fémes szájíz

Fémes szájíz: mit lehet tenni ellene?

Egy felnőtt embernek körülbelül tízezer ízlelőbimbója van, és bár a számuk az évek előrehaladtával fokozatosan csökken, illetve az érzékenységük is eltérhet egyénenként, bizonyos aromák képesek kellemetlen perceket szerezni. Ilyen lehet például a fémes szájíz, amit számos tényező előidézhet a különféle ételek fogyasztásától egészen az egyes betegségekig.

Hogy milyen okok állhatnak a fémes szájíz hátterében, hogy miért probléma, és hogyan lehet megszüntetni, azt vizsgáljuk meg aktuális cikkünkben.

Mi a teendő fémes szájíz esetén?

A fémes szájíz hátterében sajnos számtalan ok állhat, ezért ha valaki ilyet tapasztal, mindenképpen fel kell keresnie egy szakembert, hogy kiderítsék a probléma eredetét. Mivel azonban ezt a tünetet túlságosan sok minden kiválthatja, a megfelelő szakorvost sem feltétlenül egyszerű feladat megtalálni.

Éppen ezért praktikus lehet az alábbiak szerint eljárni: ha egyébként is esedékes lenne az éves fogászati kontroll, akkor a fogorvosnak be kell számolni a panaszokról. Ha ő semmilyen elváltozást nem talál, illetve a páciens nem kapott fémkerámia koronát vagy hidat, akkor érdemes a háziorvoshoz, illetve egy belgyógyászhoz fordulni segítségért, de arra fel kell készülni, hogy akár hosszabb időt is igénybe vehet a forrás megtalálása.

Mi állhat a fémes szájíz hátterében?

Mint ahogy fentebb már utaltunk rá, a fémes szájíz hátterében millió tényező állhat, amik közül az alábbiakat érdemes kiemelni:

  • Bizonyos betegségek: mint például a fül-orr-gégészeti megbetegedések, valamint az emésztőrendszert érintő problémák, úgy mint a reflux. De ételallergia esetén is jelentkezhet ez a fránya tünet, valamint a központi idegrendszer zavaraiból adódó kórképeknél (stroke, epilepszia stb.).
  • Egyes gyógyszerek szedése: ezek közé tartozik többek között néhány antibiotikum, antidepresszánsok, antibiotikumok, valamint csontritkulásra kapott pirulák, hogy csak párat említsünk közülük.
  • Cinkhiány: mivel egyes becslések szerint a felnőtt lakosság közel 20%-át érinti ez a probléma, a 60 feletti korosztály esetén pedig még magasabb ez az arány, ezért fontosnak tartottuk külön is kiemelni.
  • Túlzott kávéfogyasztás: sokak kedvenc napindítója akár fémes ízt is okozhat a szájban, ezért nem árt mértéket tartani vele!
  • Nem megfelelő szájhigiénia: a fogmosások rendszeres kihagyásának rengeteg káros következménye lehet egészen a súlyos fogászati betegségekig.
  • Fémkerámia korona, híd: mivel az ilyen fogpótlásokban található fémek vezetik az elektromosságot, ezért előfordulhat, hogy a páciens fémes ízt érez a szájában.

Hogyan szüntethető meg a fémes szájíz?

Először is meg kell találni, hogy pontosan miért alakult ki ez az állapot. Ha valamilyen betegség okozza, és az gyógyítható, akkor a kezelés után elmúlik a kellemetlen tünet. Ha egy gyógyszer a ludas, és van lehetőség a helyettesítésére, akkor azt érdemes lehet meglépni. Arra is fel kell sajnos készülni, hogy a fémes szájíz egy súlyos betegség előjele, ezért semmiképpen nem szabad félvállról venni.

Természetesen otthoni praktikákat is be lehet vetni a fémes szájíz ellen. Ilyen a cukormentes rágó, vagy a mentolos cukorkák fogyasztása, a kávéadag csökkentése, a dohányzás mellőzése, plusz a megfelelő szájhigiénia, aminek egyébként is a napi rutin részét kell képeznie.

Érdemes megfontolni a fémkerámia koronák és hidak cseréjét is

Ha a fémes szájíz kiváltója egy fémkerámia fogpótlás, akkor érdemes lehet elgondolkodni a cseréjén. A cirkon vázas hidak és koronák esetén ugyanis nem áll fenn hasonló probléma, ráadásul esztétikusak, erősek, és nem is allergizálnak!

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.