Ezekre ügyeljen fogbeültetés előtt és után

Fogbeültetésnek azt a fogászati beavatkozást nevezzük, amely során a szájsebész fogászati implantátum beültetésével pótolja az elveszített saját fogat. A fogbeültetés precíz és hosszú távú megoldást jelent a fogak elvesztése esetén.

Fogászati implantátum

A fogászati implantátumok beültetése az egyik legkorszerűbb módszer fogatlanság esetén, amely több mint fél évszázada bizonyítja hatékonyságát. A fog implantátum egy bioanyagból készült műgyökér, amit az eredeti helyére, a csontba ültetnek be. Nagy tisztaságú orvosi titánból vagy cirkonból készül, ezek az alapanyagok ugyanis biokompatibilisek, vagyis nem okoznak allergiás reakciót.

A CompletDent Fogászati Klinika világszerte elismert fogimplantációs rendszereket használ: a piacvezető nobel biocare és a megfizethető, mégis minőségi megoldást jelentő SGS implantátumait.

A fog implantátum részei és azok beültetése
A fog implantátum részei és azok beültetése

A szervezetbarát titán és cirkon segíti a csontos összenövést, így a teljesen csontban álló implantátumot szinte körbeölelik a csontszövetek, vagyis egyedülálló stabilitás biztosítható a beültetést követően.

Az implantátum beültetése egy többlépcsős folyamat: a műgyökér a fogpótlásnak csak egy részét képezi, arra még egy köztes elem (az úgynevezett felépítmény) és egy látható pótlás (korona, híd, fogsor) is kerül. Az implantáció után 3-6 hónapig tartó gyógyulási időszak következik (ez idő alatt a páciens ideiglenes fogpótlást is kaphat, ha szükség van rá). A gyógyulási időszakot követően az íny alatt gyógyuló fogászati implantátumot felszabadítják, és elkészítik a felépítményt, majd az erre kerülő látható pótlást, amely lehet korona, híd vagy akár kivehető fogsor is.

Korona ráhelyezése a felépítményre
Korona ráhelyezése a felépítményre

Fogbeültetés előtt

A fogbeültetés előtt fontos, hogy alaposan felkészüljön, és ismerje a beavatkozás menetét és a szükséges előkészületeket. Első lépésként egy alapos konzultációra kerül sor a szájsebésszel, aki részletes tájékoztatást nyújt a beavatkozásról és annak menetéről, a kockázatokról és a várható eredményekről, valamint egy személyre szabott kezelési tervet készít.

Konzultáció a szakemberrel a műtét előtt
Konzultáció a szakemberrel a műtét előtt

A szakember felméri és értékeli egészségügyi állapotát, amely elengedhetetlen a beavatkozás előtt. Bizonyos betegségek, például cukorbetegség vagy szívproblémák befolyásolhatják a fogbeültetés sikerét és a gyógyulást. A beavatkozás nem végezhető el többek közt az alábbi esetekben: vérképzőszervi és véralvadási zavarok, súlyos csontritkulás, erős dohányzás, megfelelő szájhigiénia hiánya vagy terhesség esetében.

Ezek tudatában fontos, hogy tájékoztassa fogorvosát minden olyan gyógyszerről, amelyet szed, és az összes egészségügyi problémájáról, amelyet kezelnek. Ezen információk segíthetnek a műtét előkészítésében és az esetleges kockázatok elkerülésében.

A szájsebész panoráma röntgent és a 3D CT felvételt készít a tervezett fogbeültetés területéről, hogy pontosan meghatározza a fog implantálásának helyét, méretét és a készülő fogpótlás típusát.

Röntgenfelvétel, amelyen egy implantációs fogpótlás látható
Röntgenfelvétel, amelyen egy implantációs fogpótlás látható

Ha a szájsebész úgy határoz, az implantátum beültetés előtt lehet, hogy korlátozni kell az étkezést és az ivást. Ennek esetén feltétlenül követni szükséges az orvos utasításait.

Előfordulhat továbbá, hogy az előzetes állapotfelmérésen orvosa megállapítja, hogy bizonyos beavatkozás szükséges a műtét sikeressége érdekében. Ilyen beavatkozás lehet a fogkő-eltávolítás, amellyel jelentősen csökkenthető a szájban levő káros baktériumok mennyisége, így elkerülhető a műtét utáni fertőzés. Amennyiben lyukas fog, gyulladás vagy ciszta van a páciens szájában, a komplikáció elkerülése érdekében ezeket is kezelni szükséges.

A műtét helyi érzéstelenítésben történik, tehát fájdalommentes, így nincs ok aggodalomra. Szorongó páciens esetén azonban érdemes előre megbeszélni félelmeit a szájsebésszel a műtét előtt, aki ismerteti a lehetőségeket. A CompletDent Fogászati Klinikán lehetőség van éber szedációra, amiről részletesen itt olvashat.

Fogbeültetés utáni teendők

Fogbeültetés után fontos, hogy pontosan betartsa az orvos vagy szájsebész utasításait, ugyanis csak így garantálható a problémamentes gyógyulás és a legjobb eredmény. Többek közt az alábbiakra érdemes odafigyelnie az implantáció utáni időszakban.

A műtét utáni órákban:

A műtét után kerülje az autóvezetést, ugyanis reakcióideje csökkenhet a beavatkozás miatt.

A kezelést követő első órákban célszerű hűteni az arcot. Az eljárás a következő legyen: hűtse 10 percig, majd tartson 10 perc szünetet, és így folytassa egy óra leteltéig.

Inni csak 2-3 óra elteltével igyon, enni legkorábban 5 óra elteltével lehetséges, lehetőleg lágy vagy pépes ételeket.

Az implantáció utáni napokban:

A fogbeültetés után számítson néhány napos pihenésre és az aktív tevékenységek kerülésére. Ne emeljen nehéz tárgyat, illetve kerülje a hajolgatást.

Néhány napig kerülje a sportolást, az úszást és a szauna használatát.

Lehetőleg kerülje a cigarettát, ugyanis a dohányzás zavarja a sebgyógyulást.

Ne fogyasszon túl forró, túl hideg vagy csípős ételeket, szénsavas italokat, tejtermékeket.

Az utasításnak megfelelően szedje be a kapott antibiotikumot.

A seb környékét az orvos tanácsainak megfelelően tisztítsa puha sörtéjű fogkefével.

A fogbeültetés utáni hetekben:

Továbbra is tartsa be orvosa utasításait, és keresse fel a megbeszélt időpontokban, hogy ellenőrizhesse az implantátum és a gyógyulás állapotát, illetve elvégezhesse a varratszedést.

A beültetés után 10-12 nappal következik a varratszedés
A beültetés után 10-12 nappal következik a varratszedés

Továbbra is ügyeljen a megfelelő szájhigiénia betartására.

A teljes gyógyulás a műtét után a beavatkozástól függően 3-6 hónapot vesz igénybe, amely után a következő lépésekre kerül sor.

Amennyiben további kérdése van a fogbeültetéssel kapcsolatban, keresse bizalommal a CompletDent Fogászati Klinika szakembereit, akik minden kérdésére választ adnak, és megtalálják az Önnek legmegfelelőbb és legkedvezőbb kezelési lehetőséget!