Nobel implantátum: 21. századi megoldás a foghiányra

Szeretnéd alaposabban megismerni az egyik legnevesebb fogászati-implantátumgyártót? Tudjuk, hogy a hétköznapokban van ennél izgalmasabb téma is, de hidd el, érdemes átlátni, hogy miért lett a biztonságos és tartós megoldások szinonimája a Nobel Biocare.

Bár a legtöbben az implantátumrendszerei miatt ismerik a svájci-svéd Nobel Biocare nevét, a cég ma már szinte teljes körű megoldásokat nyújt a fogpótlások terén, és minden esetben az a célja, hogy a legkorszerűbb módszerekkel és technológiával segítsék az elveszített fogak pótlását a gyökértől a koronai részig. Komplex megoldásokat nyújtanak a pácienseknek, és megkönnyítik a fogorvosok munkáját is.

A vállalat piacvezető ezen a téren, és a fejlődés folyamatos: minden évben érkeznek az újabb és újabb forradalmi megoldások, és az egyedülálló innováció elképedve figyelik a versenytársak.

Egyetlen cikk ezek bemutatására nem is lenne elég, ezért mi úgy döntöttünk, hogy most a Nobel implantátumokat mutatjuk be, hiszen azt szájsebészeink rendszeresen használják, és annak előnyeit minden egyes nap megtapasztaljuk.

Mit kell tudni a fogászati implantátumról?

A fogászati implantátum egy bioanyagból (leginkább titániumból és cirkóniumból) készülő műgyökér, amit az elveszített saját fog gyökerének helyére, az állcsontba ültetnek be a szájsebészek.

Ha többet szeretne erről a témáról olvasni, ajánljuk figyelmébe ezt és ezt a cikkünket.

A módszer legnagyobb előnye, hogy nemcsak a koronai (látható) részt pótolja, hanem teljes értékű helyreállítást végez. Sikerességének alapja pedig az úgynevezett osszeointegráció, vagyis a csontos összenövés: a titán- vagy cirkonimplantátum ugyanis képes összenőni a környező csontszövetekkel, és így egyedülálló stabilitást biztosít tulajdonosának.

Előnyei:

 • megbízható és sikeres módszer a fogak pótlására (40 éve bizonyít)
 • a legjobb esztétikum érhető el vele (szinte teljesen hasonlít a saját fogakra)
 • a páciens nem érzi a különbséget (mintha saját fogait kapta volna vissza)
 • szervezetbarát (nem okoz allergiás reakciót)
 • szükségtelenné teszi az egészséges fogak lecsiszolását (ellentétben a fogászati híddal)
 • élethosszig tartó megoldást kínál
 • segíti a csontállomány megmaradását
 • stabil és kényelmes

Az implantátumos fogpótlás ezekből az elemekből épül fel:

 • fogászati implantátum (ami a műgyökeret helyettesíti)
 • felépítmény (ami összeköti az implantátumot a látható pótlással)
 • látható pótlás (ami biztosítja a rágást, hangképzést és a megfelelő esztétikumot: például korona, híd, kivehető fogsor)

A nap, amikor megváltozott a fogászati technológia

A fogbeültetésen elődeink már évezredekkel ezelőtt elgondolkodtak: Kínában 4 ezer évvel, az ókori Egyiptomban 3 ezer évvel, a majáknál 2600 évvel ezelőtti leletek tanúskodnak arról, hogy a koncepció, vagyis elveszített fogaink teljes értékű pótlása nem egy mai ötlet.

A 18. században az innovatív gondolkodók arannyal és különböző ötvözetekkel kísérleteztek; 1886-ban pedig platinumlemezt próbáltak összekötni porcelánkoronával, és bár voltak ígéretesnek tűnő eredmények, hosszabb távú sikert egyik változat sem tudott elérni.

Hogy mi volt ennek az oka? Az, hogy egy fogbeültetés csak és kizárólag akkor lehet sikeres, ha az elveszített saját fog gyökerét pótló műgyökér képes erősen és stabilan rögzülni az állcsontban, márpedig a korábban kipróbált anyagok egyike sem tudott hatékonyan integrálódni. Ahogy azt szakmában mondják: szinte egytől egyig kilökődtek.

Aztán 1952-ben áttörés történt: egy svéd ortopédszakorvos, Per-Ivar Branemark a véletlennek köszönhetően rájött arra, hogy a titániumból készült protézis képes összenőni a csontszövetekkel. Az első, titánból készült fogászati implantátum behelyezése 1965-ben történt (a második páciens, Sven Johansson több mint 44 évig viselte a Branemark System implantátumait), és 1978-ban már egy továbbfejlesztett változattal állt elő Branemark, akit munkássága miatt „a fogászati implantátumok atyjának” tartanak.

A Nobel Biocare sem tegnap kezdte

Ezek után nem véletlen, hogy a Nobel Biocare megoldásaira az első pillanattól fogva odafigyelnek a hozzáértők, hiszen azt Branemark és a svéd Bofors cég alapította közösen még 1981-ben, ma pedig központjuk már Svájcban található. Már akkor elkezdtek implantátumokkal dolgozni, amikor a fogbeültetés még csak bontogatta a szárnyait.

