Minden, amit a fogászati implantátumokról tudni érdemes

Mi is az a fogászati implantátum?

A fogimplantátum egy mesterséges foggyökér, amelyet műtéti beavatkozás útján kerül behelyezésre az állcsontba a pótfog vagy a híd alátámasztására. A beültetett implantátum anyaga általában titán vagy más biokompatibilis anyag, amely idővel összeolvad az állkapocs csontszövetével.

Miután az implantátum integrálódott a csontba, az implantátum tetejére korona, híd vagy fogpótlás rögzíthető, hogy funkcionális és természetes megjelenésű fogpótlás jöjjön létre. A fogimplantátum beültetés népszerű és teljesen hatékony megoldást jelent, továbbá tartós megoldás a páciens mosolyának és általános szájüregi egészségének helyreállítására.

Egy jó minőségű implantátum természetes megjelenést kölcsönöz.
Egy jó minőségű implantátum természetes megjelenést kölcsönöz.

Milyen esetben van szükség fogimplantátumra?

A fogimplantátum a hiányzó fogak pótlására szolgál, és hosszú távú megoldást jelent a fogak elvesztése esetén. Íme néhány gyakori helyzet, amelyre az implantátum a legjobb megoldás:

Hiányzó fog: Az implantátum beültetés legtöbbször foghiány esetén kerül szóba, vagyis ha a páciensnek egy vagy több hiányzó foga van. Ennek oka lehet sérülés, szuvasodás vagy ínybetegség.

Fogszuvasodás: Ha egy fog súlyosan szuvas, és a tömés vagy a korona sem jelenthet megoldást, előfordulhat, hogy ki kell húzni és implantálás, azaz fogbeültetésre van szükség.

Ínybetegség: Az előrehaladott ínybetegség miatt a fog meglazulhat és végül kieshet. Ha fogimplantátum kerül behelyezésre, segítségével pótolhatók a fogínybetegség okozta foghiányok.

Instabil fogsor: Instabil vagy kényelmetlen műfogsor viselése esetén fogászati implantálás segítségével rögzíthető a műfogsor a helyén, és javítható annak stabilitása.

Állcsontvesztés: Ha a foghiány vagy más tényezők miatt valaki csontot veszített az állkapcsában, a fog implantátum támasztékul szolgálhat, és megakadályozhatja a további csontvesztést.

A fogimplantátum kényelmes és hosszan tartó megoldást jelenthet.
A fogimplantátum kényelmes és hosszan tartó megoldást jelenthet.

Milyen típusú fogászati implantátumok léteznek?

Fog implantátum esetén több típus létezik, mindegyiknek megvannak a maga egyedi jellemzői és előnyei. Íme néhány a leggyakoribb fogászati implantátumtípusok közül:

Endoszteális implantátumok: Ezek a fogászati implantátumok leggyakoribb típusai, és közvetlenül az állcsontba helyezik őket. Alapanyaguk a legtöbb esetben titán, és csavar vagy henger alakúak.

Szubperioszteális implantátumok: Ezeket az implantátumokat az ínyszövet alá, de az állcsont fölé helyezik. Ezeket akkor használják, ha nincs elegendő csont az endoszteális implantátum megtartásához.

Járomcsonti implantátumok: Ezek hosszabbak, mint a többi implantátumtípus, és behelyezésük az állcsont helyett az arccsontba (zygoma) történik. Ezeket olyan esetekben használják, amikor a páciens nem rendelkezik elég csonttal a felső állkapocsban a hagyományos implantátumok megtartásához.

Mini implantátumok: Ezek átmérője kisebb, mint a hagyományos implantátumoké, és olyan esetekben használják őket, amikor nincs elég hely egy nagyobb implantátum számára.

All-on-4 implantátumok: Ez egy olyan technika, amely csak négy implantátumot használ egy teljes fogív alátámasztására. Gyakran alkalmazzák a hagyományos fogsor alternatívájaként.

A konzultáció során a fogorvos felméri a páciens szájüregi egészségét, és az egyedi igényeihez legjobban illeszkedő fogászati implantátumot ajánlja. A hiányzó fog vagy fogak elhelyezkedését, a rendelkezésre álló csont mennyiségét és a páciens általános szájüregi egészségét is figyelembe veszi a személyre szabott ajánlat elkészítésekor.

