Hogyan készül a cirkon korona?

A szürkés színű ínyszél és a természetellenesen fakó fogkorona nem utópia és álom, hiszen létezik olyan megoldás, amivel bátran mosolyoghatunk. Így az elegáns ruha, a vonzó smink és haj, vagy egy csábos illat mellett a mosolyunk is része lehet a hódítás eszköztárának.

Az elvesztett fogak pótlásának ma ismert legélethűbb módját a cirkon koronák és hidak jelentik. Ezt az anyagot már az 1990-es évek óta alkalmazzák a fogászatban, viszont sokan még nem hallottak róla, vagy az anyag nevét ugyan ismerik, de hogy milyen pozitív tulajdonságai vannak, azzal nincsenek tisztában.

Mielőtt elmagyarázzuk, hogy hogyan is készülnek a cirkon koronák, érdemes magát az anyagot, és annak előnyeit is bemutatni.

Mi az a cirkónium?

A cirkónium egy, a természetben megtalálható ritka elem, ami ásványi és cirkónium homok formában fordul elő. A cirkon ércét elsősorban Sri Lankán, Ausztráliában és az USA-ban bányásszák, míg cirkónium homokból Indiában, Ausztráliában és Dél-Afrikában vannak nagyobb készletek.

Az anyag jellemzői között említhetjük a rendkívüli keménységet és tartósságot, amik az oxigénnel alkotott vegyületét, a cirkónium-dioxidot tökéletesen alkalmassá teszik a fogpótlások készítésére.

Miért jobb egy cirkon korona?

A fogpótlások készítésének kezdetén alapvetően egy cél vezérelte a fogászokat: az, hogy magát a foghiányt megszüntessék. Idővel azonban az esztétikai szempontok is egyre inkább előtérbe kerültek, hiszen ma egy megnyerő mosoly már rendkívül sokat számít, különösen egyes szakmák esetében.

A cirkon koronák annyira élethűek, hogy szinte észre sem lehet venni a különbséget a saját és a pótolt fog között. Az anyagnak van ugyanis egy olyan tulajdonsága, hogy hasonlóan nyeli el és veri vissza a fényt, mint a saját fogak.

Az esztétikai előnyök mellett azt is érdemes aláhúzni, hogy a cirkon szövetbarát, nem allergizál, ezért azoknál is alkalmazható, akik fémallergiában szenvednek, és emiatt a hagyományos fémkerámia fogpótlások nem jöhetnek szóba náluk.

A cirkon koronák esetén az élethű hatást a kidolgozás technológiája is segíti, hiszen annyira pontos a számítógép vezérelte megmunkálás, hogy a végeredmény igazán precíz lesz.

A cirkon korona készítésének fázisai

A cirkon korona készítése hasonlatos módon kezdődik, mint a többi fogászati beavatkozás: egészségügyi vizsgálattal és diagnosztikával. Ennek többes célja is van, így például az esetleges egyéb problémák kiszűrése, amiket kezelni kell.

Fontos, hogy mielőtt a cirkon korona elkészülne, a fennálló problémákat rendbe kell tenni, azaz szükség lehet egy régi tömés cseréjére, vagy egy fog gyökérkezelésére. Ha minden rendben van, akkor jöhet a fogak preparálása.

Fogak előkészítése a cirkon koronához

A fogak preparálása az egyik sarkalatos lépése a cirkon korona készítésének, hiszen a csiszolás módja határozza meg, milyen lesz az átmenet a fogak és a pótlás között.

Az úgynevezett vállas csiszolásnak köszönhetően a korona nem érintkezik az ínnyel, vagyis nem irritálja azt, és esztétikailag is ez a legszebb megoldás. Az elnevezés arra utal, hogy a fog körül egy „váll” kerül kialakításra, amire pontosan felfekszik a korona.

A mintavétel különösen fontos

A mintavétel fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, mert ez szolgál a korona elkészítésnek alapjául. Olyan ez, mint a szabásminta, amit a fogtechnikus pontosan követ.

A lenyomatvétel a már lecsiszolt fogakról történik, amit a minta elkészítése követ – a laborban gipszből kiöntik a fogsort, így születik meg az a minta, ami alapján a korona készül.

3D szkennelés és tervezés

Ha megvan a minta, akkor azt egy 3D szkennerrel beolvassák, és létrejön a minta digitális mása, ami alapján ugyancsak digitálisan megtervezésre kerül a korona. A számítógépes tervezésnek (CAD) köszönhetően a korona igen nagy pontossággal illeszkedik majd a preparált fogra, hiszen számítógépen az állkapocs mozgását is szimulálni lehet.

A cirkon korona elkészítése a „kifaragástól” a kerámia rétegig

A digitális minta alapján egy frézgép – más néven marógép – egy cirkontömbből kifaragja a korona vázát. Mivel a gép többirányú mozgásra képes, ezért a korona pontosan megfelel a számítógép által megtervezett modellnek, attól semmilyen eltérést nem mutat.

Ahhoz, hogy a korona elérje a megfelelő szilárdságot, előbb hőkezelni kell, amihez egy speciális eszközben nagyjából 1400 fokra hevítik fel, majd lassan lehűtik, ezzel érik el a szükséges keménységet.

Végezetül egy próba után a kerámia réteg is felkerül a koronára az előre kiválasztott színben, utolsó lépésként pedig a fogpótlás bekerül a helyére.

Mindez nem kevés lépés, ami azt jelenti, hogy nem egyik napról a másikra készül el a cirkon korona, de a végeredmény ismeretében megéri várni rá.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.