Fogszuvasodás – miért fáj a lyukas fog és hogyan kezelhető?

Mi a fogszuvasodás?

A fogszuvasodás egy olyan fogbetegség, amely során a fogakban csökken az ásványi anyag, és a fogakat borító fogzománc és dentin károsodnak, így lyukak alakulnak ki rajtuk. A fogszuvasodás baktériumok által okozott betegség, amely akkor alakul ki, amikor a baktériumok lepedéket képeznek a fogfelszínen, majd savakat termelnek, amelyek lassan károsítják a fogzománcot. Ha a fogszuvasodást nem kezelik időben, akkor a lyukak növekedhetnek és a fogbélbe juthatnak, ami fájdalmas és súlyos fogproblémákat okozhat. Érdekesség, hogy maga a kifejezés onnan ered, hogy régen a fogakat tönkretevő fogszúnak tulajdonították a szuvas fog kialakulását.

A fogszuvasodás okai

Mitől alakul ki a fogszuvasodás? A fogszuvasodás azokban a helyzetekben következik be, amikor a fogzománcot és a fogakat körülvevő anyagot, az ún. dentint baktériumok támadják meg és idővel károsítják őket. A fogszuvasodás okai között az alábbi tényezők döntő szerepet játszhatnak:

Nem megfelelő szájhigiénia: nem rendszeres fogmosás esetén az ételmaradékok és a baktériumok a fogakon maradhatnak, ami szuvas fog kialakulásához vezethet.

Gyakori fogyasztás cukros élelmiszerekből és italokból: A cukros ételek és italok fogyasztása baktériumok számára ideális környezetet teremt a fogakon, mivel ezek a baktériumok táplálékot találnak a cukros ételekből és italokból.

Szájszárazság: A szájban termelődő nyál védi a fogakat a baktériumoktól és a savas hatásoktól. Ha kevés a nyáltermelés, akkor a fogak sokkal érzékenyebbek lesznek a baktériumok támadásaira.

Genetikai hajlam: A szuvas fog kialakulásában genetikai hajlam is szerepet játszhat. Ha a családban már voltak fogszuvasodással kapcsolatos problémák, akkor nagyobb az esély a kialakulásra.

Savas ételek és italok túlzott fogyasztása: A savas ételek és italok, mint például a citrusfélék, a paradicsom és az üdítőitalok, károsítják a fogzománcot, és hozzájárulhatnak a fogszuvasodás kialakulásához.

Hiányos táplálkozás: Ha a táplálkozásod nem megfelelő, akkor hiányozhatnak olyan tápanyagok, amelyek az egészséges fogak és fogíny fenntartásához szükségesek.

Ezeken felül egyéb tényezők is közrejátszhatnak a szuvas fog kialakulásában, mint például a dohányzás vagy az életkor.

A fogszuvasodás megelőzése lehetséges a fenti tényezőkre való odafigyeléssel.
A fogszuvasodás megelőzése lehetséges a fenti tényezőkre való odafigyeléssel

A fogszuvasodás tünetei

A fogszuvasodás tünetei a fog állapotától és a károsodás mértékétől függően változóak lehetnek, a leggyakoribb tünetek a következők:

Fogfájás: A fogszuvasodás kialakulása általában fájdalmat okoz, különösen ha a szuvasodás eléri a fogbélteret. A fájdalom lehet érzékenység a hidegre melegre, illetve állandó vagy éles fájdalom.

Fogérzékenység: A fogszuvasodás során a fogak érzékennyé válhatnak, például hideg, meleg, édes vagy savas ételekre és italokra. Az érzékenység a fogzománc károsodása miatt alakul ki.

Fekete, barna vagy fehér foltok a fogzománcban: A fogzománc felszínén megjelenő elszíneződések is a fogszuvasodás jele lehetnek. A fekete vagy barna foltok általában a zománc megbomlásának jelei, míg a fehér foltok lehetnek az első tünetek.

Rossz lehelet: A baktériumok által okozott fogszuvasodás kellemetlen szájszagot okozhat.

Ha észleli bármelyik fenti tünetet, ajánlott minél hamarabb felkeresni a fogorvost, mert az időben történő diagnózis és kezelés segíthet a fogszuvasodás megállításában és további károsodásának elkerülésében.

