Melyek a legjobb megoldások foghiány esetén?

Magyarországon csakúgy mint a környező országokban a foghiány általános probléma, amely a lakosság jelentős részét érinti, a kor előrehaladtával pedig emelkedő tendenciát mutat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a 65–74 év közötti európai felnőtt lakosság nagyjából 30%-a nem rendelkezik már saját fogakkal. A teljes foghiány nemcsak esztétikai probléma. Egészségügyi szempontból is több veszélyt tartogat. A fogak hiánya miatt csökken az emésztés hatékonysága, ami a gasztroenterológiai panaszok mellett egyéb hiánybetegségekhez is vezethet.

Milyen tényezők okozhatnak foghiányt?

Mint már említésre került, a fogazat romlásában és elvesztésében szerepet játszik az életkor. Az idősebb korosztályoknál a foghiány gyakrabban fordul elő, mivel az évek során a fogak kopnak és károsodnak.

Idős korban gyakori probléma a fogak elvesztése
Idős korban gyakori probléma a fogak elvesztése

A nem megfelelő szájhigiénia és a rendszeres fogászati ellenőrzések hiánya ugyancsak a fogak elvesztéséhez vezethetnek. A rendszeres fogmosás, fogselyem használata és a félévenkénti fogorvosi ellenőrzés segíthet megelőzni a fogszuvasodást, amely a foghiány legfőbb okozója.

A rendszeres ellenőrzéssel időben felismerhetők más fogászati problémák is, amelyek így könnyebben kezelhetők. Az olyan fogágybetegségek, mint például a fogínygyulladás (gingivitis) és a parodontitis a fogak tartós elvesztéséhez vezethetnek. Ezek a betegségek a fogágy és a fogak körüli szövetek károsodását idézik elő, ami a fogak laza vagy instabil állapotát okozhatja, ezért különösen fontos, hogy időben megkezdődjön a kezelésük.

Egy egyszerű, félévenkénti fogászati szűréssel számos betegség megelőzhető
Egy egyszerű, félévenkénti fogászati szűréssel számos betegség megelőzhető

Az egészségtelen életmód, például a dohányzás, az alkoholfogyasztás és az egészségtelen táplálkozás hozzájárulhat a fogak károsodásához és a foghiányhoz.

Ritkább eset, de a hiányzó fog okozója akár genetikai hajlam is lehet. Az ilyen típusú foghiányt “genetikai foghiánynak” vagy “örökletes foghiánynak” nevezik. A genetikai foghiány azt jelenti, hogy egy személy genetikai hajlama van arra, hogy bizonyos fogak ne nőjenek ki vagy hiányozzanak.

A foghiány következményei – Miért fontos a hiányzó fog pótlása?

A foghiány nem csak esztétikai probléma, számos egészségügyi problémát vonhat maga után. Ezért még ha a probléma nem is szembetűnő, például hátsó fogak hiánya esetén, célszerű mihamarabb gondoskodni a pótlásról.

A foghiány következményei közt az egyik legkellemetlenebb, hogy a megmaradt fogak károsodhatnak, például a hiány miatt elmozdulhatnak helyükről vagy bedőlhetnek. Ha egy fog hiányzik, a szomszédos fogak hajlamosak elmozdulni az üres hely felé, ami a fogazatban rendezetlenséget okozhat. További jellemző, hogy az ép fogakra túlzott terhelés esik, így felléphet a gyorsabb kopás.

A foghiány hosszú távon csontvesztést okozhat az adott területen, mivel a fogak hiánya miatt a csont elveszti a stimulációt.

Amennyiben a foghiány miatt harapási problémák is kialakulnak, az az állkapocs izületi fájdalmaihoz, porckopáshoz, fogcsikorgáshoz, fejfájáshoz és nyakfájdalmakhoz is vezethet.

