Miért döntsünk a rendelői fogfehérítés mellett?

A fogfehérítés napjaink egyik legnépszerűbb kozmetikai fogászati eljárása, amely a fogakról a foltok és elszíneződések eltávolítását jelenti, hogy azok fehérebbnek és ragyogóbbnak tűnjenek. A fogfehérítés leggyakoribb módszere speciális fehérítőszer, általában hidrogén-peroxid vagy karbamid-peroxid használata, amely behatol a fogzománcba, lebontja a foltokat és elszíneződéseket, és több árnyalattal is fehérebbé varázsolja a fogakat.

Mikor van szükség fogfehérítésre?

Számos oka lehet annak, hogy valaki a fogfehérítés mellett dönt:

 • Foltos vagy elszíneződött fogak: A fogak elszíneződhetnek különböző okok miatt, például az öregedés, genetika, kávé, tea vagy színező ételek fogyasztása, dohányzás vagy bizonyos gyógyszerek szedése miatt. A fogfehérítés hatékonyan eltávolíthatja a foltokat, és visszaállíthatja a fogak természetes fehérségét.

 • Különleges események: Sokan döntenek úgy, hogy különleges események, például esküvők, diplomaosztók vagy állásinterjúk előtt fehéríttetik ki fogaikat, hogy javítsák megjelenésüket és növeljék önbizalmukat.

 • Esztétikai okok: Vannak, akik egyszerűen jobban szeretik a fehérebb fogakat, és esztétikai okokból választják a fogfehérítést.

 • További beavatkozás előtt: Fogpótlások vagy héjkerámia felhelyezése előtt mindenképp érdemes sort keríteni a fehérítő eljárásra, hogy később egységes eredményt kapjon a páciens.

A rendelői fogfehérítés menete

A rendelői fogfehérítés általában a következő lépésekből áll:

 1. Előzetes vizsgálat: A fogorvos előzetes vizsgálatot végez, hogy meggyőződjön arról, hogy a páciens fogai és ínye egészségesek és alkalmasak-e a fogfehérítésre.

 2. Foglenyomat: A fogorvos lenyomatot vesz a páciens fogairól, ami segít abban, hogy a fogfehérítő sínt pontosan a fogakra illeszthesse.

 3. Előkészítés: A fogorvos eltávolítja a fogakról a lepedéket, a plakkot és a szennyeződéseket, majd megtisztítja a fogakat.

  Ajánlott a fogkő eltávolítás is a fogfehérítő kezelés előtt. A fogkő eltávolítás segít megszabadulni azoktól a lerakódásoktól és szennyeződésektől, amelyek a fogak felszínére tapadnak, és amelyek akadályozhatják a fogfehérítő kezelés hatékonyságát.

  Ha a fogakon lévő fogkő eltávolítatlan marad, akkor az akadályozhatja a fogfehérítő kezelés hatékonyságát, mert a fogak felülete nem tudja maximálisan megmutatni a kezelés eredményét. Emellett a fogkő eltávolítása elősegíti a fogfehérítő kezelés hatékonyabb elvégzését is.

 4. Fogfehérítő anyag felvitele: A fogorvos felviszi a speciális fogfehérítő anyagot a fog felszínére, majd általában egy speciális lámpával vagy lézerrel aktiválja azt. Az aktiválás segít a fogfehérítő anyag hatékonyabb eloszlásában és a fogfehérítés folyamatának gyorsításában.

 5. Várakozás: A fogfehérítő anyagot általában 15–30 percig hagyják a fog felszínén, hogy hatni tudjon. Ezután a fogorvos alaposan eltávolítja.

 6. Utókezelés: A fogorvos utókezelést végezhet, amely magában foglalhatja a fogak felületének polírozását, hidratálását és a fluorid kezelést.

Az eljárás általában egy vagy másfél óra, és az eredmények azonnal láthatóak. Azonban fontos megjegyezni, hogy a fogfehérítés eredménye változó lehet az egyéni fogak állapotától és az elvárt eredményektől függően.

Fehér fogak akár egy óra alatt a fogorvosi székben ülve

Hány éves kortól végezhető a rendelői fogfehérítés?

A rendelői fogfehérítést általában 18 éves kortól végzik, mivel a fiatalabb páciensek fogai még fejlődésben vannak, és a fogfehérítő anyagok használata károsíthatja a fogzománcot. A fogak természetes színe és a fogzománc vastagsága is eltérő lehet fiatalabb és idősebb páciensek között, így a fogfehérítés eredménye is változó lehet. A fiatalabb páciensek számára a fogtisztítás és a fogkrémek használata javasolt a fogak egészségének és esztétikai megjelenésének javítása érdekében.

