implantátumok

Implantáció: ezekre a problémákra jelent megoldást

Ha fogpótlásról van szó, akkor ma már szinte mindenkinek eszébe jut a fogászati implantáció. És persze a műgyökerek – illetve a beavatkozás – ára mellett sem mehetünk el szó nélkül, mert bár sok esetben ez a módszer jelentené az optimális megoldást, tény, hogy a magasabb költségek nagy visszatartó erőt jelentenek. Viszont akinek van rá módja, érdemes rászánnia a pénzt, már csak azért is, mert ha választani kell, akkor a legtöbb összehasonlításból az implantátum kerül ki győztesen.

Fogászati implantátumokkal ugyanis pótolható csupán egyetlen fog, de akár rögzített körhíd is kerülhet állcsontonként 6-8 műgyökérre, ha a páciens már egyetlen foggal sem rendelkezik. De ne szaladjunk ennyire előre: nézzük meg, hogy mikor jöhet szóba az implantáció!

Egyetlen fog pótlása műgyökérrel

Ha mindössze egy darab fogadat veszítetted el, akkor alapvetően két út áll előtted. Dönthetsz a hagyományosnak nevezhető megoldás mellett, azaz készíttethetsz egy háromtagú hidat a foghiány melletti fogakra. De! Ezt érdemes alaposan megfontolnod, mert ha egyszer egy fogat lecsiszoltak, onnan már nincs visszaút, azt többé nem lehet helyrehozni. Vagyis ha később esetleg meggondolnád magad, és mégis a műgyökeret választanád, sajnos a preparált fogakra is koronát kell tenni.

A másik lehetőség, amivel az ép szomszédos fogakat is megkímélheted, az a fogászati implantátum beültetése, és az arra felhelyezett korona. Ennek a megoldásnak eléggé egyértelműek az előnyei, a hátrányai között pedig alapvetően csak a beavatkozás ára említhető, bár itt érdemes megállni egy szóra! Mivel az első esetben egy háromtagú hidat kell készíteni az egy darab koronával szemben, valójában már nem is lesz árban olyan hatalmas a különbség, hogy az ne érné meg!

Több fog pótlása implantátummal

Amikor nem csak egy fogat kell pótolni, akkor az implantátum többféle lehetőséget is kínál. Az egyik, hogy ugyanannyi műgyökeret ültetünk be, mint ahány fog hiányzik, és mindegyikre kerül egy-egy korona. De olyan megoldás is elképzelhető, hogy a műgyökerek egy fogászati hidat tartanak: ilyenkor mondjuk két implantátumra készülhet egy háromtagú híd.

Implantátumra készített fix és kivehető fogpótlások teljes fogatlanság esetén

Teljes fogatlanság esetén az implantátumok felhasználási lehetőségei szinte végtelenek. Hogy mire gondolunk? Arra, hogy a megfelelő számú műgyökérre (állcsontonként 6-8 darab) rögzíthető egy fix körhíd, míg a frontfogak helyére beültetett 2-4 implantátumra kivehető fogsor – teleszkópprotézis vagy stégprotézis – kerülhet.

Létezik még egy megoldás, aminek a megítélése eléggé ellentmondásos szakmai körökben, ez pedig az úgynevezett All-on-4 vagy All-on-6. Ekkor a négy vagy hat implantátumot speciális szögben helyezik be az állcsontba, ami elméletileg képes megtartani egy hidat.

Hogyan válasszak?

A rengeteg opció elsőre összezavarhat, de mi minden segítséget megadunk a döntéshez. A kezelési terv készítése során figyelembe vesszük, hogy milyenek az adottságaid, például hogy rendelkezel-e megfelelő csontállománnyal egy normál implantátumhoz, és hogy mik az elvárásaid a fogpótlást illetően.

A lehetőségek tárháza, mint ahogy láthatod is, elég széles: éppen az a nagyszerű az implantátumokban, hogy ennyire sokrétűen lehet használni őket, és így számos problémát helyre lehet hozni velük.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.