Fogkő-eltávolítás

Mikor van szükség fogkő-eltávolításra?

A fogkő-eltávolítás (avagy professzionális szájhigiéniás kezelés) igazi csodafegyver a fogászatok kezében, hiszen azzal hatékonyan megtisztítható a fogazat, és annak segítségével megőrizhető a rágószervek épsége, szépsége.

Bár egy szimpla fogkő-eltávolítás után is látványosan fehérebbek lehetnek a fogak, a kezelés elsődleges célja a fogakon megtelepedett fogkő eltávolítása.

Mi az a fogkő?

A fogkő egy sárgás-barna (ritkábban fehér), meszes lepedék, amely a fogakon telepedik meg, de kialakulhat a fogíny alatt is. A fogkő nemcsak esztétikai probléma, hanem egészségügyi kockázat is, hiszen ha nem távolítják el időben, akkor irritálni kezdi a fogínyt, ami ennek hatására begyullad.

A gyulladás (vagyis a gingivitis) pedig kezelés nélkül idővel eléri a fogágyat, ahol az lebontja a tartószöveteket, ezáltal az érintett fog meglazul, később pedig akár ki is eshet. Ez a fogágybetegség, vagyis a periodontitis, amely szinte népbetegség hazánkban.

Ijesztő statisztika: a felnőttkori fogvesztés két leggyakoribb oka a fogszuvasodás és a fogágybetegség, vagyis két olyan fogászati probléma, ami ellen megfelelő szájhigiéniával könnyedén tehetnénk.

A fogkő lényegében mindenki szájában megtalálható, sőt, nemcsak a saját fogak, hanem a fogpótlások felszínén is kialakulhat. A fogak felszínén megtelepedő ételmaradékokban ugyanis baktériumok vannak, amelyek kioldják a nyálból az ásványi anyagokat, ezek hatására pedig a lepedék elmeszesedik, kikristályosodik. Idővel pedig úgy megkeményedik, és olyan erősen tapad a fogakhoz, hogy azt otthoni szájápolási eszközökkel már nem lehet eltávolítani.

Ezért van szükség professzionális, fogorvosi vagy dentálhigiénikusi segítségre.

Jelentkezzen be most!

Szakszerű és fájdalommentes kezelések.

25.000 Ft

Nálunk ez mind
benne van az árban!

  • Állapotfelmérés
  • Konzultáció
  • Kezelési terv készítés
  • Érzéstelenítés
  • Polírozás
  • Ingyenes kontroll

Mennyi ideig tart a fogkő-eltávolítás?

Az ultrahangos fogkő-eltávolítás egy 20-45 perces, fájdalommentes kezelés. A tényleges kezelési idő a páciens állapotától (vagyis a fogkő mértékétől) függ.

A CompletDent Fogászat rendelőjében rutinos dentálhigiénikusok távolítják a fogkövet, akik naponta 10-15 ilyen beavatkozást is elvégeznek. A beavatkozás minimális kellemetlenséggel jár, de az még így teljes mértékben kibírható. Főleg, ha tisztában vagyunk azzal, hogy milyen következményekkel jár, ha a fogkövet nem szedjük le a fogak felszínéről.

Bár sok páciens úgy gondolja, hogy a fogkő-eltávolítás opcionális kezelés, az valójában minden (éves) szűrésnek része kell, hogy legyen. A fogkő előbb-utóbb sajnos mindenki fogain megtelepedik (legfeljebb a mennyiség a kérdés), és azokat a fogak épsége érdekében minél hamarabb el kell távolítani. Szakszerű tisztítás nélkül ugyanis az érintett fogak kilazulhatnak, a környező terület gyulladásaiból pedig még a véráramba is bekerülhetnek a kórokozók.

A páciensek többségénél az évi egy szájhigiéniás kezelés bőven elég, de extrém esetben (például fogágybetegségben szenvedőknél) előfordulhat, hogy 3-6 havonta meg kell ismételni a beavatkozást. A cél minden esetben az, hogy megóvjuk a fogakat, és hogy biztosítsuk a megfelelő szájhigiéniát.

Ha bármilyen kérdésed van, keresd bátran a CompletDent munkatársait. Időpontot ide kattintva kérhetsz.

Olvasnivalók a témában!

Bejelentkezés

Töltse ki az űrlapot, és kollégáink 24 órán belül felveszik Önnel a kapcsolatot.

06 30 244 4152

Hétfőtől péntekig 8:00-19:00

Cím: 1139 Budapest, Gömb u. 44.