Hogyan pótolható a teljes foghiány idősebb korban?

A WHO adatai szerint a 65–74 év közötti európai felnőtt lakosság nagyjából 30%-a nem rendelkezik már saját fogakkal. A teljes foghiány nem csak esztétikai probléma, de egészségügyi szempontból is káros, hiszen csökken az emésztés hatékonysága, ami a gasztroenterológiai panaszok mellett hiánybetegségekhez is vezethet.

Fontos tehát, hogy a foghiányt minél előbb pótold, és visszakapd a mosolygás és az étkezés szabadságát.

Szerencsére ma már rengeteg lehetőség közül választhatsz a fogak pótlására az anyagi lehetőségeid és az anatómiai adottságaid alapján akár a nyugdíjas éveidben is.

Mostani cikkünk ezért bemutatja, hogy miképp pótolhatod a teljes foghiányt költséghatékonyan, vagy hogy miképp állíthatod helyre az állapotot, amikor már csak nagyon kevés saját fogad van.

A drágább megoldásról, az implantátumos körhídról egy másik cikkünkben olvashatsz.

Milyen fogpótlások közül választhatsz teljes (vagy jelentős) foghiány esetén?

Teljes foghiány esetén a kivehető protézis és az implantátumokhoz rögzített fogsor a leginkább kedvelt megoldások; ez utóbbi abban az esetben lehet opció, amennyiben a csontállomány idősebb életkorban is lehetővé teszi a hagyományos műgyökerek beültetését.

A fogsor rögzítésére létezik még egy módszer, az úgynevezett All-on-4 metódus, amit nagyjából úgy fordíthatunk le, hogy „minden fog négy implantátumon”. Ez az innovatív módszer csontpótlás nélkül teszi lehetővé a rögzített fogsor elkészítését annak minden előnyével együtt, ám a hagyományos műgyökereknél rövidebb idő alatt, kisebb műtéti beavatkozással, és jóval kedvezőbb áron.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az All-on-4 megoldás komoly kockázatot is rejt magában. Gondolj csak bele, hogy négy implantátumnak kell megtartania egy teljes körhidat a 8-10 normál műgyökér helyett, így az állkapocs terhelése nem egyenlő az egyes pontokon.

Ha tehát egyetlen saját fogad sincs már, akkor az alábbi lehetőségeket fontolhatod meg:

 • Hagyományos, teljes kivehető fogsor
 • Normál implantátumos rögzített fogpótlás
 • All-on-4 rögzített fogsor
 • +1. Teleszkópos rögzítésű részleges kivehető fogsor (abban az esetben, ha még van 2-3 jó állapotban lévő saját fogad)

Ha nem tudod eldönteni, hogy melyik megoldás lenne a számodra a legmegfelelőbb, akkor érdemes négy kérdést feltenned magadnak, ezek megválaszolásával ugyanis már jól behatárolható, hogy melyik lesz az ideális fogpótlásod.

Négy kérdés, ami segít eldönteni, hogy melyik fogpótlást válaszd

Nézzük meg részletesebben, hogy mely négy kérdést tedd fel magadnak, mielőtt belevágsz a fogpótlás procedúrájába.

1. „Milyen az egészségi állapotom?”

Amennyiben valamilyen súlyos betegséged van, úgy beláthatod, hogy a csontpótlás, majd az azt követő implantátumbeültetés nagy kockázattal járna a számodra. Milyen betegségekről beszélünk? Ide tartoznak a súlyos keringési zavarok, egy komolyabb diabétesz, szívbetegség stb., ezért mielőtt egyáltalán számításba veszed ezt a lehetőséget, érdemes a kezelőorvosoddal beszélni, és kikérni a tanácsát azzal kapcsolatban, hogy ő mit javasol neked.

Természetesen a tartósan fennálló betegségekről a fogorvost is tájékoztatni kell, hiszen ha nem vagy egészséges, nagyobb a kudarc – vagyis az implantátumok kilökődésének – esélye. (Arról nem is beszélve, hogy magát az implantációt minden esetben átfogó orvosi kivizsgálás előzi meg, így nem maradnak rejtve a problémák.)

