fogbeültetés

Fogbeültetés: ki az ideális páciens?

A fogbeültetés – azaz az implantátumok, és a hozzájuk kapcsolódó egyéb eszközök – az utóbbi időben a fogászat leggyorsabban fejlődő területévé váltak. Csak egy adat: az Európai Unióban évente 1,8 millió műgyökeret ültetnek be, a sikerességi ráta pedig igen magas, 95% körül mozog. Ez természetesen az egyes fogászatok esetén eltérő, és rengeteg tényező befolyásolja.

Éppen ezért szükséges az alapos állapotfelmérés a beavatkozás előtt, ami nemcsak a szájüreg vizsgálatát foglalja magában, hanem az általános egészségét is. Léteznek ugyanis olyan tényezők, amik kizárhatnak valakit a fogbeültetésből, illetve olyan betegségek és szokások, amik megnövelik a műgyökér kilökődésének az esélyét. Ezek után adódik a kérdés, hogy ki az ideális páciens a fogbeültetéshez. Ha kíváncsi vagy rá, hogy Te vajon megfelelsz-e a feltételeknek, olvasd tovább a cikket!

Ki az ideális páciens a fogbeültetés elvégzéséhez?

A fogbeültetéssel kapcsolatban léteznek olyan kritériumok, amik elengedhetetlenek a beavatkozás sikeréhez. Lássuk, hogy mik ezek!

Elegendő csontállomány

Ugyanúgy, mint a saját fogakat, az implantátumokat is az őket körülvevő csontszövet tartja stabilan. Amikor egy fog kiesik, vagy ki kell húzni, akkor a helyén marad egy üreg. Ahogy a seb gyógyul, ez a lyuk szépen kitöltődik, és jó esetben alkalmas lesz a műgyökér beültetésére. Ha a beavatkozás nem történik meg időben, akkor viszont a csontállomány fokozatosan leépül, hiszen fog hiányában nincs funkciója, nem éri fizikai behatás ezen a területen.

Sajnos ez a folyamat viszonylag gyorsan megy végbe. A fogvesztést követő másfél hónapban akár több milliméterrel is csökkenhet a csont mennyisége. Az idő előrehaladtával pedig tovább fogy a csont, évente akár fél millimétert is. Vagyis a műgyökér beültetését érdemes a fogvesztést követően minél előbb elvégezni, ellenkező esetben csontpótlásra lesz szükség. Csontpótlás egyes esetekben akkor is szükségessé válhat, ha a páciensnek genetikailag eleve kevesebb a csontja, vagy egy problémás húzás során csontveszteség lép fel.

És hogy honnan lehet tudni, rendelkezésre áll-e a szükséges mennyiségű csontszövet? Ezt egyrészt a 3D CT, másrészt a panorámaröntgen mutatja majd meg.

Az ideális páciens tehát vagy rendelkezik a megfelelő mennyiségű, sűrű és erős csontszövettel, vagy alkalmas a csontbeültetésre.

Kifogástalan szájhigiénia

Kicsit unalmas lehet már ezt hallani, de a fogbeültetés kapcsán is muszáj megemlíteni, sőt, kihangsúlyozni, hogy a beavatkozás csak akkor lesz sikeres, ha a páciens odafigyel a helyes szájápolásra! Ennek hiányában ugyanis a műgyökéren is lerakódhat a lepedék és a fogkő, ami az íny irritációját és gyulladását okozhatja. Egészen súlyos esetben pedig akár az implantátum elvesztését is.

Fontos, hogy a műfogakat és az implantátumot is ápolni kell: a napi kétszeri fogmosás mellett a speciális fogselyem és a szájvíz használata ugyanúgy ajánlott, mint a saját fogak esetén. De a jó szájhigiénia már a beavatkozás előtt is elengedhetetlen, hiszen például a gyulladt íny, illetve a fogágybetegségek az implantáció kizáró tényezői lehetnek.

A fogbeültetés feltétele a megfelelő életkor

Implantátum beültetésére addig nem kerülhet sor, amíg az állcsont rendesen ki nem fejlődött.  Ez annyit jelent, hogy körülbelül 18 éves kor alatt nem végezhető el ez a fajta beavatkozás.

Nem áll fenn kizáró tényező

A fogbeültetés csak akkor lesz sikeres, ha semmiféle kizáró tényező nem áll fenn. Ezért is kell az állapotfelmérés során a lehető legkörültekintőbben eljárni, hogy biztosan ne maradjon ki semmi lényeges körülmény.

Az alábbi esetekben nem javasolt az implantáció:

  • Erős dohányzás: a dohányzás több szempontból is ártalmas az implantátumokra. Növeli például a fogínysorvadás kialakulásának esélyét, ami a műgyökér elvesztését is okozhatja. A dohányosoknál lassabb a gyógyulási folyamat a káros anyagok vérkeringésbe jutása miatt, és az immunrendszerük sem működik olyan jól, ez pedig fogékonyabbá teszi őket a fertőzésekre.
  • Bizonyos gyógyszerek szedése: ilyenek a csontritkulásra felírt biszfoszfonát tartalmú orvosságok, ezért ezek szedéséről minden esetben tájékoztatni kell a fogorvost!
  • Egyes betegségek: kezeletlen vagy súlyos diabétesz, autoimmun betegségek, véralvadási zavarok, valamint sugárkezelés esetén szintén nem lehet műgyökeret beültetni.

Ha szeretnéd biztosan tudni, hogy Te alkalmas vagy-e fogbeültetésre, jelentkezz be hozzánk egy ingyenes állapotfelmérésre!

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.