A fogpótlás hiánya számos negatív következménnyel járhat
A fogpótlás hiánya számos negatív következménnyel járhat

A foghiány következményei közt szerepel, hogy hozzájárulhat az egészségi állapot általános romlásához, mivel a fogak nélkül nehezebb az ételek megfelelő rágása, ami emésztési problémákat okozhat. Ezenkívül a foghiányhoz társulhatnak szájüregi fertőzések és egyéb szájproblémák.

A foghiány ezeken felül hatással lehet az egyén hangulatára és életminőségére. A hiányzó fog nemcsak az önbizalom csökkenését okozhatja, de akár alvásproblémákat is előidézhet.

Milyen típusú foghiányok léteznek és hogyan gyógyíthatók?

Hiányzó fogak esetén többféle típus különböztethető meg a hiányzó fogak mennyisége és az állapot súlyossága szerint.

Egyszerű foghiány esetén egy fog hiányzik a fogazatból. Több fog hiányzása esetén azok elhelyezkedhetnek egymás mellett vagy szétszórtan is. Részleges foghiánynál az egyénnek egy vagy több fog hiányzik egy sorban, míg teljes foghiányról beszélünk, ha az egyénnek az összes fog hiányzik az alsó és/vagy felső állkapocsban.

Hiányzó fogak esetében – egy fog hiánya:

Egy hiányzó fognál fogbeültetéssel megoldható a fogpótlás
Egy hiányzó fognál fogbeültetéssel megoldható a fogpótlás

Egyetlen fog hiánya esetében, ha a környező csontozat lehetővé teszi, legjobb megoldás a fogbeültetés, vagyis az implantátum lehet. A fogbeültetés során egy műfoggyökért helyeznek be, amely erős és tartós megoldás, és a legjobb esztétikai eredményt nyújthatja.

A fogászati implantátum tartós és esztétikus megoldás
A fogászati implantátum tartós és esztétikus megoldás

További jó megoldást nyújthat a foghíd behelyezése. Hidakat lehet használni, ha egy vagy több fog hiányzik egymás mellett. A hidak az egészséges fogakra épülnek, és kiválóan képesek pótolni a hiányzó fogat vagy fogakat.

Több fog együttes hiánya esetén:

Amennyiben több fog hiányzik egymás mellett, az előző beavatkozásokon kívül részleges fogsor behelyezése lehet javasolt, amely teljes foghiányok esetén is alkalmazhatók.

Teljes foghiány pótlása:

Az összes fog elvesztése komolyabb beavatkozást igényel, ezért is fontos a fogakat időben pótolni
Az összes fog elvesztése komolyabb beavatkozást igényel, ezért is fontos a fogakat időben pótolni

Amennyiben az összes fog hiányzik az egyik vagy mindkét állkapocsban, a kivehető protézis és az implantátumokhoz rögzített fogsor a leginkább kedvelt megoldások; ez utóbbi abban az esetben lehet opció, amennyiben a csontállomány idősebb életkorban is lehetővé teszi a hagyományos műgyökerek beültetését.

A fogsor rögzítésére létezik még egy módszer, az úgynevezett All-on-4 metódus, amit nagyjából úgy fordíthatunk le, hogy „minden fog négy implantátumon”. Ez az innovatív módszer csontpótlás nélkül teszi lehetővé a rögzített fogsor elkészítését annak minden előnyével együtt, ám a hagyományos műgyökereknél rövidebb idő alatt, kisebb műtéti beavatkozással, és jóval kedvezőbb áron.

A megfelelő kezelési lehetőséget fogorvos vagy szájsebész fogja javasolni, miután alapos vizsgálatot végzett és értékelte az egyén fogászati állapotát és igényeit. A megfelelő kezelési terv kiválasztása segít a foghiány komplikációinak minimalizálásában és a szájüreg egészségének helyreállításában.

Ha ön is foghiánnyal küzd, szeretné megszüntetni a kellemetlen panaszokat és visszanyerni régi mosolyát, konzultáljon a CompletDent Fogászati Klinika szakembereivel a kezelési lehetőségekről!
A témáról ide kattintva olvashat további cikket!