műfogsor javítása

Műfogsor javítása: milyen sérüléseket lehet még helyrehozni?

Teljes fogatlanság esetén a kivehető fogsor jelenti az egyik legjobb megoldást mind az esztétikát, mind pedig a rágófunkció helyreállítását tekintve. Arról nem is beszélve, hogy az anyagi vonzatát illetően is egy előnyös lehetőségről beszélünk, ami meglehetősen pénztárcabarát. A protézis a megfelelő ápolás, illetve kellő odafigyelés mellett sokáig használható, ám idővel szükségessé válhat a műfogsor javítása.

Hogy milyen problémák javíthatók, és mi vezethet ezekhez a hibákhoz, arról készítettünk most egy kis összeállítást.

A protézis használatának megvannak a „szabályai”

Amikor elkészül a kivehető fogsor, akkor a pácienseket mindig pontosan tájékoztatjuk arról, hogy hogyan kell tisztítani, és mire kell ügyelni a viselése közben. Ezeknek a tanácsoknak a betartásával a műfogsor élettartama jelentősen megnövelhető. Azaz, ha a páciens odafigyel rá, hogy ne száradjon ki a fogsor, és ne alakuljon ki rajta fogkő, akkor viszonylag sokáig használható.

Apropó, fogkő! Talán meglepő lehet, de bizony a protéziseken is képes kialakulni, ha elhanyagolják a tisztítását. Éppen ezért érdemes beszerezni egy speciális, két fejjel rendelkező fogkefét, fogkrémet, fogsortisztító tablettát, és persze egy poharat, amibe éjszakára bele lehet tenni a fogsort. Emellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy valamennyi étkezés után langyos, folyó víz alatt le kell mosni a fogpótlást.

Az alapos gondoskodás azonban nem mindentől védi meg fogsort: léteznek olyan fürdőszobai balesetek, illetve természetes folyamatok, amik után szükségessé válhat a műfogsor javítása.

Milyen esetekben válhat szükségesség a műfogsor javítása?

A műfogsor javítása alapvetően két esetben válhat szükségessé. Az egyik, amikor valamilyen sérülés éri a protézist, és emiatt kitörik az egyik műfog. De nem ritka a kapocs bepótlása, valamint az egyéb sérülések korrigálása sem.

A másik gyakori probléma, hogy a páciens egyszer csak azt veszi észre, hogy a korábban kényelmes, és az ínyhez tökéletesen illeszkedő fogsor lötyögni, mozogni kezd. Sajnos ez a folyamat az idő előrehaladtával normálisnak tekinthető, de szerencsére ekkor sem kell feltétlenül lecserélni a műfogsort, ugyanis alábéleléssel még meghosszabbítható az élettartama.

Műfogsor javítása alábéleléssel

Mint ahogy már írtuk, sokan számolnak be róla, hogy a protézis egy idő után billegni kezd, elveszíti a stabilitását, mintha ki akarna esni a szájból. Ez az érzés nem kellemes, és az ebből fakadó bizonytalanság, szorongás akár a páciensek társasági életére is hatással lehet. Nem szívesen mennek emberek közé, nem akarnak mosolyogni, és a beszélgetés is akadályokba ütközik. Ezenkívül az étel is a protézis alá szorulhat, ami szintén nem kellemes.

Ennek a jelenségnek az oka az íny visszahúzódása, az első pillanattól történő folyamatos változása. Ez egyrészt az életkorral jár, másrészt pedig annak tudható be, hogy a fogsor erős nyomást fejt ki az ínyre, ami felgyorsítja a sorvadás folyamatát. Az íny visszahúzódik, a csont pedig lassan felszívódik, azaz gyakorlatilag „elfogy” a fogpótlás alól. Ennek köszönhető, hogy a műfogsor már nem ül rá az ínyre, és nem illeszkedik megfelelően.

A kérdés pedig rögtön adódik: ilyenkor cserélni kell a protézist? Nem! Vagyis nem feltétlenül. Azt, hogy pontosan mi a teendő, az orvos dönti el alapos vizsgálat után. Annyi azonban biztos, hogy a javítás is egy lehetséges megoldás egy teljesen új fogmű készítése helyett.

Az itt alkalmazott eljárás neve alábélelés, ami gyakorlatilag annyit jelent, hogy a fogtechnikus a fogsorhoz használt anyagból (ami lehet akril, valamint egyéb anyag) kipótolja az alaplemezt azzal a mennyiséggel, ami az ínyből elveszett. Ennek köszönhetően a protézis újra pontosan illeszkedik majd, és visszanyeri a stabilitását.

Fontos a rendszeres kontroll!

A műfogsor javítása során lehetőség van továbbá a protézisből kitört fog pótlására, illetve egyéb korrekciók is elvégezhetők a fogsoron. A lényeg, hogy amint a páciens valamilyen rendellenességet tapasztal, a lehető leghamarabb keresse fel a fogorvosi rendelőt! Mert ezzel egyrészt megelőzheti a felesleges szenvedést, másrészt a halogatás eredménye akár az is lehet, hogy az egyszerűbb javítás helyett muszáj lesz új fogpótlást készíteni.

A rendszeres fogászati ellenőrzés szintén fontos. Igen, teljes fogatlanság esetén is! Ilyenkor egyrészt kiszűrésre kerülnek a szájban megjelenő daganatos megbetegedések. Másrészt a szakember az íny állapotát is megnézi, amiből azt is képes megállapítani, hogy a fogsor nem okoz-e valamilyen kisebb vagy nagyobb problémát, azaz nem szorul-e javításra vagy cserére.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.