy a siker esélye: egy olyan biztonságosan megvalósítható megoldásról van szó, ami a megfelelő ápolás mellet egy életen át kitarthat.
  • Nem kell hozzá csontpótlás: azaz az idősebb korosztály esetén is jól megvalósítható.
  • Kényelmes a viselése: el lehet felejteni a fogsorragasztót, mégis stabilan a helyén marad, és komfortosan hordható. Ennek hála a páciens magabiztossága is visszatér, és újra élvezheti az élet apró örömeit.
  • Kitűnő esztétikai hatást nyújt: természetes a kinézete, nem is lehet észrevenni, hogy kivehető fogsorról van szó.

Nem túlzás, de a stégprotézis egy valódi 21. századi megoldás mindazok számára, akik stabil fogpótlást keresnek, ám akiknek a fix fogsor nem alternatíva.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.