kivehető fogsor

Gyakori tévhitek a kivehető fogsor viseléséről

Sokan érzik úgy, hogy vége a világnak, amikor meghallják, hogy kivehető fogsor viselésére lesz szükségük. Márpedig ha abból indulunk ki, hogy a magyar lakosságnak milyen lehangoló állapotban vannak a fogai, akkor viszonylag gyakran hangozhat el ez a megoldási javaslat a fogorvosok szájából.

A Council of European Dentist által végzett legutóbbi felmérésből például az derül ki, hogy hazánkban a 65 év felettiek nagyjából 30%-ának már egyetlen saját foga sincs meg. Ami azt is jelenti, hogy a kivehető fogsor viszonylagos reneszánszát éli mind az ára, mind pedig a gyors elkészítése miatt.

Ezért is fontos időről időre eloszlatni a protézisekkel kapcsolatban keringő tévhiteket, hiszen egy-egy hamis állítás meglehetősen kártékony lehet. Nézzük, mik ezek!

1. A kivehető fogsor csúnya, nem nyújt esztétikus megoldást

Sok ember fejében a kivehető fogsorokról valószínűleg még a nagyi pohárban tartott, öreg protézisével kapcsolatos kép él. De gondolj csak bele, hogy a fogászat egyéb területein milyen gyors és hatalmas fejlődés történt, ez alól pedig a protézisek sem képeznek kivételt.

A ma használt anyagok minősége, illetve a fogtechnika által alkalmazott eljárások gyakorlatilag csodákra képesek. A modern műanyagokból olyan kis „gyöngy” fogak készíthetők a protézisbe, amikről első ránézésre biztosan nem lehet megmondani, hogy egy kivehető fogsor részei. Vagyis napjainkban az nem lehet kifogás, hogy a protézisek nem esztétikusak. Már csak azért sem, mert ha valami nem esztétikus, akkor az a fogatlanság.

2. Fiatal vagyok én még a protézishez!

Ennek egy másik változata, amikor az ismerősök mondják azt valakinek, hogy túl fiatal a kivehető fogsorhoz. Sajnos, ha valaki már elveszítette az összes fogát, és nem jöhet szóba a fogbeültetés, akkor nem sok lehetőség marad a fogpótlásra. A negatív hangokat ilyenkor egyszerűen ki kell iktatni, és arra kell gondolni, hogy milyen pozitív érvek szólnak a protézis mellett.

Vagyis arra, hogy ezentúl nem lesz kínos a mosolygás, és nem kell a kezet a száj elé tenni egy jóízű nevetésénél. A fogak az emésztésben és a hangképzésben betöltött szerepük miatt is fontosak, vagyis az életminőség jelentős javulása várható, miután elkészült a kivehető fogsor.

3. A kivehető fogsor viselését soha nem lehet megszokni, kényelmetlen

Tény, hogy a protézis megszokása igényel némi türelmet a páciensektől, és az is igaz, hogy nem mindenkinek megy egyformán. Van, aki könnyebben hozzászokik, másnál több időt vehet igénybe, de kitartással és pár apró trükk alkalmazásával a legtöbb embernek sikerül.

Ezzel együtt a kezdeti időszakot érdemes külön kezelni, már csak azért is, mert egy hosszabb fogatlanság után valóban furcsa lehet, hogy újra fogak vannak a szájban. Egy megfelelően illeszkedő, jól elkészített fogsort azonban viszonylag gyorsan meg lehet szokni, és nem okoz kellemetlenséget a viselése.

4. Kész a fogsor, többé nem kell fogorvoshoz menni

Nem, ez sem igaz! Miután elkészül a protézis, a fogorvos pontosan elmondja majd a teendőket: azt, hogyan kell a fogsort ápolni, tárolni stb. És a rendszeres kontrollra is felhívja majd a figyelmet, ami több szempontból is fontos.

Egyrészt a szájban esetleg kialakuló egyéb betegségek miatt – itt többek között a szájüregi daganatokra gondolunk, amik jól kezelhetők, ha időben diagnosztizálják azokat. A másik ok maga a protézis. Tudni kell, hogy az emberi test folyamatosan változik, így az állcsont is. Az idő előrehaladtával az íny sorvadása miatt még az elkészültekor kényelmes protézis is törni kezdhet, ami ínygyulladást okozhat. Ezt pedig kezelni kell, illetve néhány évente a fogsoron is igazítani kell, alá kell bélelni.

Vagyis rendszeres fogászati kontrollra akkor is szükség van, ha valaki protézist visel.

5. Protézissel nem lehet normálisan beszélni és enni

Van abban valami, hogy az új fogsorral okozhat némi gondot a beszéd, hiszen újra kell tanulni a hangképzést. Ezt azonban lehet otthon gyakorolni, és idővel „beáll” a protézis. Az evéssel ugyanez a helyzet: először érdemes egyedül kipróbálni, hogy milyen a rágás, hogy mennyire stabil a fogsor, mielőtt társaságban is „bevetésre” kerülne.

Ezek voltak tehát a leggyakoribb tévhitek a protézisekkel kapcsolatban. Ha bármi egyéb probléma vagy kérdés merülne fel a kivehető fogsorral kapcsolatban, akkor fordulj bátran a fogorvosodhoz, aki mindenben segít majd!

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.