Mikor nem javasolt a rendelői fogfehérítés?

A fehérítő kezelés nem mindenki számára megfelelő módszer. Nem ajánlott terhes vagy szoptató nőknek, 16 év alatti gyermekeknek, ínybetegségben szenvedőknek vagy érzékeny fogakkal rendelkezőknek. Továbbá azoknak, akiknek fogpótlásuk van, például tömések, koronák vagy furnérok. Klinikán végzett vagy otthoni fogfehérítés előtt mindenképp javasolt a konzultáció egy szakemberrel.

Fájdalmas a rendelői fogfehérítés?

A rendelői fogfehérítés általában nem fájdalmas, azonban egyes pácienseknél kellemetlenséget okozhat. A fogfehérítő anyagok használata során néhányan érzékeny fogakra vagy fogínyre panaszkodhatnak, mivel a fogfehérítő anyagok behatolnak a fogzománc rétegébe. Ezt általában rövid távú érzékenységként írják le, és idővel magától megszűnik.

Néhány páciensnél a fogfehérítés után enyhe fogérzékenység vagy íny irritáció is előfordulhat. Ezt hideg vagy meleg italok fogyasztása, valamint kemény ételek rágása válthatja ki. Ez a kellemetlenség általában néhány napig tart, és általában enyhíthető fogkrémekkel és szájvizekkel, amelyeket a fogorvos javasolhat.

A rendelőben végzett professzionális kezelés során a fogorvos megfelelően felkészíti és védi a páciens száját és fogínyét a fogfehérítő anyagok használata előtt. Ez a fogfehérítési eljárás általában biztonságos és hatékony eljárás, amennyiben a fogorvos javasolja és végzi a páciensnek.

A rendelői fogfehérítés a legtöbb esetben fájdalommentes

Milyen gyakran végezhető fogfehérítés?

A fogfehérítés gyakorisága függ az egyéni igényektől és a fogak állapotától. Általában a rendelőben végzett fogfehérítés évente egyszer vagy ritkábban javasolható. Ennek oka, hogy az eljárás során használt fogfehérítő anyagok hatása hosszabb ideig tart, mint a házi fogfehérítő készítmények hatása.

Azonban a fogfehérítés gyakorisága függ a fogak állapotától is. Ha a fogak állapota romlik, vagy a fogak sötétebbek lesznek, akkor a fogfehérítést korábban ismételni lehet. Továbbá abban az esetben, ha a páciensnél fennál a dohányzás, kávé, tea vagy bor rendszeres fogyasztása, ami erősen színezi a fogakat, akkor előfordulhat, hogy a kezelést gyakrabban kell ismételni.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a fogfehérítésnek nem javasolt a gyakori, túlzott alkalmazása. Túlzott nyomást és károsodást okozhat a fogzománcnak, és a fogak érzékennyé válhatnak. Ezért javasolt, hogy a fogfehérítést mindig szakképzett fogorvos végezze, aki meghatározza a legmegfelelőbb és legbiztonságosabb eljárást a páciens számára.

Hány alkalom a rendelői fogfehérítés?

A rendelőben végzett fogfehérítés általában egy alkalmat jelent. Az eljárás során a fogorvos a fogfehérítő anyagot a fogakra juttatja, majd egy speciális lámpával vagy lézer segítségével aktiválja azt. Ezután a fogfehérítő anyagot eltávolítja, és az eredmények azonnal láthatók.

Egyes esetekben azonban a fogfehérítési eredmények nem megfelelőek vagy elégtelenek lehetnek. Ebben az esetben a páciens visszatérhet a fogorvoshoz további kezelés elvégzésére.

Ha a fogak állapota vagy az elvárt eredmények alapján a fogorvos úgy dönt, hogy a fogászati fogfehérítés nem megfelelő megoldás a páciens számára, akkor más kezelés mellett dönthet. Ilyen lehet például a fogak lecsiszolása, koronák vagy héjak felhelyezése, vagy egyéb esztétikai kezelések.

Rendelői vs. otthoni fogfehérítés – melyiket válasszuk?

A professzionális fogfehérítés számos előnnyel rendelkezik az otthoni fogfehérítéssel szemben, mint például az alábbiak:

 • Hatékonyság: A rendelői fogfehérítő kezelés hatékonyabb, mivel a fogorvos magasabb koncentrációjú fogfehérítő anyagokat használhat. A fogfehérítés folyamata nagyobb felületet és intenzívebb hatást biztosít a fogakon.