Branemark mellett a Bofors is megérdemel pár szót, hiszen kontextusba helyezi a tradíció és minőség szerepét a Nobelnél: a fegyvergyártó vállalat elődjét 1646-ban, mostani cégformáját 1873-ban alapították, leghíresebb tulajdonosa pedig az az Alfred Nobel volt, akinek a Nobel-díjat is köszönhetjük. Impozáns tulajdonosi háttér, amely viszont nemcsak a presztízst, de a tudást és rutint is biztosította és biztosítja az elmúlt évtizedek során.

A Nobel Biocare pedig ma már egy közel 40 éves hagyománnyal rendelkező cég, amely a fogászati technológia piacán az innováció szinonimája lett. Nincs még egy olyan vállalat, amely ekkora tapasztalattal rendelkezne a helyreállító és esztétikai fogászat területén, és amely ennyi fejlesztéssel és kutatással gazdagítaná a szektort.

Érdemes megnézni, hogy ez a számok nyelvén mit is jelent:

 • Az első pácienst 1985-ben szolgálták ki,
 • azóta több mint 4,5 millió másiknak segítették megújítani a mosolyát,
 • ami összesen bő 7 millió fogpótlást jelent
 • cirka 300 tudományos publikáció megjelentésével igazolva a saját teóriákat és szakmai tapasztalatokat.

Az egyik ilyen saját fejlesztés a Procera-rendszer, amelyet 1983-ban Matts Andersson dolgozott ki azért, hogy az implantátum mellett a látható fogpótlás is lehető legszebb és legtartósabb legyen. A Procera azóta a digitális fogtechnika egyik alapköve lett, amely folyamatos minőségbiztosítás mellett garantálja a tökéletesen egyedi megoldást.

Olyan eredmények ezek, amelyek magukért beszélnek.

Nincs megoldhatatlan probléma

… hiszen a Nobel Biocare széleskörű választékkal rendelkezik, és nincs olyan fogászati probléma, amit ne lehetne megoldani a cég rendszereivel.

A Nobel implantátumok a teljes mérettartományt lefedik (a kicsi és rövid megoldásoktól kezdve a hosszabbakig), és azok használata nemcsak egyszerű, de biztonságos és eredményes is.

A speciális kialakításnak köszönhetően az implantátumrendszerek elősegítik a csont megőrzését és az íny gyógyulását. Rendkívül nagy tisztaság jellemző rájuk a különleges felületkezelésnek köszönhetően, és az alapanyag kétféle lehet:

ezáltala fémallergiában szenvedő pácienseknél is kockázatok nélkül alkalmazhatók a műgyökerek.

A háttérben kidolgozott és folyamatosan tökéletesített technológia miatt a Nobel implantátumcsalád prémiumkategóriás megoldást nyújt, ezért nem véletlen, hogy már hosszú ideje uralja a piacot, és a többi márka folyamatosan őt figyeli, hogy milyen forradalmi ötleteket lehet átvenni és alkalmazni a páciensek elégedettsége érdekében.

A Nobel implantátumcsalád

És hogy mit gondolnak a szájsebészek a Nobel megoldásairól?

Azt, hogy azzal valóban egyszerű dolgozni, és hogy a rendszerek használata nagyfokú biztonságot kínál nemcsak a páciensnek, de a fogorvosnak is. A Nobel implantátumainak kimagasló a sikerességi rátája (97-98 százalékról beszélünk), és mivel házon – vagyis a Nobel rendszerein – belül teljes mértékig megoldható egy vagy több elveszített fog restaurációja, ezért egyedülállóan szép, erős és tartós eredmények érhetők el.

A tökéletességre való törekvést a szünet nélküli fejlesztések bizonyítják, és az olyan implantátumrendszerek mellett, mint

 • a Replace,
 • az Active
 • vagy a CC,

a cég élen jár a számítógép által tervezett megoldások, valamint a háromdimenziós- és dizájnszoftverek, illetve a fogorvosok munkáját és a páciens edukációját segítő tananyagok előállítása terén.

Ezeknek köszönhetően a Nobel Biocare a fogászati technológia piacán bő egyharmados részesedéssel rendelkezik, hiszen bizonyította a páciensek előtt, hogy implantátumai akár élethosszig is ki tudják szolgálni őket, és hogy a speciális megoldások gyorsabb és hatékonyabb osszeointegráció érhető el az esztétikum és a biztonság mellett.

Bemutatkozik a Nobel Replace

A Replace a Nobel egyik tradicionális, évek óta bizonyító megoldása, amely az egyik legkedveltebb és legtöbbet használt implantációs rendszer a világon, hiszen költséghatékony, mégis megbízható.

Előnyei:

 • nagyfokú stabilitás (már a fogbeültetést követően)
 • nyaki kialakítása lehetővé teszi, hogy természetes hatású és esztétikus látható pótlásokat készítsünk a felépítményekre

A Nobel Replace használatával olyan fogpótlást kaphatnak a páciensek, amelynek nemcsak funkciójában hasonlít az eredeti fogakra, de ugyanolyan hatást is kelt a külső szemlélőnek.

