Csontpótlás

Csontpótlás

A fogászati implantátum beültetésének egyik legfontosabb feltétele az elégséges csontállomány, hiszen a fogbeültetés csak akkor lehet sikeres, ha a műgyökér összenő a környező csontszövettel.

Amennyiben az érintett területen nem elég magas vagy vastag a csontállomány, akkor a fogászati implantátum nem áll majd teljesen a csontban, és veszélybe kerül az arra készített fogmű stabilitása.

A szájsebészek ezért rendkívül szigorúan veszik ezt a feltételt, hiszen saját munkájukat és a páciens fogazatának épségét kockáztatnák, ha mégis megpróbálkoznának a fogbeültetéssel.

De mi a helyzet azokkal a páciensekkel, akik régóta küzdenek foghiánnyal vagy fogágybetegséggel, és az évek, évtizedek alatt elsorvadt csontállomány miatt nem kaphatnak fogászati implantátumot? Nekik tényleg le kell mondaniuk az egyik leghatékonyabb és legjobb megoldásról?

Szerencsére nem.

Mikor lehet szükség csontpótlásra?

Bármilyen esetben, amikor létfontosságúvá válik az elveszített csontállomány pótlása:
 • fogbeültetés előtt, ha másképp nem biztosítható az implantátum stabilitása;
 • fogágybetegség esetén, ha az érintett fogak már nem rögzülnek megfelelő mértékben;
 • foghúzás vagy ciszta eltávolítása után,
 • valamint csontkárosodás esetében.

Fogászati implantátum beültetése előtt fogorvosaink alapos állapotfelmérés segítségével és a páciensről készült 3D CT-kép elemzésével döntik el, hogy szükség van-e kiegészítő beavatkozásra. Amennyiben a csontpótlás indokolttá válik, úgy a pácienst tájékoztatjuk a legfontosabb tudnivalókról, és a kezelési terv aláírása után azonnal neki tudunk látni a műtétnek.

A csontpótlást gyakorlott szájsebész végzi steril körülmények között, helyi érzéstelenítésben, de a beavatkozáshoz természetesen igényelhető az éber szedálás is.

Fogászatunk az esetek többségében bio csontpótló granulátumot használ a sikeresség érdekében, ezek a speciális készítmények ugyanis elősegítik és serkentik az új csontszövetek képződését az érintett területen. Az újonnan képződő csontszövetek megegyeznek az eredeti csonttal, ezért a granulátum használata természetes és eredményes megoldás, amely semmi kockázatot nem jelent a páciensre nézve.

Csontpótlás csontblokkal

A csontállományt bioanyagból készült granulátum mellett még saját csontdarab átültetésével is pótolhatjuk, ilyenkor az állcsont hátsó területeiről veszünk ki meghatározott méretű csontblokkot, amit előbb fertőtlenítünk, majd titáncsavarokkal rögzítünk annak tervezett helyére.

A korszerű technológiának köszönhetően ma már arra is lehetőségünk van, hogy mesterséges anyagok és a páciens állcsontszövetének keverékéből építsünk ki úgynevezett műcsontblokkot. A CompletDent ezt a világszerte is egyedülálló módszert egy partnercégének a segítségével alkalmazza, ahol egy 3D CT-kép felhasználásával gyártják le a megfelelő méretű műcsontblokkot.

A perszonalizált megoldás a páciens igényeinek megfelelő kialakítással rendelkezik, és annak behelyezésére éber szedálással, mélyaltatás nélkül is sort tudunk keríteni. A biztonságos módszer teljesen fájdalommentes megoldást kínál a csonthiányos állapotra.

Ideális esetben a csontpótlás és a fogbeültetés elvégezhető egy időben, egy ülésben. Ellenkező esetben viszont a fogászati implantátum behelyezésével addig kell várni, amíg a csontpótlás helye meggyógyul, és a megfelelő csontállomány kialakul.

