Foghiány pótlása: fogászati híd vagy implantátum?

Ha csak egyetlen fogad hiányzik, akkor két lehetőség közül választhatsz. Az egyik a fogászati híd, a másik pedig az implantátum, és az erre készített korona. A döntés ugyan egyszerűnek tűnik, csakhogy nem mindig az, hiszen számtalan tényezőt kell figyelembe venni. Nagyobb foghiány esetén is fennáll a fenti dilemma, viszont ebben az esetben már más szempontok is a képbe kerülnek.

Hogy melyik megoldás lehet a legjobb a te esetedben, azzal kapcsolatban próbálunk most némi segítséget adni neked, hogy könnyebb legyen a választás.

A foghiány sajnos sokakat érint Magyarországon

Hogy miért is vettük elő ezt a témát, annak nagyon egyszerű oka van: az évről évre előkerülő felmérések mind azt mutatják, hogy a magyar lakosság fogazata nagyon rossz állapotban van. A felnőtteknek átlagosan körülbelül 10 egészséges foga van, de sajnos nagyjából ugyanennyi hiányzik is.

A hiányzó fogak pótlása pedig fontos, és az is lényeges lenne, hogy ez minél előbb megtörténjen. Hogy miért? Azért, mert a hiányos fogazat nem csupán esztétikai probléma, hanem egészségügyi következményei is vannak. Hatása van többek között az emésztésre – a nem jól megrágott étel nehezebben szívódik fel.

A foghiány ezenkívül a szomszédos fogakra is kihat, hiszen azok elmozdulhatnak a hiány irányába, ami további problémákhoz vezethet. Vagyis tényleg érdemes minél előbb felkeresni a fogorvost, ha elvesztetted egy (vagy több) fogad.

Milyen fogpótlási lehetőségek közül választhatsz?

Részleges foghiány esetén a két választás a fogászati híd, illetve az implantátum és az arra kerülő korona. Mint már említettük, egyetlen fog hiánya esetén egészen más tényezők befolyásolják a döntést, mintha több fogad is hiányzik egy állcsontról. Ezt a két esetet éppen ezért külön-külön nézzük meg, hogy jobban átlásd a helyzetet.

Egyetlen foghiány esetén az implantátum a jobb megoldás

Ha csak egyetlen fogad hiányzik, akkor mindenképpen a fogászati implantátum a jobb választás. Természetesen ehhez az is kell, hogy alkalmas legyél a beültetésre, azaz legyen megfelelő a csontállományod, ha pedig mégsem az, akkor el lehessen végezni a csontpótlást. Illetve az is fontos, hogy ne álljon fent egyéb kizáró tényező.

Az implantátum, és az arra felhelyezett korona előnyei:

  • Nem kell preparálni a hiányzó fog melletti egészséges fogakat. Gondolj bele, hogy a híd készítéséhez az egyébként ép fogaknak akár a 40-60%-a is lecsiszolásra kerül, amit később már nem lehet visszaállítani. Vagyis, ha szereznéd megőrizni a foghiány melletti fogakat, akkor a műgyökér a jó döntés.
  • Az implantátum további előnye, hogy a korona alá nem szorul be ételmaradék, így sokkal egyszerűbb a tisztítása. Valamint kisebb a fogkő esélye is, ami a műgyökereknél is okozhat problémát.

Az implantátum hátrányai:

  • Az időtényező. Ahhoz ugyanis, hogy a végleges koronát beragasszuk, meg kell várni a teljes gyógyulást. Ez pedig minimum 3, de előfordulhat, hogy 6 hónap.
  • A műgyökér beültetése valamivel drágább, mint a híd elkészítése, de ma már a verseny miatt a jó minőségű implantátumok ára sincs az egekben.

Melyik megoldás a jó több hiányzó fog esetén?

Nagyobb foghiány esetén már kicsit bonyolultabb a helyzet. Ilyenkor ugyanis több implantátum beültetésére van szükség, ami jelentősen megemeli a költségeket. Ha ráadásul a többi fog eleve tömött vagy szuvas, akkor egyébként is kezelni kell őket, vagyis több értelme van a fogászati hidat választani.

Vegyünk egy olyan esetet, hogy három fogad hiányzik egymás mellett. Ilyenkor az implantáció során vagy három műgyökeret kell beültetni, és azokra felhelyezni egy-egy koronát, vagy kettőt, és ezekre készül egy háromtagú fogászati híd. És persze össze lehet kötni a saját fogaidat is egy híddal, ha azok elég erősek, és képesek a fogpótlást stabilan megtartani.

A több implantátum persze nagyobb költség is, de ez a legkomfortosabb megoldás.

Vagyis ebből is láthatod, hogy rengeteg lehetőség közül választhatsz. Hogy végül melyik lesz a leginkább megfelelő a számodra, azt az előzetes vizsgálatok, a saját igényeid, valamint az egészségi állapotod alapján döntitek majd el az orvosoddal.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.