Bemutatkozik a Nobel Active

Az Active rendszer csúcskategóriás megoldás, ami optimális cilinderes formával és dupla önmetsző menettel rendelkezik, ezáltal már a fogbeültetést követően egyedülálló stabilitást biztosít tulajdonosának.

Az egyedülálló forma és menetkialakítás a következő előnyöket biztosítja a pácienseknek:

 • rosszabb csontminőség esetén is nagy sikerráta
 • minimális csont- és szövetkárosodás
 • nagyfokú stabilitás még akkor is, ha a fogbeültetésre közvetlen a foghúzás után kerül sor

Éppen ezért az Active maximális biztonsággal használható nemcsak a szóló, hanem a teljes foghiányok esetében is.

Bemutatkozik a Nobel CC

A (Replace) CC implantátumcsalád az egyik legkorszerűbb rendszere a Nobelnek, amit a szájsebészek is szívesen alkalmaznak, hiszen a felhasznált technológiának köszönhetően szinte nincs reklamációs eset azzal kapcsolatban.

A CC (vagyis a Conical Connection) esztétikus és szoros kapcsolódást tesz lehetővé az implantátum és a rá készülő látható pótlás között. Az implantátum és a felépítmény közé az erős és zárt kónuszos (kúp alakú) kapcsolat miatt nem jut be semmilyen szennyeződés, ezáltal szinte zéróra redukálódik a bakteriális fertőzés esélye is. A kockázat minimális, az elégedettség maximális.

A implantátumokra pedig többfajta felépítmény közül választhatnak a páciensek az egyedi igények (szín, forma) alapján, és azokra a Procera-rendszerek segítségével precíz, számítógéppel tervezett és számítógépes vezérléssel legyártott porcelánkorona is készíthető.

A prémiumnál is jobb módszer? A Nobel Guide

A prémiumkategóriás megoldást csak az teheti még jobbá, ha minden szempontból hibátlanná alakítják azt a protokollt, amivel a Nobel implantátumai a helyükre kerülnek. Ebben pedig az úgynevezett Nobel Guide segít.

A Nobel Guide valójában egy fogbeültetési folyamatot segítő rendszer, amely egyrészt csökkenti az emberi hiba lehetőségét (hiszen redukálja annak szerepét), másrészt szükségtelenné teszi a lebenyek felnyitását, vagyis nem kell bemetszést végezni az ínyen, ami ezáltal gyorsabban gyógyul a minimálinvazív módszernek köszönhetően.

A Guide a korszerű számítógépes tervezés és megvalósítás előnyeit hívja segítségül. A CT-felvétel segítségével ugyanis először, még mielőtt bármilyen beavatkozást elvégeznénk, egy háromdimenziós térképet készítünk a páciens állcsontjáról, és a szoftveres támogatással megtervezünk egy segédeszközt, ami precízen és pontosan illeszkedik a páciens állcsontjára és ínyére.

A szoftver – a 3D CT-felvételt alapul véve – megtervezi a fogászati implantátum ideális helyét is, és azt megjelöli a segédeszköz tervén, így amikor azt létrehozzuk a valóságban, az tartalmaznia fogja a műgyökér beültetésének helyét. Egy lyukat, ami pontosan ott van és olyan irányba „néz”, ahol és amerre az implantátumot be kell fúrni az állcsontba.

Fogbeültetéskor a szájsebésznek csak fel kell helyeznie ezt a segédeszközt, ami ezután tökéletesen levezényli a folyamatokat. A szájsebész a segédeszközön kialakított lyukon keresztül fúr és azon keresztül helyezi be az implantátumot, ami épp úgy fog állni, ahogy azt korábban a számítógép segítségével megterveztük. A lehető legjobb helyen és irányban, teljes mértékig a csontban, biztosítva a hibátlan és tartós csontos összenövést.

Miért dolgozik a CompletDent a Nobel rendszereivel?

A korábban elmondottak tökéletesen alátámasztják, hogy a fogorvosok miért szeretik a Nobel Biocare rendszereit, és nincsenek ezzel másképp a CompletDent szakorvosai sem.

A cég átfogó megoldásokat kínál az elveszített fogak pótlásához, és mivel folyamatosan fejleszti eszköztárát, ezért a fogászatok mindig a legjobb, leghatékonyabb és legbiztonságosabb megoldásokat adhatják az elveszített fogak pótlására.

A gyógyulás gyors, az implantátumok becsontosodását már szinte semmi sem fenyegeti, és a páciensek sokkal kevesebb kellemetlenséget tapasztalnak a fogpótlási folyamat során. Olyan megoldást adnak a Nobel Biocare rendszerei, amit a páciensek elvárnak a 21. századi fogászatoktól.

A cég ráadásul élethosszig tartó garanciát vállal az általa gyártott implantátumokra, mert bízik saját rendszereiben és az általa képviselt kimagasló minőségben. Miért ne bíznák tehát mi is abban?

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.