Az sem mindegy továbbá, hogy mióta áll fenn nálad a foghiány. Ha ugyanis túl régóta, akkor csontpótlás nélkül nem végezhető el a normál implantátumok beültetése, ami viszont további költségeket, időt és kockázatot jelent. Sőt, az is megeshet, hogy nem vagy alkalmas csontpótlásra, ami kizárja a hagyományos műgyökereket.

Különösen idős korban fontos, hogy ne tedd ki magad fölösleges beavatkozásoknak, hiszen a szervezeted jóval lassabban regenerálódik, és könnyebben léphetnek fel komplikációk, szövődmények is.

2. „Mennyi időm van a fogpótlás elkészítésére?”

A rendelkezésre álló lehetőségek között igen nagy a különbség az elkészítésük idejét tekintve. A hagyományos kivehető fogsort akár egy hét után elkezdheted használni, míg a normál implantátumos fogpótlás hónapokat vesz igénybe attól függően, hogy kell-e csontpótlás vagy nem, illetve, hogy milyen gyorsan regenerálódsz.

3. „Meg tudok-e barátkozni a teljes kivehető fogsorral?”

A teljes kivehető fogsor a leggyorsabb és leggazdaságosabb módja a fogpótlásnak teljes foghiány esetén, vannak azonban olyanok, akik nem tudnak megbarátkozni a gondolattal, hogy protézist viseljenek. Ennek lehetnek lelki okai ugyanúgy, mint az a tény, hogy nem tudják megszokni a fogpótlást.

A fogpótlásnál fontos szempont, hogy a viselője jól érezze magát, hogy ne legyen a számára kellemetlen mások társasága, hogy jóízűen és felszabadultan tudjon együtt ebédelni a családdal, barátokkal. Mielőtt a teljes kivehető fogpótlást választod, tedd fel magadnak a kérdést, hogy te képes vagy-e együtt élni vele. Ha nem, akkor inkább ne erőltesd ezt a megoldást, hiszen vannak más lehetőségeid is.

4. „Mennyi pénzem van a fogpótlásra?”

Ne legyünk szemérmesek, és ne tegyünk úgy, mintha a pénz nem számítana a fogpótlás kiválasztásánál, mert igenis számít. A legolcsóbb megoldás kétségkívül a teljes kivehető fogsor, bár itt is vannak különbségek az árban – a rugalmas fogsor például drágább, mint a hagyományos, akrilát alapú protézisek.

A leginkább akkor kell a pénztárcádba nyúlni, ha a normál implantátumot választod, teljes fogatlanság esetén ugyanis állkapcsonként 8-10 műgyökér beültetésére van szükség a fogpótláshoz, de az All-on-4 is a többmilliós kategóriába esik.

Ha megvan a kérdésekre a válasz, akkor érdemes jobban elmélyedni abban, hogy melyik megoldás mit kínál, mik az előnyei, és miért érdemes azt választani.

Teljes foghiány pótlása kivehető fogsorral

A teljes kivehető fogpótlás nem árul zsákbamacskát, hiszen már a nevében benne van a lényege: ezt a fogpótlást bármikor, bárhol egyszerűen kiveheted, majd vissza is helyezheted mindenféle külső segítség nélkül. Teljesnek pedig azért teljes, mert valamennyi fogat tartalmazza egy-egy állkapcson.

Mikor érdemes a teljes kivehető fogsort választanod?

Ha a fenti kérdéseket vesszük alapul, akkor az alábbi válaszok esetén ajánljuk neked a kivehető fogsort teljes foghiány esetén:

 • 1. Az egészségi állapotod nem teszi lehetővé a fogászati implantátum beültetését, sem pedig a csontpótlást.
 • 2. Viszonylag gyorsan szeretnél egy végleges megoldást, és nem akarsz hónapokat várni a fogpótlásra.
 • 3. Nincs problémád a teljes kivehető fogsor megszokásával sem lelkileg, sem pedig a viselést illetően.
 • 4. Az anyagi lehetőségeid nem tesznek lehetővé drágább fogpótlást, de esztétikus, jól használható megoldást szeretnél.

