Ciszta kezelése

Létezik olyan fogászati probléma, amely nem feltétlenül okoz látványos tüneteket, mégis súlyos szövődményekhez vezet, ha nem fedezik fel időben?

A fogorvosokat csak fogfájáskor felkereső pácienseknek rossz hírünk van: sajnos létezik, sőt, nem csak egy ilyenről tudunk. A fogágybetegség mellett ugyanis a ciszta is képes arra, hogy elbújva az állcsontunkban, gyakran fájdalom nélkül fejlődjön és növekedjen.

Minél később vesznek észre a fogorvosok egy ilyen szájüregi cisztát, annál nagyobb az esélye annak, hogy az kellemetlen, nehezen gyógyítható következményeket okoz.

Jelentkezzen be most!

Szakszerű és fájdalommentes kezelések.

Nálunk ez mind
benne van az árban!

  • Állapotfelmérés
  • Konzultáció
  • Kezelési terv készítés
  • Érzéstelenítés
  • Implantátum beültetés
  • Lenyomatvételek
  • Igazítások és Harapások
  • Ingyenes kontroll

Mi az a ciszta, és miért olyan veszélyes?Szájüregi cisztának nevezzük azokat a folyadékkal telt tokokat, amelyek az állcsontban alakulnak ki, és amelyek tartalma nem tud magától elfolyni, ezért a hólyag folyamatosan növekszik. Fájdalmassá és látványossá akkor válik, ha baktériumok jutnak a belsejébe, vagyis elfertőződik.

Legtöbbször egy-egy begyulladt foggyökér, máskor fogínyünk kisebb sérülései okozzák, és a ciszta gyakran hosszú ideig tünetmentes. A páciensek egy része legfeljebb enyhe nyomást érez az érintett területen, de előfordul, hogy a környező idegpályák és szövetek irritálása miatt egy idő után már elviselhetetlen a fájdalom.

Idővel a ciszta olyan nagy lesz, hogy a duzzanat láthatóvá válik; sajnos ilyenkor az esetek többségében már nagy a baj, ezért nem szabad megvárni, amíg eljutunk eddig a pontig. Az a legjobb, ha a szájüregi cisztát annak korai stádiumában felfedezzük, és a problémát minél hamarabb megszüntetjük.

A tünetmentesség ugyanis nem önmagában, hanem a következmények miatt veszélyes, hiszen beavatkozás nélkül a ciszta a környező fog elvesztéséhez, a fogak összetorlódásához és a csontállomány felszívódásához is vezethet. A ciszta nyomása miatt felszívódó csont miatt a töréssel is számolnunk kell.

Ezért is hangsúlyozzák ki fogorvosaink a rendszeres kontroll fontosságát, hiszen egy röntgenkép készítésével és elemzésével azonnal felfedezhető a probléma, így a szükséges kezeléshez is időben hozzáláthatunk.

A szájüregi cisztát haladéktalanul el kell távolítani, és a fertőzésveszélyt meg kell szüntetni, hogy az később ne okozzon kellemetlen szövődményeket. A ciszta eltávolítását szájsebész végzi, steril körülmények között, helyi érzéstelenítéssel.

A műtét biztonságos, rutinszerűen végezzük el, ugyanakkor a beavatkozás nagy alaposságot igényel, hiszen a hámszövet teljes egészét el kell távolítani, hogy a ciszta ne alakulhasson ki újra.

Amennyiben szükséges, az eltávolított ciszta helyét csontpótló anyaggal töltjük ki, hogy a gyógyulási időszak alatt megfelelően regenerálódhasson az érintett csontállomány.

A CompletDent munkatársai nemcsak a kezelésre, hanem a megelőzésre is figyelmet fordítanak, ezért mindig elmondják, hogy milyen fontos

  • a rendszeres fogászati kontroll,
  • a helyes szájápolási szokások betartása.

Ezek segítségével ugyanis csökkenthetjük a ciszta (vagy az ahhoz vezető más fogászati problémák) kialakulásának esélyét.

A szájüregi ciszta kezelése

Olvasnivalók a témában!

Bejelentkezés

Töltse ki az űrlapot, és kollégáink 24 órán belül felveszik Önnel a kapcsolatot.

06 30 244 4152

Hétfőtől péntekig 8:00-19:00

Cím: 1139 Budapest, Gömb u. 44.