Otthoni vs. rendelői fogfehérítés: melyiket válaszd?

A házi fogfehérítő módszerek sokak számára tűnhetnek vonzónak, ami nem véletlen. Nem kell bejelentkezni miattuk sehová, a költségek minimálisak, otthon akkor fogsz hozzá, amikor akarsz, vagy amikor az időd engedni.

Nem véletlen azonban, hogy kitalálták a professzionális, rendelői fogfehérítést, ezzel a módszerrel ugyanis sokkal látványosabb és tartósabb eredmény érhető el, emellett biztonságosabb is.

De kezdjük az elején!

Mik a legismertebb házi fogfehérítő módszerek?

Ha azt hallod, hogy otthoni fogfehérítő módszerek, akkor valószínűleg neked is a jól ismert szódabikarbóna jut először az eszedbe. A citromlé és a só kombinációja – de akár külön-külön is – ugyancsak népszerűek a házi praktikák közül, sőt, a narancs és a citrom héja is használható erre a célra.

Emellett érdemes még megemlíteni az epret és az almaecetet, de szinte biztos, hogy ezeken kívül is rengeteg recept létezik még. Ami logikus, hiszen volt idő, amikor nem léteztek a modern fogfehérítő módszerek, viszont az emberekben megvolt az igény a hófehér – vagy legalábbis fehérebb – fogakra.

Amit azonban a régi időkben nem tudtak, az mára már világos: ezek a megoldások sajnos nagymértékben károsítják a fogakat.

Mik a házi praktikák hátrányai?

A házi praktikákkal alapvetően két nagyobb gond van: az egyik az, hogy a savakat tartalmazó gyümölcsök és keverékek erodálják a fogak felszínét. Ez a sérült réteg pedig még fogékonyabb lesz az elszíneződésekre, sőt, az erózió következtében a sárgás színű dentin is előtűnik. Vagyis ahelyett, hogy fehérebbek lennének a fogak, inkább az ellenkezője következik be.

A másik probléma a szódabikarbónával kapcsolatban merül fel: a szemcsés anyag felsérti a fogzománcot a mechanikus súrolás következtében. De ezzel még nincs a sornak vége: a szódabikarbóna falmarhatja az ínyt is, és hosszú távon alkalmazva roncsolhatja a fogakat.

Vagyis ami elsőre jól hangzik, az jobban szemügyre véve már nem is tűnik olyan vonzónak.

A fehérítő fogkrémektől a matricáig

A házi módszerek mellett számos olyan termék is kapható, amik ragyogó mosolyt ígérnek. A fogfehérítő fogkrémeket senkinek nem kell bemutatni, hiszen naponta bombáznak minket a hirdetéseikkel. A pasztákból ma már millióféle található a boltok polcain: peroxidos, mikroszemcsés stb., de hogy melyiket válaszd, ahhoz érdemes a fogorvosod tanácsát kikérni. Arra azonban ne számíts, hogy az eredmény gyors és látványos lesz, viszont ez a megoldás legalább pénztárcabarát.

A fogkémek mellett ezenkívül vásárolhatsz fogfehérítő matricát, ecsetet, és ki tudja, hogy még mi mindent.

Hogyan történik a rendelői fogfehérítés?

A fogfehérítés mindig állapotfelméréssel kezdődik, hiszen tudnunk kell, pontosan mi a helyzet a fogaiddal. Ha ugyanis van szuvas fogad, vagy olyan, amit gyökérkezelni kell, akkor azt még a fogfehérítés előtt el kell végezni.

A következő lépés a fogkő eltávolítása, amivel már önmagában nagy változás érhető el.

Ha ezzel végeztünk, jöhet a fogfehérítés! Először felkerül az ínyre a fényre szilárduló védőfolyadék, hiszen az ínyt nem érheti a kezelés alatt a fogfehérítő anyag. Ezután a fogfehérítő anyag felvitele következik, majd némi várakozás, hogy kifejtse a hatását. Ilyen egyszerű!

Mik a professzionális fogfehérítés előnyei?

A professzionális fogfehérítés számos előnnyel rendelkezik a házi módszerekkel szemben.

1. Biztonságos, hiszen szakemberek végzik, akik pontosan tudják, mit csinálnak. Mi a legmodernebb technikákat alkalmazzuk azért, hogy megóvjuk a fogak épségét, és a kezelés semmilyen problémát ne okozzon.

2. Hosszú távra szól, hiszen akár két évig is megmaradhat a hatása. Azt azért hozzátesszük, hogy ha túl sok olyan ételt-italt fogyasztasz, mint például a kávé, vörösbor stb., akkor nem lesz olyan tartós.

3. Látványos az eredmény, mert azonnal 6-7 árnyalattal fehérebb lesz a fogsorod.

4. Fájdalommentes, hiszen a beavatkozás előtt felkerül az ínyedre az ínyvédő, így a kezelés alatt nem érzel majd fájdalmat.

Ha tehát valóban ragyogó mosolyt szeretnél, akkor az otthoni kísérletezgetés helyett válaszd inkább a professzionális fogfehérítést!

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.