Mik a protézis előnyei?

A teljes kivehető fogsor két alapvető előnnyel bír: az egyik az ára, hiszen ez a fajta megoldás meglehetősen pénztárcabarát, és gyakorlatilag mindenki megengedheti magának, aki szeretné pótoltatni az elvesztett fogait.

A másik érv mellette, hogy egy-két kivételtől eltekintve mindenkinél megvalósítható, ráadásul maximum két hét telik el a mintavétel és a fogpótlás elkészülte között, így nem kell hónapokon át a fogorvoshoz járnod.

Plusz egy érv a protézis mellett, hogy nem kell komolyabb beavatkozás hozzá, azaz nincs szükség gyógyulási időre, és a tisztítását is könnyen megoldhatod minden nap.

Miből készül a teljes kivehető fogpótlás?

A teljes kivehető fogsor három nagyobb egységből áll, ezek az alaplemez, a műíny, valamint a fogak. A fogak és a műíny műanyagból készülnek, az alaplemez anyaga pedig lehet műanyag vagy fém.

Léteznek ma már úgynevezett rugalmas fogsorok is, amikhez speciális, szövetbarát anyagot használnak, azaz ezek a protézisek nem tartalmaznak fémet, sem pedig a hagyományos fogsorokhoz használt akrilát-alapú anyagokat. Ezek a biokompatibilis, monomermentes anyagok nem allergizálnak, és a rugalmasságuknak köszönhetően sokkal kényelmesebb, és könnyebben megszokható protézist eredményeznek.

Érdemes tehát alaposan átgondolni, hogy a hagyományos vagy a rugalmas fogsort választod, hiszen jó esetben hosszú éveken át viseled majd a protézist, ezért talán érdemes egy kicsivel többet szánni a magasabb minőségre, amit a rugalmas fogsor képvisel.

A teljes kivehető fogpótlás megvalósítása

A teljes kivehető fogsor megvalósítása a következő lépésekben történik:

 • 1. Fogászati konzultáció: ekkor történik az igényeid és lehetőségeid felmérése, az egészségi állapotod megvizsgálása, ami után az orvossal együtt választjátok ki a legjobb fogpótlási módot.
 • 2. Panorámaröntgen és 3D CT készül a pontos tervezés érdekében.
 • 3. Megtörténik a fizikai mintavétel egy speciális kanál és anyag segítségével.
 • 4. A fogtechnikus elkészíti a protézist, amit bepróbál az orvos. Ha a fogsor pontosan illeszkedik, akkor nincs további teendő, ellenkező esetben a fogtechnikus még kisebb módosításokat hajt végre a fogpótláson.

Nagyvonalakban tehát így készül el a teljes kivehető fogsor, amit, ha semmilyen extra körülmény nem adódik, nagyjából egy hét múlva már hordhatsz is.

Mikor válaszd az implantátumos rögzített fogpótlást?

A fogászati implantátumon rögzülő fogsor (a stégprotézis) stabil és esztétikus megoldást jelent, amit az alábbi esetekben érdemes választanod:

 • 1. Ha idősebb korod ellenére elég egészséges vagy egy komolyabb beavatkozáshoz, illetve csonthiány esetén működhet nálad a csontpótlás.
 • 2. Nem sürget az idő, rá tudod szánni a műfogsorra azt a néhány hónapot, amit ez a beavatkozás és a gyógyulás igénybe vesz.
 • 3. Semmiképpen nem szeretnél teljes kivehető fogsort, mert nem tudnád megszokni, vagy egyszerűen esztétikusabb megoldásra vágysz.
 • 4. Anyagilag nem okoz gondot egy nagyobb összeg kifizetése azért, hogy a mosolyod stabil és erős legyen.

Milyen előnyei vannak az implantátumos fogpótlásnak?

A fogászati implantátumok kellő stabilitást biztosítanak a fogsornak, így az nem mozdul el, fixen marad nevetés, étkezés, beszélgetés közben is. A teljes kivehető műfogsorokkal szemben épp az jelenti a legnagyobb ellenérzést, hogy a páciensek attól tartanak, a fogpótlás elmozdul, és ez kellemetlen helyzetbe hozza őket. Az implantátumokkal viszont biztonságban érezheted magad, nem kell a kínos szituációktól tartanod.

