Cirkon, Prettau vagy titánkerámia fogpótlás? Melyik a jobb választás?

Azt már tudjuk, hogy ha a fémkerámia és a cirkon fogpótlás között kell választani, akkor ezek közül melyik lesz a jobb döntés. Természetesen a cirkon! De mi a válasz akkor, ha egy másik kérdést teszünk fel: vajon a cirkon, Prettau vagy a titánkerámia mellett érdemes letenni a voksot?

Igen, ez itt már valóban a bőség zavara, ráadásul a Prettau és a titánkerámia nem is annyira ismertek, ezért tényleg nehéz a válasz. Hogy tisztább legyen a kép, most ezt a három anyagot hasonlítjuk össze, és megvizsgáljuk, mik az előnyeik és hátrányaik.

Mik a cirkon fogpótlás előnyei?

A fenti három modern anyag közül a cirkon a legismertebb, amiről ebben a blogban is többször írtunk már. Hogy miért is olyan népszerű a belőle készült fogpótlás, az magáért beszél, de azért fussuk át röviden, mielőtt rátérnénk a „versenytársakra”.

A cirkonból készült fogpótlások előnyei a következők:

 • Természetes hatásúak: mivel a cirkon jó áttetszőséggel rendelkezik, ezért a belőle készült korona vagy híd hihetetlenül hasonlít a saját fogakra.
 • Erősek, jól bírják a terhelést: az anyag nagy keménységgel és szakítószilárdsággal rendelkezik, emiatt a fogpótlás is tartós lesz.
 • Ha megfelelően ápolják őket, hosszú élettartam várható tőlük.
 • Pontosan illeszkednek, nem lesz szürkés elszíneződés az íny mellett.
 • Nem tartalmaznak fémet, ezért allergiás reakciót sem váltanak ki.

Mi az a Prettau cirkon, és miért jó?

A cirkon fogpótlások úgy készülnek, hogy a vázra egy kerámiaréteget égetnek, ami bizonyos fokig sérülékennyé teszi a koronát vagy a hidat. A kerámia borítás ugyanis lepattoghat például egy sérülés vagy az erős fogcsikorgatás miatt. De mi lenne, ha a kerámiaréteget el lehetne hagyni?

A Prettau cirkon használatával éppen ezt teszik a fogtechnikusok, azaz a CAD/CAM technológia segítségével egy tömbből kerül „kifaragásra” a fogpótlás. Itt már nem az emberi szemre hagyatkoznak a szakemberek, hanem a hajszálpontos, számítógép vezérelte technológiára, ami nagyon kifinomult munkát tesz lehetővé.

A Prettau cirkon rendkívül magas áttetszőséggel rendelkezik, ezért esztétikus hidak, koronák készíthetők belőle. Elsősorban a rágófogak pótlására ajánlott ez az anyag, de bizonyos módosításokkal a frontfogak esetén is alkalmazható. Ezen fogpótlások színezése egy speciális technikával történik, vagyis árnyalatban is tökéletesen illeszkednek a saját fogakhoz.

Tekintsük át pontokba szedve, hogy mik is a Prettau cirkon fogpótlások előnyei:

 • A kerámiaréteg hiányának köszönhetően nincs lepattogzás.
 • Az anyag jó áttetszősége (transzlucencia) miatt a fogpótlások nagyon élethűek.
 • Nem allergizál, hiszen nincs benne fém.
 • Viszonylag kevés foganyagot kell lecsiszolni hozzá, azaz fogbarát.
 • Mivel egy tömbből kerül kialakításra, egy ilyen fogpótlás sokkal ellenállóbb és tartósabb.

Mikor javasolt titánkerámia fogpótlás készítése?

A harmadik lehetőség, amivel ma foglalkozunk, az a titánkerámia. Egy viszonylag új technológiáról van szó, vagyis valószínűleg sokkal kevesebben hallottak még erről a megoldásról. Bár maga a titán az implantátumok miatt már ismerős lehet. A titánról azt érdemes tudni, hogy nem allergizál, és szövetbarát. Az emberi szervezet nagyon jól befogadja; gondoljunk csak arra, hogy titánból készülnek többek között az ízületi protézisek, de az anyag számtalan egyéb felhasználási módja is ismert.

A titán könnyű és kopásálló, ami kiválóan alkalmassá teszi fogpótlások készítésére. Elsősorban a rágózóna fogainál ajánlott a használata, hiszen mégiscsak egy fémről van szó. Vagyis áttetszőségben alulmarad a cirkonnal szemben, a szürkés árnyalat pedig valamennyire átüthet a kerámia borításon, és az íny szélénél is megjelenhet a szürkés szegély.

A titánkerámia fogpótlás előnyei:

 • Nem allergizál.
 • A CAD/CAM technológiának köszönhetően precíz koronák, hidak készíthetők vele.
 • Tartós és könnyű.

A titánkerámia hátrányai:

 • Szürkés elszíneződés jelentkezhet az íny szélénél.
 • Nem jó az áttetszősége, ezért fontfogak esetén nem ez a legjobb választás.

A kínálat tehát bőséges, már ami a fogpótlások anyagát illeti. A választásnál mindig érdemes valamennyi mellette, illetve ellene érvet figyelembe venni, de az olyan igen fontos tényezőkről sem szabad megfeledkezni, mint a fémallergia.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.