A fogászati implantátumok 7 előnye

Ülj le vagy kapaszkodj meg, mert ezek a tények téged is megdöbbentenek majd:

  1. Évente több millió fogbeültetést végeznek a fogorvosok világszerte, és csak az Egyesült Államokban már 3 milliónál is több páciensnek van fogászati implantátuma.
  2. Európa piacvezetőnek számít a fogbeültetés terén, és a módszerre nagy szükség van, hiszen az uniós polgárok 7 százalékának már egyetlen saját foga sincs. Az összes fogával csak a felnőttek 41 százaléka büszkélkedhet.
  3. Magyarországon kifejezetten rossz a helyzet, hiszen a 45 évesnél idősebbek kétharmadának egyetlen saját foga sincs, és összes fogát is csak a lakosság 19 százaléka tudja megmutatni egy-egy mosolynál.

Osszunk és szorozzunk, a matek sajnos minden szempontból ijesztő: a magyarok többsége súlyosan fogatlan, és ami még ennél is aggasztóbb, hogy sokan nem is tesznek semmit a probléma ellen.

Űrtechnológia a páciensek szájában (?)

A fogászati implantátumok (más néven műgyökerek) használata több, mint 50 éves múltra tekint vissza, és azóta kutatások egész sora bizonyította, hogy azok hosszú távon is hatékony megoldást adhatnak a foghiányra.

Márpedig az elveszített fogakat sürgősen pótolni kell, hiszen ellenkező esetben már egyetlen kihullott vagy kihúzott fog is komoly problémákat okozhat. Olyan láncreakció veheti kezdetét, ami az egészségedre is kihathat, és amit megoldani később nemcsak macerás, de drágább is.

Éppen ezért összeszedtük neked a fogászati implantátumok legnagyobb előnyeit, hogy lásd, a fogbeültetés nemcsak egy (vagy több) foghiány pótlása, hanem kiváló befektetés is az egészségedbe.

#1. Szóló és teljes foghiány esetén is megoldás

Legyen szó egyetlen fog hiányáról vagy a teljes fogazat elvesztéséről, a fogászati implantátum szinte minden esetben alkalmazható, ha nincs kizáró tényező.

A leggyakoribb kizáró tényező a nem megfelelő szájhigiénia és az elégtelen csontmennyiség szokott lenni, de a fogászati technológia fejlődésével ezek a problémák is orvosolhatók:

  • a fogorvosok és dentálhigiénikusok segíthetnek a helyes szájápolási szokások betanításában,
  • és a csontpótlással helyreállítható a sorvadt állcsont.

#2. Használatával megmenthetők a hiánnyal szomszédos ép fogak

Egy vagy két (egymás melletti) fog hiányának pótlásakor az egyik leghatékonyabb megoldás korábban a fogászati híd alkalmazása volt. Csakhogy a módszernek két nagy hátránya is van, függetlenül attól, hogy a mai napig biztos módja a fogpótlásnak:

  • megvalósításához le kell csiszolni a szomszédos ép fogakat
  • csak a fog koronai (látható) részét pótolja, ezért nem olyan esztétikus; idővel láthatóvá válik a híd és az íny közötti rész

A fogászati implantátum beültetésekor nincs ilyen probléma: a szomszédos fogakat nem kell lecsiszolni, ráadásul…

#3. A fogászati implantátum az egyik legszebb megoldás

Mivel fogbeültetéskor az elveszített fog gyökerét is pótoljuk, ezért a saját foghoz a leginkább hasonló, természetes hatású megoldást kapunk. Nyugodtan állíthatjuk, hogy a fogászati implantátum a legesztétikusabb fogpótlási megoldás.

#4. 98%-os hatékonyság

A fogászati implantátum nemcsak az egyik legkorszerűbb, hanem az egyik leghatékonyabb fogpótlás is: ma már 98-99 százalékos sikerességi ráta is elérhető a megbízható márkák használatával.

Ennek oka, hogy a gyártók a megbízható technológia mellett nagy tisztaságú orvosi titánt vagy cirkont használnak, amelyek képesek arra, hogy összenőjenek a környező csontszövetekkel. Ennek köszönhető az a hihetetlen stabilitás és tartósság, ami a műgyökerekre jellemző.

A CompletDent két világszerte elismert rendszert használ: a piacvezető Nobel Biocare és a megfizethető, mégis minőségi megoldást jelentő SGS implantátumait.

#5. Nem okoz allergiás reakciót

A titánból vagy cirkonból készült műgyökerek nem oldódnak a testnedvekben, ezért allergiás reakciót sem okoznak. A precíz állapotfelmérésnek és diagnosztikának köszönhetően ráadásul pontosan megtervezhető a beültetés, ezért lényegi komplikációval nem is kell számolni.

A fogbeültetés rutineljárásnak, a fogászati implantátum használata pedig mindennapos dolognak számít.

#6. Nincs fogszuvasodás

Bár természetes hatású pótlásokról beszélünk, a fogászati implantátumok mégis mesterséges megoldások, ezért azokat nem fenyegeti a fogszuvasodás veszélye. Ez persze nem jelenti azt, hogy a szájhigiéniát elhanyagolhatod: egy kis odafigyeléssel a fogászati implantátumok élethosszig tartó megoldást jelenthetnek, ezért megéri időt áldozni a helyes szájápolási szokások betartására.

#7. Erősíti az állcsontot

Ahogy a híres Teleshop-műsorvezető mondja: és még nincs vége! A fogászati implantátum ugyanis képes arra, hogy a beültetést követően megakadályozza az állcsont sorvadását, hiszen a rágóerőt közvetlenül a csontozatra vezeti.

Nem véletlen, hogy a fogorvos ennyire szeretik, és hogy ilyen sok – sőt, egyre több – páciens választja: az implantátumra korona, híd és kivehető fogsor is készíthető, és azzal akár élethosszig tartó megoldást kaphatsz a foghiányra.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.