Nobel cirkon implantátum: A legszebbet a legjobbtól

Évente ötmilliónál is több fogászati implantátumot ültetnek be a szájsebészek világszerte, és a páciensek száma évről-évre nő, ahogy a megoldás egyre híresebbé, megbízhatóbbá és megfizetőbbé válik.

Nehéz ma már úgy olvasgatni a neten fogászat témájában, hogy az ember ne találkozna a műgyökerek vagy műcsonkok fogalmával. Ezen nem is csodálkozhatunk, hiszen a megoldás a mai napig forradalmi, és a fogbeültetésnél eredményesebb módon nem tudjuk pótolni az elveszített fogakat.

Az olyan, világszerte elismert márkák, mint a Nobel Biocare pedig egyedülálló fejlesztési lehetőségekkel rendelkeznek, ezáltal a korszerű fogászati implantátumok akár a 99 százalékos sikerességi rátát is elérhetik manapság.

Mindeközben a páciensek egy része sajnos fogágybetegséggel küzd, és ők olyan megoldást keresnek, ami nemcsak stabil választ ad a problémáikra, de szép és tartós is.

Miért akkora siker a hagyományos implantátum?

A fogászati implantátum egyik legnagyobb előnye, hogy nem csak a látható hiányt, hanem a teljes elveszített fogat képes pótolni: visszaadja a gyökér stabilitását és helyreállítja a koronai részt is.

A hídmegoldással szemben nemcsak szebb, de tartósabb is, hiszen a teljes értékű fogpótlás kimagasló esztétikai tulajdonságokkal is rendelkezik. Valóban olyan, mintha a páciens visszakapta volna saját, elveszített fogát.

Bár már évszázadokkal ezelőtt is kísérleteztek azzal, hogy melyik az a szervezetbarát alapanyag, ami alkalmazható, a korábban használt megoldások nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, és azok nem tudtak rögzülni a páciensek szájában.

A nagy változást végül egy svéd professzornak, Per-Ingvar Branemarknak köszönhetjük, aki felfedezte, hogy a titánból készült protézisek képesek összenőni a csontszövetekkel. A klinikai kísérletek után pedig bebizonyosodott, hogy a módszer a fogászatban is csodát tehet: a műgyökér a csontba történő beültetés után 3-6 hónap alatt összenő a környező szövetekkel, így tökéletesen rögzül a helyén.

Miért lesz a közeli jövő durranása a fémmentes implantátum?

A Nobel Biocare mindig is élen járt a fogászati megoldások terén: a svéd alapítású, de ma már svájci székhellyel működő vállalat alapjait a titán előnyös hatását felfedező Branemark és egy haditechnikai cég tette le közösen.

Többször és többfajta implantátumrendszerrel is forradalmasították a piacot, így várható volt, hogy az ortopédiában használatos kerámiaimplantátumokat is bevezetik hamarosan. A cél természetesen az volt, hogy az új rendszer tökéletesen visszaadja a titánból készült változatok előnyeit:

  • biokompatibilitás (szervezetbarát legyen)
  • tartósság
  • stabilitás (képes legyen összenőni a csonttal)

A titánimplantátumokról sokáig úgy gondolták, hogy az nem okozhat allergiás reakciót, de néhány esetben sajnos azóta már diagnosztizáltak ilyen problémát. Az esély erre továbbra is csak minimális, hiszen egy korábbi, 1500 fős kutatás szerint 0,6 százaléknál merültek fel csupán hasonló tünetek, de az érintettek több mint felénél a probléma még így is „megmagyarázhatatlan” volt (tehát nem biztos, hogy az allergia okozta a tüneteket).

A páciensek jelentős része tehát nincs veszélyben, de megjelent az igény a teljesen fémmentes, cirkónium-dioxidból készülő műgyökerek iránt. Ez a megoldás ugyanis bizonyította, hogy a titánhoz hasonló biológiai tulajdonságokkal rendelkezik, valamint megfelelő a szilárdsága és a mechanikai tulajdonságai.

Páratlan esztétika, tartós mosoly: Nobel cirkon implantátum

A Nobel természetesen különleges eljárást használ, hogy a cirkon implantátum elérje a kívánt minőséget, és hogy az kielégítse a páciensek igényeit. A felületi képzésnek köszönhetően nagy tisztaságú implantátumokat kapunk, miközben a cirkon fogakhoz és csonthoz hasonlító fehér színe miatt még esztétikusabb megjelenésre lehet számítani.

A cirkon implantátummal már nem csak közel kerültünk ahhoz, hogy az elveszített fogakat tökéletesen helyettesítsük, hanem túl is szárnyaltuk a képzeletet: a Nobel cirkon implantátum

  • hosszú ideig tartó viselést garantál
  • páratlan esztétikai hatással
  • a titánhoz hasonlóan erős rögzüléssel

Ráadásul a behelyezést megelőző állapotfelmérés terén nincs változás, csupán a fogbeültetéshez használt implantátum lesz titán helyett cirkonból. Az alapos felmérést követően a Nobel cirkon implantátumok gyorsan és kockázatmentesen beültethetők, így a páciensek a lehető leghamarabb visszanyerhetik természetes mosolyukat.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.