A fogszuvasodás gyakran jár fájdalommal, ha aszuvasodás eléri a fogbélteret.
A fogszuvasodás gyakran jár fájdalommal, ha a szuvasodás eléri a fogbélteret

A fogszuvasodás kezelése

A fogszuvasodás kezelése a fog állapotától és a károsodás mértékétől függ. Ha a fogszuvasodás csak a fogzománcot érinti, akkor általában egy egyszerű fogászati tömés elegendő a kezeléséhez. A fogorvos eltávolítja a károsodott foganyagot, majd fogtömés segítségével betömi azt.

Annak esetén, ha a fogszuvasodás már eléri a dentint, a fogorvos nagyobb tömést vagy koronát is alkalmazhat a szájban a fog kezelésére, hogy biztosítsa annak stabilizálását és megerősítését. Ha a fogszuvasodás súlyos, mély és elérte a fogbélteret, akkor a fogorvos gyökérkezelést is alkalmazhat, hogy megmentse a fogat a kihullástól.

A fogszuvasodás problémája könnyen orvosolható fogtöméssel.
A kezdődő fogszuvasodás problémája könnyen orvosolható fogtöméssel

A fogtömés behelyezése fájdalmas?

A tömés beültetése során általában kis mennyiségű érzéstelenítőt használnak, így az eljárás általában nem jár fájdalommal. Az érzéstelenítőnek köszönhetően a fogtömés beültetésekor csak enyhe nyomást érezhet a fogon, de nem kell aggódnia a fájdalom miatt.

Azonban az érzéstelenítő hatása elmúlhat néhány óra alatt, és a beültetett tömés környezete kissé érzékeny lehet néhány napig vagy akár egy héten keresztül. Ebben az esetben ajánlott kerülni a kemény ételeket és az édes ételeket, és figyelni az érzékeny terület tisztán tartására.

Fogszuvasodás kezelése házilag – lehetséges?

Bár a fogszuvasodás megelőzése és kezelése a megfelelő otthoni szájhigiéniával és az egészséges életmód fenntartásával kezdődik, a fogszuvasodás kezelése a legjobb, ha orvosi szakemberrel történik. Az otthoni kezelés nem elegendő a már meglévő fogszuvasodás kezeléséhez. Fogaink egészségéért sokat tehetünk, ha rendszeresen, akár legalább félévente részt veszünk fogorvosi ellenőrzésen.

Vannak azonban bizonyos otthoni tevékenységek, amelyek segíthetnek a fogszuvasodás megelőzésében, és az előrehaladott esetekben akár a kezelés támogatására is hasznosak lehetnek. Ezek közé tartozik:

Rendszeres fogmosás: A fogmosás naponta legalább kétszer ajánlott, hogy elkerülhető legyen a kezdődő fogszuvasodás, és a fogak tisztítása legalább két percig. A fogak ásványi anyag tartalmának megőrzése érdekében érdemes fluoridos fogkrémekkel fogat mosni, amelyek használata csökkentheti a fogszuvasodás kialakulását. A fluoridos fogkrém mellett a szuvas fog megelőzése érdekében fontos, hogy a megfelelő nyelv- és fogínytisztítás se maradjon el.

A megfelelő és rendszeres fogmosás kulcsfontosságú a megelőzésben.
A megfelelő és rendszeres fogmosás kulcsfontosságú a megelőzésben

Fogselyem használata: A fogselyem szinte teljesen segít eltávolítani a fogak közt lévő ételmaradékokat és a lepedéket még a mély résekből is, amelyek hozzájárulhatnak a fogszuvasodáshoz.

Egészséges étrend: Kerülje a cukros, savas ételeket és italokat, és helyette inkább érdemes egészséges ételeket és italokat, például zöldségeket, gyümölcsöket, vizet és teát fogasztani.

Szájvíz használata: A fluoridot tartalmazó szájvizek használata hozzájárulhat a fogzománc megerősítéséhez és a fogszuvasodás megelőzéséhez.

Az otthoni kezelés és a megelőzés azonban nem helyettesítheti a rendszeres fogorvosi ellenőrzéseket és a fogorvosi kezelést, különösen, ha már kialakult a fogszuvasodás. Ha gyanítja, hogy fogszuvasodása van, ajánlott minél hamarabb felkeresnie fogorvosát.

A CompletDent Fogászati Klinikán prémium minőségű termékekkel, a legmodernebb fogászati technológiákkal és fájdalommentes kezelésekkel várják szakembereink!