A fogászati implantátum beültetés menete 7 lépésben:

 1. Első konzultáció: A fogorvos megvizsgálja a szájat, és röntgenfelvételeket készít, hogy felmérje a fog, az íny és az állcsont állapotát. Átvizsgálja a kórtörténetet is, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a páciens alkalmas-e a fogászati implantátumok beültetésére.
  Az állapotfelmérésben röntgenfelvétel is segít.
  Az állapotfelmérésben röntgenfelvétel is segít.
 2. Kezelési terv: A fogorvos a páciens egyedi igényei és céljai alapján kezelési tervet dolgoz ki. Ez a terv felvázolja a szükséges implantátumok számát és az alkalmazott implantátum típusát.
 3. Előkészítés: Ha eltávolításra szorul valamelyik fog, vagy fertőzés van az ínyben, a fogorvos elvégezheti az ezekhez szükséges beavatkozásokat az implantátum beültetés előtt. Bizonyos esetekben szükség lehet akár csontátültetésre is, ha az állcsont nem elég erős az implantátum megtartásához.
 4. Az implantátum behelyezése: A fogorvos sebészi úton helyezi be az implantátumot az állcsontba. Ennek során bemetszést végez az ínyszöveten, lyukat fúr az állcsontba, és behelyezi az implantátumot. A beültetett implantátum általában titán alapanyagú, és idővel összeolvad az állcsonttal.
 5. Gyógyulás és oszteointegráció: Az implantátum behelyezése után néhány hónapot kell várni, amíg az teljesen összeforr az állcsonttal. Ezt a folyamatot oszteointegrációnak nevezik, és szükséges ahhoz, hogy az implantátum elég erős legyen a fogpótláshoz. A gyógyulási idő átlagosan akár 3 6 hónap is lehet.
 6. A felépítmény behelyezése: Miután az implantátum összeolvadt az állcsonttal, a fogorvos egy felépítményt rögzít az implantátumhoz. Ez egy kis fémoszlop, amely az ínyvonal fölé nyúlik, és a fogpótlás rögzítési pontjaként szolgál.
 7. A pótfog behelyezése: A fogorvos lenyomatot vesz a páciens szájáról, hogy elkészíthesse a természetes fogakhoz illeszkedő pótfogat (koronát). A koronát a felépítményhez rögzítik, és ezzel befejezésre kerül az implantációs folyamat.

Összességében a fogászati implantációs eljárás több hónapot is igénybe vehet, a páciens egyedi esetének összetettségétől és az állcsontjának az implantátummal való összeforrása miatt szükséges gyógyulási időtől függően.

Fontos, hogy a fogászati implantátum hosszú élettartamának biztosítása érdekében a páciens kövesse a fogorvos utókezelésre és karbantartásra vonatkozó utasításait.

Gyakori kérdések a fogimplantátumról:

Mennyire fáj az implantátum beültetése?

A fog implantátum beültetése kellemetlen lehet, de nem lehet túlzottan fájdalmas. Az eljárás helyi érzéstelenítésben történik, ami segít minimalizálni a fájdalmat és a kellemetlenséget. A legtöbb páciens arról számol be, hogy az eljárás során nyomást és rezgést érez, de nem érez jelentős fájdalmat.

Az eljárás után normális, hogy némi kellemetlen érzés és fájdalom jelentkezik, ami szükség esetén vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal, például ibuprofennel kezelhető. A kellemetlen érzés mértéke az egyéntől, az eljárás mértékétől és attól függően változhat, hogy a páciens mennyire követik a műtét utáni kezelési utasításokat.

Fontos megjegyezni, hogy a fájdalomnak vagy kellemetlenségnek néhány napon vagy egy héten belül el kell múlnia. Amennyiben valaki túlzott vagy hosszan tartó fájdalmat, duzzanatot, vérzést vagy egyéb aggasztó tüneteket tapasztal, fontos, hogy forduljon fogorvoshoz, aki dönt a további szükséges kezelésekről.

