Bölcsességfog eltávolítás

Bölcsességfog sebészi eltávolítása

Mi az a bölcsességfog? És egyáltalán, miért van rá szükség? Miért van az, hogy velük kapcsolatban leginkább csak a problémákról hallunk?

Bölcsességfogunk, vagyis sorban a nyolcadik rágószervünk a leghátsó fog, amelyből állcsontonként (tehát alul és felül is) egyaránt 2-2 nő ki, általában 18 és 25 éves korunk között. A régi időkben úgy gondolták az emberek, hogy ilyenkor már elég bölcsek vagyunk, erre a felfogásra vezethető vissza az elnevezés.

Az más kérdés, hogy sokan úgy érzik, a bölcsességfog gyakran minden, csak nem éppen bölcs.

Hogy miért van ez? Azért, mert a legkésőbb előtörő, gyakran kellemetlenségeket, fájdalmat és panaszokat okozó 8-as valójában egy evolúciós csökevény, amelyre a mai embernek nincs is szüksége. A páciensek többsége azt tapasztalja, hogy csak a baj van vele.

A bölcsességfogra egyszerűen nincs szükségünk, és mivel szájüregünk kisebb lett az évezredek során, ezért a 8-asok egyre nehezebben törnek elő. Optimális esetben nem okoznak gondot, de egyre több páciensnél tapasztalunk kellemetlen szövődményeket.

A leggyakoribb panaszok, amik a bölcsességfoggal kapcsolatban előfordulhatnak

Már a bölcsességfog kinövése is okozhat kellemetlen tüneteket (fájdalom, zsibbadás), de az igazán komoly kellemetlenségek akkor kezdődnek, amikor egy előtörésében akadályozott 8-asnál kialakulnak a szövődmények.

A helyhiány és a rossz növekedési irány miatt később is tapasztalhatunk fájdalmat, hiszen a bölcsességfog akár egy ideget is nyomhat, valamint gyulladás is kialakulhat körülötte.

A leggyakoribb panaszok, amik előfordulhatnak:
  • az íny és a fog között tasak jön létre (tele baktériummal),
  • az érintett területen súlyos fertőzés és gyulladás alakulhat ki,
  • duzzadás jelenik meg,
  • fájdalom lép fel,
  • valamint bűzös szájszaggal és szájzárral is járhat a folyamat.
Ha a bölcsességfog teljesen az állcsontban reked, akkor ciszta is kialakulhat körülötte, amely nemcsak erős gyulladáshoz, de az érintett terület csontállományának elveszítéséhez is vezethet.

A fájdalom extrém esetben kisugározhat a fülbe, torokba is, és a nem tökéletes előtörés miatt szuvasodás is hamarabb alakulhat ki az érintett bölcsességfogakban.

Jelentkezzen be most!

Szakszerű és fájdalommentes kezelések.

30-40.000 Ft

Nálunk ez mind
benne van az árban!

  • Állapotfelmérés
  • Konzultáció
  • Kezelési terv készítés
  • Érzéstelenítés
  • Ingyenes kontroll

Miért kell eltávolítani a problémás bölcsességfogakat?


A tüneteket produkáló bölcsességfogak egészen addig problémát okoznak, amíg el nem távolítjuk őket. A gyulladás, a fájdalom és a ciszta kialakulásának veszélye csak így szüntethető meg, és a későbbi szövődményeknek is csak ebben az esetben vehetjük elejét.

Az előtörésében nem akadályozott bölcsességfogakat viszonylag egyszerűen ki lehet húzni, de az úgynevezett impaktált (nem rendesen kinőtt) 8-asok eltávolításához szájsebészeti beavatkozásra van szükség.

Ha ez nem történik meg, akkor az alászuvasodott bölcsességfog az előtte lévő fogakat is tönkreteheti, ami hosszabb távon fogvesztéshez is vezethet. A bölcsességfog eltávolítására ezért sok esetben a megelőzés miatt van szükség.

Hogyan zajlik egy bölcsességfog műtéti eltávolítása?


A bölcsességfog műtéti eltávolítását szájsebész végzi, steril körülmények között, helyi érzéstelenítéssel, és olyan high-tech fogászati eszközökkel, amikkel lerövidíthető a húzás és a gyógyulási folyamat.

A beavatkozást a 8-as elhelyezkedése határozza meg, vagyis hogy mekkora nehézséget jelent annak eltávolítása. Súlyosabb esetben az is előfordulhat, hogy a fogat több részre kell vágni, mert csak így lehet kiemelni a helyéről.

A húzás teljesen fájdalommentes, ha pedig a szájsebész eltávolította a bölcsességfogat, akkor felszívódó varratokkal összevarrja az ínyt. A páciens ezt követően antibiotikumot kap, és a szájsebész elmondja neki a szükséges tudnivalókat.

Mi a teendő bölcsességfog-húzás után?


A bölcsességfog eltávolítása után érdemes néhány napig fájdalomcsillapítót szedni, és ügyelni kell arra, hogy a seb ne fertőződjön el. A műtétet követő néhány napban előfordulhat duzzanat, hőemelkedés, szájzár, az ajkak és a nyelv zsibbadása, valamint tompa vagy lüktető fájdalom.

Amire figyelni kell a beavatkozást követő egy hétben:
• nem szabad szívogatni a sebet
• nem szabad öblögetni
• ne fogyasszunk kávét és tejet
• rágjunk óvatosan
• mozgassuk az állkapcsunkat (hogy ne legyen szájzárunk)

Az arcot a beavatkozás után jegeljük, hogy elkerüljük a duzzanat kialakulását, de a későbbiekben óvjuk a területet a hidegtől.

Olvasnivalók a témában!

Bejelentkezés

Töltse ki az űrlapot, és kollégáink 24 órán belül felveszik Önnel a kapcsolatot.

06 30 244 4152

Hétfőtől péntekig 8:00-19:00

Cím: 1139 Budapest, Gömb u. 44.