Jelentkezzen be most!

Szakszerű és fájdalommentes kezelések.

45.000 Ft-tól

Nálunk ez mind
benne van az árban!

 • Állapotfelmérés
 • Konzultáció
 • Kezelési terv készítés
 • Érzéstelenítés
 • Ingyenes kontroll

Arcüreg-emelés


Az arcüregemelés (vagy más néven Sinus lift) egy csontpótló beavatkozás; úgy is mondhatjuk, hogy minden arcüregemelés csontpótlás, de nem minden csontpótlás arcüregemelés.

Az úgynevezett Sinus liftre a felső állcsont hátsó régiójában (az őrlőfogak helyén) van szükség, ahol előfordulhat, hogy az arcüreg belső falát meg kell emelni annak érdekében, hogy oda fogászati implantátumot lehessen beültetni. Ezen a területen ugyanis gyakran előfordul, hogy az őrlőfogak elvesztése után látványosan lecsökken a csont vastagsága, és ennek eredményeképpen túl közel kerül az arcüreg alsó síkja.

Ezt a problémát orvosolják a Sinus lift segítségével.
A beavatkozás során a szájsebész megemeli a nyálkahártyát, és az így létrejött üregbe csontpótló anyagot (granulátumot) tesz, amit összekever saját csontból vett forgáccsal és egy kis vérrel.

Csontpótló műtét után munkatársaink részletes információkkal látják el pácienseinket arra vonatkozóan, hogy mit tehetnek a gyors gyógyulás érdekében.

Mindig elmondjuk a következőket:

 • A duzzanatot és a műtét helyét (kívülről) jegelni kell.
 • Fájdalom esetén fájdalomcsillapítót kell bevenni.
 • A fogorvostól kapott antibiotikumot be kell szedni (általában egy egész dobozzal).
 • Az érintett területet puha sörtéjű fogkefével kell megtisztítani, és olyan rendszeresen, amilyen rendszeresen csak lehet.
 • A műtétet követő napokban kerülni kell a kávé, az alkohol és a tejtermékek fogyasztását, valamint a dohányzást. Ezek ugyanis rontják a sebgyógyulást és a kezelés hatékonyságát.

Mit tehet a páciens a gyors gyógyulás érdekében?

A csontpótlás eredménye


A 3-6 hónapig tartó gyógyulási időszakot követően a csontállomány megfelelően regenerálódik, ezáltal a fogbeültetés később biztonságosan elvégezhető.

Az érintett területen a csontállomány biztonságosan be tudja fogadni a fogászati implantátumot, ami így stabilan rögzülhet a helyén, és hosszú távú megoldást jelenthet a foghiányra.

Gyakorlott szájsebész által elvégzett csontpótlás esetén nem sérül meg a csont- és a lágyszövet, és minimálisra csökken a komplikációk esélye. A később a csontpótlás helyére beültetett fogászati implantátum pedig megfelelő szájhigiéniával akár élethosszig is kiszolgálhatja tulajdonosát.

Miért érdemes a CompletDentet választani?


A fogászatunk az elérhető legjobb készítményeket és a legkorszerűbb technológiát alkalmazza a fogbeültetés és a csontpótlás sikeressége érdekében.

Elismert szakemberekkel és gyakorlott személyzettel dolgozunk, ráadásul nagy tapasztalattal rendelkezünk a külföldi pácienseknek nyújtott csontpótló kezelések terén.

Pontosan tudjuk, hogy a hozzánk érkező vendégeknek mikor és mire van szükségük, hogy a beavatkozás a lehető legkevesebb kellemetlenséggel járjon számukra.

Olvasnivalók a témában!

Bejelentkezés

Töltse ki az űrlapot, és kollégáink 24 órán belül felveszik Önnel a kapcsolatot.

06 30 244 4152

Hétfőtől péntekig 8:00-19:00

Cím: 1139 Budapest, Gömb u. 44.