Mi a fogászati lézerterápia, és milyen betegségeknél segít?

Lézer a fogászatban

A fogászati lézerterápia egy olyan orvosi eljárás, amely a lézertechnológia alkalmazásával szájüregi problémák kezelésében és fogászati műtétek során nyújt segítséget a gyorsabb gyógyulásban. A lézerterápia során a fogorvos vagy szájsebész lézerberendezést használ, hogy koncentrált lézersugarat irányítson a kezelendő területre. A lézerfény különböző módokon alkalmazható, attól függően, hogy mi a kezelés célja.

A lézer a többféle diódának köszönhetően számos betegségnél segít
A lézer a többféle diódának köszönhetően számos betegségnél segít.

A fogászati lézer előnyei

A fogászati lézerterápia számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, melyekkel a beavatkozás sikeressége megnövelhető. Használata nem jelent kockázatot, és gyorsabb gyógyulási időt eredményez.

Lehetővé teszi a fájdalommentes kezelést, sőt érzéstelenítő injekció nélkül is elérhető a fájdalommentesség, aminek köszönhetően stresszmentes lesz a beavatkozás. A műtét utáni fájdalom esetén is képes mérsékelni annak intenzitását.

Műtét esetén csökkenti a vérzést a gyors véralvadási hatásának köszönhetően, így ideális eszköz a vérzés nélküli bemetszések elvégzéséhez.

Segíti a sebgyógyulást, támogatja a hegmentes eredmény elérését, és a műtét után kisebb eséllyel alakul ki ödéma.

Fontos tulajdonsága, hogy lézerkezelés a káros baktériumok nagy részét is képes elpusztítani, így kevesebb az esélye a felülfertőződésnek.

A lézerkezelés gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatású és gyorsítja a gyógyulási időt
A lézerkezelés gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatású és gyorsítja a gyógyulási időt.

Milyen kezelések során alkalmazható a fogászati lézer?

A lézert először a fényre kötő esztétikus töméseknél használta a fogászat, de a kutatók gyorsan rájöttek, hogy más problémák esetén is kiváló megoldás lehet, így az adott problémáknak megfelelően többféle típust kifejlesztettek.

Fogínyproblémák és fogágybetegések kezelésekor a fogászati lézer hatékony segítséget nyújt. A lézerterápia alkalmazható többek közt a fogínybetegségek, például a gingivitis és a parodontitis kezelésére. A lézer segíthet eltávolítani a fogkövet és gyulladás esetén a gyulladt szöveteket, valamint ösztönözheti az egészséges szövetek regenerálódását.

A fogfehérítéshez használt lézer segíthet a fogak elszíneződéseinek eltávolításában, gyorsítva a fehérítési folyamatot. A lézeres fogfehérítés során a lézerfényt egy speciális fogfehérítő anyaghoz irányítják, ami felgyorsítja a fehérítési folyamatot.

A lézer fogfehérítés során is használatos.
A lézer fogfehérítés során is használatos.

A lézer használható fogpótlások, például tömések és koronák készítéséhez vagy javításához.

A lézerterápia segíthet a fogak gyökérkezelésében, miközben hatékonyan elpusztítja a gyökérbe kerülő baktériumokat és elzárja a gyökércsatornát. A gyökérkezelés során az adott, megfelelő minőségű lézersugarat egy vékony műszer segítségével a gyökércsatornába vezetik, így képes elpusztítani az ottani káros baktériumokat és a gyulladás kialakulását is megelőzi. A lézersugár olyan helyekre is elér, ahová a hagyományos fogászati eszközök képtelenek bejutni.

Szájsebészeti műtétek esetén is kiválóan alkalmazható: lágyszövetek vágásához és csontregeneráció elősegítéséhez is használják. A lézeres kezelés implantátum körüli műtétek során is jó szolgálatot tesz. Használják az implantátum eltávolításánál és tisztításánál is, és a nyomatok és képek készítése során is.

Ezeken felül fogszuvasodás (fertőzött fogszövet) eltávolításához, mélytisztításkor és fognyaki érzékenysége kezeléséhez is alkalmas.

Szájsebészeti műtét esetén használt lézerberendezés.
Szájsebészeti műtét esetén használt lézerberendezés.

Mi az a soft lézer terápia?

A “soft laser terápia” vagy “lágylézer terápia” egy olyan típusú lézerterápia, amelyet alacsony teljesítményű lézerekkel (alacsony szintű lézerterápia – LLLT) hajtanak végre. Ezek a lézerek általában olyan alacsony energiaszintet használnak, amelyek nem okoznak szövetkárosodást.

A lágylézer terápiát gyakran használják különféle orvosi és fogászati alkalmazásokban, ideértve az izomfájdalmak és gyulladások kezelését, a sebek gyógyulásának elősegítését, az arcfájdalom és az arcidegbénulás kezelését, valamint a fogászati problémák, például afták vagy herpesz kezelését.

Az alacsony szintű lézerek olyan fényt bocsátanak ki, amely behatol a szövetekbe, és serkenti a sejtek működését. Hatékony a gyulladás és fájdalom csillapításában: a lézerfény serkenti az endorfinok (a test természetes fájdalomcsillapítói) felszabadulását, csökkentve a fájdalmat és a gyulladást. A sebgyógyításban, a szövetregenerációban, ugyanis a lézerfény serkentheti az egészséges szövetek növekedését és regenerálódását.

Ha úgy érzi, fogproblémájában a fogászati lézerterápia nyújthatna segítséget, keresse a CompletDent Fogászati Klinika szakembereit, és konzultáljon orvosainkkal a kezelési lehetőségekről.