Implantátum beültetés utáni hosszan tartó fájdalom esetén forduljon fogorvosához.
Implantátum beültetés utáni hosszan tartó fájdalom esetén forduljon fogorvosához.

Mindenkinél alkalmazható az implantátum?

Az esetek többségében az implantátum megfelelő megoldást jelent, és a páciens elégedett az eredménnyel. A beavatkozás elvégezhető akár súlyos fogágybetegséget követő-, baleset okozta csonthiány vagy fogvesztés miatt kialakuló természetes csontleépülés esetén is. Ezekben az esetekben azonban fennáll a lehetősége, hogy a fogbeültetés előtt úgynevezett csontpótló eljárásokra kerül sor.

Mikor nem javasolt a fogbeültetés?

Kimondottan rossz szájhigiéné, illetve erős dohányzás esetén nem végezhető fogimplantáció, mivel ezekben az esetekben jóval nagyobb az implantátum kilökődés esélye. Az erős dohányzás mellett vannak egyéb egészségügyi állapotok, amelyek megnehezíthetik vagy meggátolhatják a beültetést, ilyenek például a súlyos vagy kezeletlen cukorbetegség, a véralvadási zavarok, egyes gyógyszerek szedése, vagy akár a korábbi sugárterápia.

Mire kell odafigyelni az implantátum beültetés után?

Az implantátum beültetés után több dologra is oda kell figyelni, hogy az implantátum megfelelően gyógyuljon, és megelőzhetőek legyenek a szövődmények. Íme néhány dolog, amire figyelni kell:

Fájdalom és kellemetlen érzés: Normális, hogy a fogászati implantátum beültetése után némi fájdalmat és kellemetlen érzést tapasztal a beteg, de ennek néhány napon belül fokozatosan el kell múlnia. Abban az esetben, ha a fájdalom csillapodása nem történik meg, továbbra is fennáll vagy súlyosbodik, az fertőzés vagy az implantátum meghibásodásának jele lehet, és beavatkozás szükséges.

Duzzanat: A duzzanat gyakori a fogászati implantációs eljárás után, de ennek is fokozatosan, néhány napon belül javulnia kell. Amennyiben a duzzanat nem enyhül vagy súlyosbodik, a páciens forduljon kezelőorvosához.

Vérzés: A beavatkozást követő első 24 órában előfordulhat némi vérzés és vér szivárgása, de ezen túl nem szabad, hogy tartósan fennálljon.

Fertőzés: A fertőzés jelei közé tartozik a bőrpír, duzzanat és a melegség érzése az implantátum helyén.

Az implantátum stabilitása: Az utókezelés során ellenőrzésre kerül az implantátum megfelelő stabilitása. Ha az implantátum laza vagy mozog, az az implantátum meghibásodásának jele lehet.

Szájhigiénia: A jó szájhigiénia fontos a fertőzések megelőzése és az implantátum megfelelő gyógyulásának biztosítása érdekében. A rendszeres fogmosás és a fogselyem használata elengedhetetlen, továbbá érdemes követni a fogorvos által adott speciális szájhigiéniai utasításokat.

Fogbeültetés után fokozottan ügyelni kell a szájhigiéniára.
Fogbeültetés után fokozottan ügyelni kell a szájhigiéniára.

Fog implantátum árak – Mennyibe kerül egy fogászati implantátum?

A fogászati implantátum beültetésének költsége több tényezőtől függően változhat, többek között a szükséges fog implantátum számától, az alkalmazott implantátum típusától, az eljárás bonyolultságától és a fogorvos tapasztalatától.

Az implantátum ára Budapesten átlagosan 500 és 1000 euró között mozoghat. Fontos azonban megjegyezni, hogy az árak az egyedi esettől függően változhatnak.

A CompletDent Fogászati Klinika két világszerte elismert rendszert használ: a piacvezető Nobel Biocare és a megfizethető, mégis minőségi megoldást jelentő SGS implantátumait.
Kérjen ajánlatot a CompletDent Fogászati Klinikán, ahol kedvező áron, prémium alapanyagokkal és professzionális, személyre szabott megoldásokkal várják szakembereink, legyen akár fog implantátum beültetése, korona vagy más fogorvosi kezelés a kérdés!