A teleszkópprotézis előnyei, elkészítése

A foghiányra sokan csupán mint esztétikai problémára tekintenek, pedig ennél jóval komolyabb következményei lehetnek akár egyetlen fog elvesztésének is. Már csak azért is súlyos a helyzet, mert a 65-74 év közötti európai lakosság 30%-ának nincs egyetlen saját foga sem, ami meglehetősen szomorú képet fest a szájhigiéniáról, és az orális egészségről.

Szerencsére ma már számos lehetőség áll rendelkezésre a fogak pótlására akkor is, ha a páciens teljesen fogatlan, és abban az esetben is, ha vannak még saját fogai. A saját fogakkal még rendelkező páciensek számára a teleszkópprotézis lehet az egyik megoldás, ami nem csak esztétikus, de stabil és tartós is.

Mi az a teleszkópprotézis?

A teleszkópprotézis egy olyan fogpótlás, ami egy kivehető és egy fix részből áll. A fix részt a saját, még meglévő fogak adják a megfelelő előkészítés után, a kivehető rész pedig maga a tulajdonképpeni fogpótlás.

A teleszkópprotézis elnevezés a rögzítés (elhorgonyzás) módjára utal. A részleges kivehető fogsorok stabilizálása ugyanis többféle módon történhet meg, amik közül az egyik a rendelőnk által is nagyon kedvelt teleszkópos megoldás. Hogy miért annyira népszerű egy ilyen fogpótlás, annak a legfőbb oka talán az esztétikum, és az, hogy költséghatékonyan szünteti meg a foghiányt.

Milyen esetben javasolt a teleszkópprotézis készítése?

Sokan talán túlzónak tartják, amikor azt mondjuk, hogy akár 1-2 meglévő saját fog is nagy érték, pedig így van. A fogpótlásokkal szemben támasztott egyik legfontosabb „követelmény” ugyanis a stabilitás, ami nélkül nincs magabiztos mosoly, és még az olyan egyszerű tevékenységek is nehézségbe ütköznek, mint a beszéd.

A teleszkópprotézis egyik nagy előnye, hogy akkor is elkészíthető, ha csak néhány darab foga maradt meg a páciensnek, mégis biztosítja a kellő stabilitást. A másik ok, ami miatt közkedvelt, hogy ha további fogak elvesztésére kerül sor, akkor sem kell feltétlenül lecserélni – némi módosítás után tovább használható.

Hogyan készül a teleszkópprotézis?

A teleszkópprotézis készítésének két fázisa van. Az egyik a saját fogak előkészítése, a másik pedig a kivehető rész elkészítése. Azonban mielőtt erre rátérnénk, érdemes néhány szót ejteni arról is, hogyan „működik” ez a fajta fogpótlás.

A teleszkópprotézis lényege, hogy a maradó, saját fogakra, amiket pillérfogaknak is neveznek, primer koronák kerülnek. A fogpótlás belsejébe pedig ezek inverze készül el, az úgynevezett szekunder teleszkópkoronák. Amikor a páciens behelyezi magát a fogpótlást, akkor ez a két elem csúszik egymásba, és ez tartja a helyén a fogsort.

Így készül tehát a teleszkópprotézis:

  • Először a maradó fogakat készítjük elő a rendelőben, ahol a preparálás (csiszolás) után felkerülnek a fogakra a primer koronák. Ezek tulajdonképpen finommechanikai kiképzéssel készült kis fémsapkák, amiket beragasztunk a szájba.
  • A folyamat második része a fogpótlás elkészítése, ami a fogtechnikai laborban történik. Ehhez rengeteg lenyomatvétel és próba szükséges, hogy az illeszkedés valóban tökéletes legyen, és a legnagyobb precizitással készüljön el a szekunder teleszkópkorona a fogpótlás belsejébe.

A kész fogpótlás biztos tartást ad, és esztétikai szempontból is kiváló megoldás.

Milyen előnyökkel rendelkezik a teleszkópprotézis?

A teleszkópprotézis sok szempontból a legjobb választás, mert olyan előnyöket is kínál, amiket más részleges kivehető fogpótlások nem.

1. Esztétikus, igazán szép megoldás. A teleszkópprotézis szinte észrevehetetlen, nincsenek zavaró fémkapcsok, és a fémsapkák is rejtve maradnak a szemek elől. Ennek köszönhetően a páciensek valóban felszabadultan viselhetik, és nem kell amiatt aggódniuk, hogy ránézésre kiderül, műfogsort viselnek.

2. Stabil, nem mozdul el, ami a magabiztossághoz is jelentősen hozzájárul. A páciensek szorongás nélkül képesek nevetni, enni, beszélni, hiszen tudják, hogy a teleszkópprotézis a helyén marad.

3. Kényelmes a viselése, könnyű megszokni. Ennek az az oka, hogy gyakran elég nagyon vékony, vagy redukált fémlemezű szájpadlást kialakítani, sőt, ha a meglévő saját fogak száma megengedi, egyáltalán nincs szükség művi szájpadlásra.

A teleszkópprotézis tehát kiváló alternatíva akár néhány meglévő saját fog esetén is, miközben Önnek sem a stabil tartásról, sem az esztétikumról nem kell lemondania.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.