komplikációk fogbeültetés után

Komplikációk fogbeültetés után: lehetséges okok

A fogbeültetés ma már egy viszonylag gyakori beavatkozás, amit egyre több páciens választ, amikor a fogpótlásról van szó. Ráadásul a műtét napjainkra már gyakorlatilag kockázatmentes, ami egyrészt a modern anyagoknak és eljárásoknak köszönhető, másrészt annak, hogy az orvosok is egyre nagyobb rutint szereznek ezen a területen.

Ami a sikerességi rátát illeti, ott is jó hírekkel szolgálhatunk: bőven 95% felett van, már abban az esetben, ha a páciens betartja az orvosi tanácsokat. Bármilyen jól is sikerül azonban az implantáció, ennek ellenére mégis előfordulhatnak komplikációk fogbeültetés után, amire elég egyértelmű jelek figyelmeztetnek. Hogy pontosan mikor kell arra gyanakodni, hogy valami nincs rendben, és hogy mi okozhatja az implantátum kilökődését, arról olvashattok ebben az írásban.

Milyen tünetek jelezhetik, hogy valami nincs rendben az implantátummal?

A fogászati implantátum beültetése után természetes, hogy az adott terület egy ideig érzékeny, hiszen mégiscsak egy fémből vagy cirkonból készült, csavarhoz hasonló alkalmatosság kerül az állcsontba, a sebet pedig összevarrják. Nagyjából 8-10 nap után azonban már teljesen tünetmentesnek kell lennie a páciensnek, a duzzanat lehúzódik, és fájdalomcsillapításra sincs szükség. Ekkor történik meg általában a varratszedés is, ha az orvos nem felszívódó cérnát használt, és megkezdődik a 3-6 hónapot igénybe vevő gyógyulási időszak.

Fontos, hogy ha ebben a periódusban az alábbi tünetek jelentkeznek, akkor mindenképpen fel kell keresni a rendelőt. Amit egyébként is meg kell tenni, hiszen az implantációt követően a rendszeres kontroll elengedhetetlen! A legtöbbször előforduló komplikációk fogbeültetés után:

  • fájdalom jelentkezik, ami állandóvá válik;
  • váladék képződik az implantátum körül;
  • megduzzad, vérzik az íny;
  • kilazul, mozogni kezd a műgyökér;
  • begyullad az arcüreg;
  • visszahúzódik az íny, illetve az implantátum addig nem látott része előtűnik.

Ha ezek közül bármelyik tünet fellép, akkor nem szabad késlekedni, és el kell menni a fogorvoshoz! Minél előbb, annál jobb, ugyanis a kezelés időben történő elkezdésével még meg lehet menteni a műgyökeret.

Komplikációk fogbeültetés után: ezek az okok állhatnak a háttérben

Mint már szó volt róla, az implantáció az esetek többségében sikeres, ám előfordulhat, hogy egy-egy fertőzés vagy épp a túlterhelés miatt valamilyen komplikáció lép fel. Hogy mik lehetnek ezek a tényezők, azokat vesszük most sorra.

Az implantátum nem épül be

Annak ellenére, hogy a beültetést nagyon alapos vizsgálatok előzik meg, és szükség esetén csontpótlásra is sor kerül, igen ritkán előfordul, hogy a műgyökér nem épül be, mert a csontállomány mégsem elég erős, sűrű. Ennek következtében az implantátum mozogni kezd, sőt, ki is lökődhet, emiatt pedig el kell távolítani.

Periimplantitis, azaz az implantátum körül kialakuló fertőzés

A fertőzések kialakulásának esélye sajnos minden egyes műtétben „benne van”, hiába a körültekintően elvégzett beavatkozás. Az implantátumnál kialakuló, gyulladással járó bakteriális fertőzés, vagyis a periimplantitis nem csak a steril környezet hiánya miatt jelentkezhet. Léteznek ugyanis olyan tényezők, amik hatással lehetnek rá, mint például a dohányzás vagy a cukorbetegség. Azt is ki kell hangsúlyozni, hogy a periimplantitis akár évekkel a műtét után is okozhat gondokat, ezért is kell részt venni az orvos által előírt rendszeres kontrollokon!

Egyéni érzékenység

Igaz, hogy a műgyökerek biokompatibilis anyagokból (titán, cirkon) készülnek, ennek ellenére nagyon ritkán előfordul, hogy valaki túlérzékeny – magyarul allergiás – ezekre a szövetbarát matériákra. Mivel a szervezet ilyen esetben idegen anyagnak érzékeli a műgyökeret, sajnos kilöki azt.

Az implantátum túlterhelése

Ha a műgyökérre rágás közben túlságosan nagy terhelés nehezedik, például azért, mert nem megfelelő számú implantátum tart egy többtagú hidat, akkor az az íny, valamint a csontszövet gyulladásához vezethet. Ha pedig elhanyagolják a problémát, akkor akár csontvesztés is bekövetkezhet, ami a műgyökér elvesztését okozhatja. Nem véletlenül határoznak meg tehát a szakemberek egy minimális számú implantátumot a különféle fogpótlásokhoz, hiszen azt tartják szem előtt, hogy a beavatkozás hosszú távon is sikeres legyen. A másik eset, amikor a túlterhelés problémát okozhat, az az úgynevezett egyfázisú, azaz azonnal terhelhető műgyökerek, ahol a beültetés után rögtön felkerül egy ideiglenes fogpótlás az implantátumra.

Ezek tehát a leggyakoribb komplikációk fogbeültetés után. A megelőzésük szempontjából kiemelten fontos az implantátum megfelelő ápolása, illetve az is, hogy a páciens az első figyelmeztető jeleknél megjelenjen a fogorvosnál!

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.