Hogyan készül a fémkerámia korona?

A fémkerámia korona a fogpótlásnak egy régóta alkalmazott és megbízható módja, amit sokan választanak elsősorban az ár/érték aránya miatt.

Hogy miért?

Azért, mert egy jól megtervezett és elkészített fémkerámia korona megfelelő esztétikai hatást nyújt, ráadásul tartós, és a pénztárcát sem terheli meg annyira.

De lássuk a konkrétumokat, mert megéri!

Miért érdemes a fémkerámia koronát választani?

Amikor fogpótlásra kerül a sor, akkor rögtön adódik a dilemma, vagyis hogy melyiket válaszd a rendelkezésre álló a lehetőségek közül. A fémkerámiát, a cirkont, esetleg a teljes porcelán koronát?

Mindegyik megoldásnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, és több tényező is befolyásolhatja, hogy neked melyik lesz a legmegfelelőbb az ártól egészen addig, hol helyezkedik el a korona: a frontfogakon vagy az őrlőkön.

Ahogy egyre több információ jut el az emberekhez, a fémkerámia korona megítélése sokat romlott, pedig számtalan előnyös tulajdonsága van. Többek között a költségei, a tartóssága és megbízhatósága, de az sem utolsó szempont, hogy a fémkerámia is lehet szép, ha kiváló minőségű anyagokból készül.

Persze bizonyos esetekben egyáltalán nem ajánlott, elsősorban fémallergia esetén, illetve frontfogakra sem ez a legideálisabb választás.

Milyen lépésekből áll a fémkerámia korona készítése?

Egy fémkerámia korona viszonylag rövid idő alatt elkészül, nem kell heteket várni a szép mosolyra. Hogy hogyan is kerül a korona a fogra, annak lépései a következők:

1. Az első lépés mindig a fizikai vizsgálat, amit fémkerámia korona esetén érdemes allergiavizsgálattal is kiegészíteni. Erre azért van szükség, mert ha túlérzékeny vagy a korona vázát alkotó bármely fémmel szemben, akkor nem kaphatsz ilyen típusú fogpótlást.

Inkább derüljön ki előbb az allergia, mint hogy később ki kelljen cserélni a fogpótlást!

2. Ha nincs allergiád, és egyéb kezelendő fogászati problémád sem, akkor jöhet a fog/fogak csiszolása. A fémkerámia korona esetén is a vállas preparálás a legjobb, mert ez biztosítja a legpontosabb illeszkedést, így marad a legkisebb hely a korona és a fog között, és az irritáció is megszűnik.

3. Harmadik lépésként az előkészített fogakról mintát vesz a fogorvos. De nem csak arról a fogsorról, ahová a fogpótlás kerül, hanem az ellentétesről is, ugyanis csak így lehet a harapási magasságot beállítani, és precízen megtervezni a koronát.

4. Innen a folyamat átkerül a fogtechnikushoz, azaz a következő munkafázisok az ő laborjában zajlanak. Először kiönti a mintát, amit egy speciális eszközbe helyez, ahol a rágás, beszéd stb. közben végzett mozgások rögzítése történik meg azért, hogy a korona és a saját fog érintkezése tökéletes legyen.

5. Ha ezzel megvan a fogtechnikus, akkor viaszból elkészíti, megformázza a koronát, amit beágyaz, majd kiéget. Miután a viasz kiégett, egy résen keresztül a keletkezett üregbe fémet juttat – ez adja majd a korona vázát.

Miután a beágyazást eltávolította, polírozza a koronát, amit ezután be lehet próbálni a helyére. Ha nem tökéletes a fogpótlás, akkor kisebb korrekciókat még végre lehet hajtani rajta.

6. Ha az orvos és te is úgy ítélitek meg, hogy minden rendben a koronával, akkor rákerül a kerámia borítás, aminek a színét a fogaid színéhez igazodva választjátok ki.

És ha ez is megtörtént, akkor jöhet a korona beragasztása, ami speciális cementtel történik.

A korona elkészülte után is van teendőd

Tévedés lenne azt hinned, hogy a korona elkészülte után neked már semmi teendőd nincs, mert ez nem így van.

Ha egészséges fogakat szeretnél a korona alatt és mellett is, akkor bizony oda kell figyelned rá, hogyan ápolod a fogpótlást, és úgy általában a fogaidat. Mert ha nem hajtod végre a speciális teendőket, akkor a koronán is keletkezhet fogkő, begyulladhat az ínyed, ráadásul úgynevezett másodlagos szuvasodás is kialakulhat.

Hogy ezt elkerüld, be kell tartanod a korona tisztítására vonatkozó előírásokat, ami a fogmosás mellett a fogselyem és a fogköztisztító használatát is magában foglalja. A fogorvosi kontrollokon való rendszeres megjelenés ugyancsak fontos eleme a további problémák megelőzésének, ezért na hagyj ki egyetlen találkozót sem!

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.