A fogászati implantátumokkal rögzített fogsort viselni is sokkal kényelmesebb, ráadásul az ínyt sem irritálja, nem töri fel. Könnyű kezelni és tisztítani, és a további csontvesztés is megelőzhető, hiszen a rágóerő jó hatással van a csontokra.

Hogyan készül az implantátumos fogpótlás?

A normál implantátumos rögzített fogpótlás a következőképpen készül:

 • 1. A folyamat természetesen itt is a konzultációval, az egészségi állapot felmérésével kezdődik, illetve annak megbeszélésével, hogyan zajlik majd a beavatkozás.
 • 2. A következő lépés a diagnosztika: panorámaröntgen, illetve 3D CT azért, hogy a tervezés a lehető legpontosabban történhessen meg.
 • 3. Gondos előkészítés után megtörténik az implantátumok beültetése a csontba, amiknek a számát és pontos helyét a szakember határozza meg. A beavatkozás fájdalommentes, teljes érzéstelenítésben történik.
 • 4. A következő lépés a varratok eltávolítása, amire 10-14 nap múlva kerül sor, de lehetőség van felszívódó varratok használatára is. A varratszedést a gyógyulási időszak követi, ami egyénenként változik, de minimum három hónapot biztosan igénybe vesz.
 • 5. Gyógyulás után röntgenfelvétel segítségével az orvos ellenőrzi a beültetést, azt, hogy megtörtént-e a csontosodás.
 • 6. Ezt követi az ínyformázás, amihez úgynevezett ínyformázó csavart használnak, és ami egy-két héten át marad a szájban.
 • 7. Felkerülnek a felépítmények az implantátumokra, amiknek az a funkciójuk, hogy biztosítsák a kapcsolódást a műgyökér és a korona között.
 • 8. Végezetül megtörténik a fogpótlás elkészítése és felhelyezése.

Mikor válaszd az All-on-4 rögzített fogsort?

Teljes foghiány esetén létezik egy hatékonynak számító módszer mind az árat, mind a „kivitelezést” tekintve. Az All-on-4 a drágább megoldások közé tartozik, viszont teljesen rögzített fogpótlást tesz lehetővé, ami szinte olyan, mintha meglennének a saját fogaid.

Neked ajánlott az All-on-4 rögzített fogsor, ha:

 • 1. Nem vagy alkalmas normál implantátumok beültetésére, de mindenképpen fix, rögzített fogsort szeretnél.
 • 2. Nem sürgős a fogpótlás, ki tudod várni a procedúra végét.
 • 3. Nem akarsz teljes kivehető protézist, mert félsz, hogy nem szoknád meg.
 • 4. Nem akadály a nagyobb költség, mert számodra az esztétikum az elsődleges, és az, hogy rögzített legyen a fogsor.

Az All-on-4 megoldás lényege, hogy nem kell hozzá olyan sűrű csontállomány, mint a normál implantátumokhoz. Jogos az azonnal felmerülő kérdés: hogyan maradnak akkor a helyükön az implantátumok, és hogyan tartanak meg egy egész fogsort?

A titok abban rejlik, hogy az implantátumokat oda helyezi be a fogorvos, ahol a csont sűrűsége a legnagyobb. Ehhez megkeresi a megfelelő szöget, hogy oda juttassa a műgyökeret, ahol elég vastag a csont csontpótlás nélkül is.

Ne feledd ugyanakkor, hogy az All-on-4 a kockázatosabb megoldások közé tartozik, ezért annak megvalósítását minden esetben szigorú állapotfelmérés előzi meg, és a fogorvosok csak akkor vállalják, ha egészségi állapotod és a szájhigiéniád mellett a csontállományod is megfelelő.

Mik az All-on-4 rögzített fogpótlás előnyei?

A legfontosabb előny értelemszerűen az, hogy rögzített fogpótlásról van szó, nem pedig kivehetőről. További mellette szóló érv, hogy esztétikus végeredményt nyújt, és hosszú távra szól.

