Mi a CAD/CAM-technológia, és miért olyan forradalmi ez a módszer?

Úton-útfélen erről hallasz, és néha már úgy tűnik, hogy az egész egyfajta hívószó lett: a CAD/CAM a „korszerű” és a „21. századi megoldás” szinonimája lett a fogászatban, de csak kevesen tudják, hogy mi rejlik a rövidítés mögött. Pedig megéri feloldani ezt a rejtélyt.

… és ne is várjunk sokáig ezzel a bizonyos feloldással, hiszen a CAD/CAM esetében nem az az érdekes, hogy mit jelent a rövidítés, hanem az, hogy mi rejlik a forradalmi módszer mögött: „számítógép által tervezett és számítógép által elkészített” (computer-aided design, computer-aided manufacturing), vagyis az emberi tényezőt redukáló, szoftveres segítséget használó folyamat.

A fogászati technológia az ipari gyártásból csente el az elnevezést, ahol a két fogalmat külön szokták használni, hiszen nem minden számítógépes tervezést kell számítógépes megvalósításnak követnie.

A fogászatban ugyanakkor szükség van rá, hogy összekössük őket, mert például a cirkonkoronát csak ezzel a megoldással lehet (megfelelően) elkészíteni. Viszont a CAD/CAM-technológiában rejlő végtelen lehetőségek miatt más fogműveket is létrehozhatunk számítógépes tervezés és megvalósítás segítségével, lévén az előnyök mindegyik esetben érvényesek:

  • tartósabb és pontosabb lesz az így készülő fogmű
  • kiküszöbölhető az emberi hiba lehetősége
  • csökkenthető a gyártási idő

Hogy jött össze a CAD és a CAM?

A CAD-tevékenység azért terjedt el, mert az jelentősen megkönnyíti a tervezési folyamatokat, és a különböző módosításokhoz csupán néhány kattintás szükséges, nem pedig egy komplett blueprint át- vagy újrarajzolása.

A fogászat esetében ez a folyamat úgy néz ki, hogy a tervezésért felelős fogtechnikus egy 3D-szkennelő és egy szoftver segítségével létrehozza a páciens gipszmintájának háromdimenziós modelljét, majd a fogpótlást megtervező program segítségével megalkotja a kívánt fogmű digitális változatát.

A szoftver a betáplált paraméterek alapján az egész tervezési folyamatot támogatja, és a program arra is ügyel, hogy a megtervezett fogmű a megfelelő harapási tulajdonságokkal rendelkezzen.

Az elkészült háromdimenziós tervet a fogtechnikus egy CNC-marógép segítéségével munkálja meg. A számítógép által vezérelt, programozható marógép egyedülálló pontossággal képes a digitális tervet megvalósítani, így a végeredmény néhány mikronpontosságú lesz (szemben a hagyományos fogművek 70-80 mikronpontos végeredményével).

Hogyan készül CAD/CAM-technológiával egy korona vagy híd?

A folyamat a páciens szemszögéből nem tér el a megszokott folyamatoktól, de a háttérben (a fogtechnikai laborban) jelentős változások zajlanak:

  • 1. Az állapotfelmérést (és ha szükséges, az érintett fog vagy fogak preparációját) lenyomatvétel követi.
  • 2. A fogtechnikai laborban erről a lenyomatról gipszminta készül, amit a fogtechnikus beszkennel a tervezést elvégző szoftverbe.
  • 3. A számítógépbe kerülő információk segítéségével a fogtechnikus megtervezi a fogművet. Lényegében digitálisan megrajzolja azt a szoftver segítéségével.
  • 4. A fogtechnikus betáplálja a fogmű digitális tervét a CNC-marógépet irányító szoftverbe, amely ezután kifaragja a fogmű vázát.
  • 5. A vázra (a hagyományos megoldáshoz hasonlóan) a fogtechnikus festi fel a megfelelő színű és árnyalatű kerámialeplezést.
  • 6. A befejezett fogművet beragasztja a helyére a fogorvos.

A végeredmény így nemcsak pontos lesz, de élethű és esztétikus is, a páciensnek pedig egyszerűbb a dolga tisztításkor, hiszen egy CAD/CAM-technológiával készült fogműnél kisebb a másodlagos szuvasodás kialakulásának esélye.

Egyszóval a módszer hatékony, és az nemcsak a fogorvosok vagy fogtechnikusok dolgát egyszerűsíti le, de megkönnyíti a páciensek életét is.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top