kivehető fogsor megszokása

Kivehető fogsor megszokása: tényleg olyan nehéz?

A kivehető fogsor megszokása sok páciensnek okoz problémát. Ha például valaki már hosszabb ideje fogatlan, és megkapja az új protézist, akkor gyakran érzi úgy, hogy ő soha nem lesz képes együtt élni ezzel a fajta fogpótlással. Ami nem csoda, hiszen újra vannak fogak a szájában, ami sok szempontból zavaró lehet. Ha a fix fogpótlást kellett lecserélni valamilyen okból, például azért, mert kilazultak a saját fogak, és már nem tartották meg a hidat, akkor a stabilitás hiánya okozhat gondokat.

Ilyenkor természetes a kérdés, hogy meg lehet-e szokni a kivehető fogsort, és mit kell tenni azért, hogy a folyamat könnyebb és gyorsabb legyen.

A kivehető fogpótlás megszokása sokaknak jelent kihívást

Kár lenne szépíteni, hogy a protézis megszokása sok páciensnek nem megy könnyen. És azzal is tisztában kell lenni, hogy a folyamat bizony eltarthat egy ideig, különösen akkor, ha egy hagyományos akrilát teljes kivehető fogpótlásról van szó. Ami fontos, hogy türelmesnek kell lenni, és nem szabad néhány nap alatt feladni. Még akkor sem, ha nagy a kísértés, illetve ha esetleg feltöri a fogsor az ínyt. Ha ilyen történik, akkor vissza kell menni a fogorvoshoz, ahol néhány apróbb igazítást még el lehet végezni a protézisen, le lehet venni a lemezből.

Vagyis az idő itt kulcskérdés. Ahhoz ugyanis, hogy a protézis hordása kényelmes legyen, a szájnak össze kell idomulnia a protézis lemezével. Ehhez pedig hordani kell a fogpótlást, és ha valahol nyomni kezd, akkor azt jelezni kell a szakember felé. Ha a protézis viselése annyira fájdalmas, hogy a páciens nem képes hordani, akkor is be kell rakni valamennyi időre (minimum 6 óra) a fogorvos felkeresése előtt, hogy láthatók legyenek azok a pontok, ahol a fogpótlás tör.

Mennyi időt vesz igénybe a megszokás?

Ezt páciense válogatja: van, akinek hetek, míg másoknak hónapok kellenek hozzá, azaz nincs egységes recept. Mivel a protézis viselése eleinte igen kellemetlen, sokan idő előtt feladják. Ilyenkor hangzanak el azok a mondatok, hogy „nekem nagyon rossz protézist csináltak, nem vagyok képes megszokni”. De biztos, hogy a fogsor a rossz, vagy a páciens túl türelmetlen? Fontos, hogy ezekről a kérdésekről beszélni kell a fogorvossal, mielőtt valaki mindenért a protézist okolná. Természetesen előfordulhat, hogy magával a fogsorral van gond, de ilyenkor is fontos a fogorvos újbóli felkeresése, aki segít megtalálni a probléma forrását, amit azután ki lehet javítani.

Mi segíthet megkönnyíteni a megszokást?

A kivehető fogsor megszokása néhány apróbb trükkel sokkal gyorsabbá tehető. A lényeg a sok-sok gyakorlás, azaz hordani kell a protézist, és enni, beszélni vele. Kezdetben biztosan furcsa az érzés, de bármennyire is idegen eleinte, ha a páciens megszokta, szinte saját „testrésszé” válik.

Mivel megváltozik a hangképzés, ezért érdemes például hangosan felolvasni, vagy beszélgetni egy közeli baráttal, aki előtt nem érzi magát feszélyezve a páciens. Különösen hangozhat, de az étkezést – illetve a rágást – is gyakorolni kell, mielőtt társaságba menne az ember. Amire különösen figyelni kell, hogy a lemezes fogsorokkal mind a két oldalon rágni kell ahhoz, hogy ne billenjenek ki, vagyis ilyen banálisnak tűnő dolgokat is ki kell tapasztalni.

Sokan javasolják ezenkívül a cukorka szopogatását is, ami szintén segíthet, hiszen serkenti a nyál termelődését, ahhoz pedig, hogy a fogsor jól tapadjon, nyálra van szükség.

Kényelmes volt a protézis, de már nem az…

A pácienseknek azt is szem előtt kell tartaniuk, hogy a protézis nem tart ki életük végéig. A kor előrehaladtával ugyanis változik a csontozat, az íny állapota, az állcsontok helyzete, ezért előfordulhat, hogy az addig kényelmes fogsor kényelmetlenné válik. Ezért is kell időről időre fogorvoshoz menni, ahol megvizsgálják a beteg száját, illetve a fogsort, és ha kell, igazítanak rajta. Ha pedig a régi elöregszik, tönkremegy, akkor új protézist kell készíteni.

A kivehető fogsor megszokása tehát nem mindenki számára egyformán könnyű, de a türelem és a gyakorlás idővel biztosan meghozza a gyümölcsét. A páciens pedig újra szabadon mosolyoghat, és élvezheti az élet örömeit.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top