Egy ilyen rögzített fogpótlással nem kell a műfogsor elmozdulásától tartani, sokkal felszabadultabban tudsz vele mosolyogni, társaságba menni, és enni is.

Az eljárás kevésbé invazív, mint a normál implantátumok beültetése, és alig jár fájdalommal, ami idősebb korban kifejezetten előnyös, hiszen nem kell hosszú gyógyulási idővel számolni. A regenerálódási időszakot az is lerövidíti, hogy állkapcsonként mindössze négy implantra van szükség, ráadásul a beültetés után azonnal kerülhet rá ideiglenes fogpótlás, így egyetlen további napot sem kell fogak nélkül töltened.

Mikor javasolt a teleszkópos fogsor?

Az eddigiekben a teljes foghiány esetén javasolt fogpótlási lehetőségekről volt szó, de nem egyik napról a másikra veszítjük el az összes fogunkat, hanem egy hosszú folyamat eredményeként.

Bár erre sokan nem gondolnak, de a fogászatban akár 2-3 megmaradt saját fog is hatalmas „kincs”, hiszen ilyen esetben ezekhez a fogakhoz rögzíthető egy részleges kivehető fogpótlás, ami sokkal kényelmesebb és biztonságosabb megoldás, mint a teljes kivehető protézis.

Vagyis soha ne várj az utolsó pillanatig, addig, amíg egyetlen fogad se marad, mert ha időben felkeresed a fogorvost, akkor sokkal jobbak az esélyeid egy gazdaságos, de stabil fogsorra!

A fentiek tükrében a teleszkópos fogsor akkor ajánlott, ha rendelkezel még néhány saját foggal, amik lehetővé teszik egy részleges kivehető fogpótlás készítését, de nem szeretnél fémkapcsokat a szádban.

Mit nevezünk teleszkópos fogpótlásnak?

A teleszkópos fogpótlás lényege az, hogy a megmaradt saját fogakra a szükséges előkészítés után úgynevezett primer koronát helyez a fogorvos, míg a fogpótlásba ennek az inverze kerül, az úgynevezett szekunder korona.

A két korona tökéletesen illeszkedik egymásba – a primer korona tulajdonképpen olyan, mint egy dokkoló, amire a szekunder korona rácsúszik, hogy a súrlódáson keresztül a megfelelő stabilitást biztosítsa a fogpótlásnak.

A teleszkópos rögzítésnek köszönhetően a fogsor a helyén marad az olyan napi tevékenységek során, mint a beszéd, az étkezés, a nevetés, azaz nem kell attól rettegned, hogy elmozdul, netán kiesik.

Hogyan készül a teleszkópos fogpótlás?

A teleszkópos fogpótlás készítésének menete röviden a következő:

 • 1. Konzultáció, a szükséges vizsgálatok elvégzése és diagnosztika.
 • 2. A saját fogak előkészítése, lecsiszolása, ami után a mintavétel következik.
 • 3. A minták alapján a fogtechnikus elkészíti a primer koronát, és az annak megfelelő pontos negatív mását, a szekunder koronát.
 • 4. A primer koronát felragasztja a fogorvos a preparált saját fogra, a szekunder koronát pedig a kivehető fogsorba helyezik be.
 • 5. A fogpótlás próbája, esetleges kisebb módosítások.

Csak megfelelő szájhigiéniával lesznek tartósak a fogpótlások

Végezetül annyit, hogy bármely lehetőséget is választod a foghiány pótlására, egy dolgot szem előtt kell tartanod: a rendszeres fogorvosi kontrollok nélkül egyik megoldás sem lesz igazán tartós, ezért soha ne hanyagold el a rendelő rendszeres felkeresését!

A megfelelő szájhigiénia a fogpótlások tartósságának másik pillére, ha ugyanis nem ápolod megfelelően a műfogsort, akkor hasonló problémák léphetnek fel vele, mint a saját fogak esetében: fogkőképződés, ínybetegségek stb., ami hosszú távon akár az implantátum, illetve a még meglévő fogaid elvesztéséhez is vezethet.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top