Miért színeződnek el a fogaink? És hogyan segít a fogfehérítés?

Tudtad, hogy fogazatunk természetes árnyalata a halvány csontszínűtől a világbarnáig terjedhet, de a sajátos árnyalatért elsősorban a zománcréteg alól áttetsző dentinréteg felel?

Szomorú dolog, de akinek vékonyabb a fogzománca, annak sajnos jobban átlátszik a sárgásabb dentin, ezért az ő esetében a fogfehérítés is csak egy bizonyos pontig nyújt megoldást a problémára. Épp annyira, amennyire a természetes fogszíne engedi…

Csakhogy fogaink színét nemcsak a szüleinktől ajándékba kapott szempontok határozzák meg, hanem életvitelünk is. A fogfehérítés pedig a saját magunk által „felvitt” szennyeződések ellen igazán hatékony.

Mitől színeződhet el a fogunk?

A sárgás-barnás elszíneződésekről legtöbbször a káros szenvedélyek tehetnek.

 • Bizonyos elfogyasztott ételek vagy italok, amelyek savasságuk miatt nemcsak hozzájárulnak a zománcréteg elvékonyodásához, de annak alsóbb rétegeibe jutva fogkefével el nem távolítható szennyeződéseket hagynak maguk után.
 • Hogy mi kell figyelni? A kávé, a (fekete) tea, a vörösbor, a szójaszósz, a paradicsom, a cseresznye, a curry, a balzsamecet és a cékla fogyasztására (sok más mellett).
 • Kerülni kell a szénsavas üdítőket, hiszen azok gyakori fogyasztása tönkreteheti a fogakat.
 • Komoly felelősség terheli a dohányzást is, ami elcsúfítja a fogakat és károsan hat az egészségünkre.
 • De ezek mellett elszíneződhetnek a régi tömések és a gyökérkezelt fogak is.
 • Gyakori ok az el nem távolított fogkő. A meszes plakk nemcsak esztétikai probléma, de idővel íny- és fogágybetegséget is okozhat.
 • Bizonyos gyógyszerek is okozhatnak elszíneződést…
 • …valamint a flour hiánya vagy túladagolása is káros lehet.

Ezek mellett – igaz kisebb mértékben –, de okozhat elszíneződést a fogcsikorgatás és a trauma, illetve az életkor előrehaladásával fogunk magától is sötétedik, ahogy mind több lerakódás gyűlik össze a zománcrétegben.

Mi az, ami természetesen tisztít?

Egyrészt figyeljünk oda a következőkre:

 • a cigarettát fogaink és szervezetünk egészsége miatt azonnal le kell rakni
 • a kávét érdemes tejjel inni, a fekete teát pedig zöldre váltani
 • gondoskodni kell a megfelelő szájhigiéniáról és a rendszeres fogászati kontrollról

Legalább ilyen hasznos az alma rendszeres fogyasztása, hiszen az képes lemarni a fogakon megtelepedett foltokat, ráadásul az általa beindított nyáltermelés miatt jobban tisztulnak fogaink.

Az elszíneződésért felelős (sötét színű) gyümölcsök és zöldségek fogyasztása után pedig igyunk egy pohár vizet.

A fogfehérítés menete

A fogfehérítést minden esetben állapotfelmérés előzi meg, ami segít a probléma alapos megismerésében.

Az állapotfelmérés során meggyőződünk arról, hogy nincs-e a páciensnek szuvas foga, mert a fogtömést és a gyökérkezelést még a fogfehérítés előtt el kell végezni. Fontos még a régi tömések kicserélése, valamint a lerakódott fogkő eltávolítása; utóbbival jelentős mértékű változás érhető el, hiszen bizonyos mennyiségű fogkő mindenkinek a fogán megtalálható.

A CompletDent által használt korszerű fogfehérítéssel akár 5-7 árnyalatnyi javulás is elérhető, és az már számos páciensünknél bizonyította hatékonyságát.

Ha szeretnél szebb, fehérebb fogakat, akkor te se habozz. Legyen a mosolyod a védjegyed!

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.