 • Biztonság: A rendelői fogfehérítés biztonságosabb, mivel a fogorvos személyre szabhatja az eljárást, figyelembe véve a páciens fogainak állapotát és érzékenységét. Az otthoni fogfehérítő készítményeknek nem mindig van ilyen szabályozása. A páciensek könnyen károsíthatják a fogakat, ha nem használják őket megfelelően.

 • Gyorsaság: A rendelői fogfehérítő kezelés sokkal gyorsabb, mint az otthon folytatott. Az eljárás egy alkalommal elvégezhető, míg az otthoni fogfehérítő készítményeket általában több alkalommal kell alkalmazni, hogy elérjék a kívánt fehér színintenzitást.

 • Professzionális kezelés: A fogorvos rendelőjében történő fogfehérítés professzionális kezelés. Magában foglalja a páciensek alapos vizsgálatát és a fogfehérítés során az eljárás szabályozását. Ez garantálja a fog egészségének biztosítását, illetve az eredmények biztonságát és hatékonyságát.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a professzionális fogfehérítés drágább lehet, mint a fogfehérítés otthon, és néhány páciensnek akár kényelmetlen is lehet az eljárás. Bár az otthoni fogfehérítés eredménye kevésbé tartós és szembetűnő, az otthoni fogfehérítő készítmények használata lehetőséget nyújthat a pácienseknek, hogy kényelmesebb és megfizethetőbb alternatívát találjanak a fogfehérítésre. A döntés az egyéni igényektől és preferenciáktól függ.

Fogfehérítés után mennyi ideig marad meg az elért fehérség?

A beavatkozás után az elért fehérség hosszú távú fenntartása az egyéni életmódtól és a páciens fogainak természetes állapotától mind függ. A rendelői fogfehérítés után általában azonnal láthatóak a fehérség eredményei. A fehérség idővel azonban fokozatosan csökkenhet, mivel a fogak újra beszíneződhetnek az élelmiszerektől, italoktól, a dohányzás vagy más szennyeződések miatt.

Általában a rendelői fogfehérítési módszer után az elért fehérség több hónaptól akár 2–3 évig is tarthat. Ez függ attól, hogy mennyire vigyáznak a páciensek a fogainak higiéniájára, és mennyire kerülik a fogak szennyeződését okozó anyagokat. Fogfehérítés otthon: az otthoni fogfehérítő készítményekkel elért eredményt általában nem lehet olyan hosszú ideig biztosítani, mint a rendelőben végzett kezelés eredményeit.

A fogfehérítés hosszabb ideig tartó eredményének fenntartása érdekében javasoljuk a rendszeres fogmosást, fogselyem használatot, és a fogorvossal való rendszeres ellenőrzést és tisztítást.

A fogak fehérsége akár 2–3 évig is megmaradhat

Fogfehérítés otthon: a legnépszerűbb otthoni fogfehérítő anyag – nem árt vigyázni vele!

A szódabikarbóna széles körben ismert háztartási termék, amelyet az emberek számos célra használnak otthon, beleértve a fogfehérítést is. Ennek ellenére használata nem javasolt hosszú távon vagy rendszeres fogfehérítéshez az alábbi okok miatt:

 • Abrazív hatás: A szódabikarbóna rendszeres használata erodálhatja a fogzománcot és károsíthatja a fogakat, mivel abrazív anyag, ez pedig kopást eredményezhet.

 • Nem hatékony: A szódabikarbóna csak a fog felszínén lévő foltokat képes eltávolítani. Nem képes behatolni a fogak mélyebb rétegeibe, ahol a foltok gyakran találhatók. Az eredmények általában csak rövid ideig tartanak.

 • Nem szabályozható hatás: A szódabikarbóna használata otthoni körülmények között nem biztonságos, mivel a fogorvosok nem tudják szabályozni a hatás mértékét és időtartamát. A túlzott használat súlyos fogkárosodást okozhat.

 • Mellékhatások: A szódabikarbóna használata irritálhatja a fogínyt és a szájüreget, valamint súlyos fogérzékenységet is okozhat.

 • Kockázatok: Az otthoni fogfehérítő módszerekkel való túlzott kísérletezés károsíthatja a fogakat és az ínyt. A legbiztonságosabb, ha a fogfehérítés professzionális rendelői körülmények között történik.

Ha professzionális, kíméletes és gyors fogfehérítést szeretne, válassza a CompletDent Fogászati Klinikát! Nálunk prémium termékekkel, fájdalommentes kezeléssel érhető el a látványos, ragyogóan fehér mosoly!

Blogunkban további érdekes tartlamakat talál a témában, többek közt a fogak elszíneződésének okairól és a házi fogfehérítő praktikák hátrányairól is olvashat!