Terhességi fogászati szűrés

Mikor van szükség terhességi fogászati szűrésre?

A babavárás csodás időszakában nemhogy csökken, hanem növekedhet a fogászati problémák kialakulásának esélye, ezért a CompletDent kiemelt figyelmet fordít a várandós kismamák mosolyára és fogászati szűrésükre.

Sajnos nem mindenki tudja, de egy fogászati kontrollvizsgálatot minden trimeszterben be kell iktatni, hiszen a várandóssággal járó hormonális változások miatt a kismamák fogékonyabbak az ínygyulladásra.

Hogy ez miért olyan veszélyes?
Azért, mert

 • a fogíngyulladásból kezelés nélkül könnyedén fogágybetegség lehet, ami a felnőttkori fogvesztés egyik leggyakoribb okának számít,
 • az ínygyulladás várandósság idején akár koraszülést vagy terhességi mérgezést is eredményezhet.

Különösen az első trimeszter fontos, amikor a magzat legtöbb szerve kialakul, ezért ilyenkor csökkenteni kell az esetleges fertőzés kialakulásának esélyét. Te mindent megteszel, hogy a pici egészséges legyen?

Jelentkezzen be most!

Szakszerű és fájdalommentes kezelések.

Ingyenes

Nálunk ez mind
benne van az árban!

 • Állapotfelmérés
 • Konzultáció
 • Kezelési terv készítés
 • Érzéstelenítés
 • Ingyenes kontroll

Mire kell figyelned babavárás előtt?

A babatervezés egyik fontos része az esetleges fogászati problémák rendbehozása, hiszen bizonyos kezeléseket a várandósság idején nem lehet vagy nem célszerű elvégezni.

Ha erre odafigyelsz, akkor a trimeszterenként javasolt fogászati szűrés már tényleg csak egy rutin mosolyvizitről szól majd, és nem kell azon morfondíroznia a fogorvosodnak, hogy miképp oldjon meg egy-egy kellemetlenséget.

A várandósság idején ugyanakkor nem lankadhat a figyelmed, hiszen ilyenkor hajlamosabb leszel a fogíny elváltozásaira, és nemcsak érzékenyebbé válik a foghús, de az idővel könnyebben be is gyulladhat. Szerencsére a kisebb gyulladások egyszerűen orvosolhatók, és a precíz szájhigiéniával egyszerűen kordában tarthatod a problémákat.

awaiting-18886_1280 (1)

Terhességi fogászati szűrés a CompletDentnél

A CompletDent fogorvosai nemcsak a fogpótlások és a fogbeültetés terén, hanem a kismamák kezelésében is nagy tapasztalattal rendelkeznek. A terhességi fogászati szűrésnél is ugyanazzal az alapossággal járnak el, mint egy komolyabb foghiány vagy egy súlyosabb fogászati probléma esetén, hiszen ilyenkor egyszerre gondoskodnak a mamáról és a piciről.

A szűrőcsomag tartalmazza

 • az állapotfelmérést
 • a panorámaröntgent (ami ingyenes azoknak, akik kezelést vesznek igénybe)
 • és a szájápolási tanácsadást

És ha szükséges, akkor a következő kezeléseket is el tudják végezni:

 • ultrahangos fogkő-eltávolítás
 • esztétikus fogtömés
 • foghúzás és kisebb szájsebészeti beavatkozás

A korszerű eszközparknak köszönhetően a digitális panorámaröntgen (vagy akár a 3D CT) nem veszélyezteti a pici egészségét, és ha súlyos esetben fogat kell tömni vagy húzni, akkor sincs ok az aggodalomra, hiszen a modern érzéstelenítők nem kerülnek be a magzat szervezetébe.

A pici fejlődése szempontjából viszont kiemelten fontos az első és a harmadik trimeszter, ezért ilyenkor csak a legszükségesebb fogászati kezeléseket célszerű elvégezni.

A CompletDentnél kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a várandósság idején fogínyed gyulladásmentes legyen, és ne alakuljanak ki nálad fogászati problémák. Ezért persze neked is tenned kell, de ha kérdéseid merülnek fel, azt bátran felheted fogorvosainknak.

Szájhigiénia várandósság idején

 1. Ne hanyagold el a rendszeres szájápolást. A napi minimum kétszeri (de inkább háromszori) fogmosás mellett ne felejtsd el fogselymezést se, hogy a fogközöket is hatékonyan meg tudd tisztítani.
 2. A fogkefédet 2-3 havonta cseréld le, egy idő után ugyanis az elhasznált fogkefék sörtéi nem tudják elég hatékonyan megtisztítani a fogaidat.
 3. Kúraszerűen használj alkoholmentes szájvizet, és kerüld a klór-hexidin és triklozán tartalmú fogkrémet.
 4. Kerüld a túl cukros és savas ételeket. Ne feledd, a szénhidrátban gazdag étrend nemcsak a súlyt gyarapítja, de a fogaidat is veszélyezteti.
 5. Mind a három trimeszterben menj el fogászati szűrésre.

Ha bármilyen kérdésed van, keresd bátran a CompletDent munkatársait. Időpontot ide kattintva kérhetsz.

Olvasnivalók a témában!

Bejelentkezés

Töltse ki az űrlapot és kollégánk 24 órán belül felveszik Önnel a kapcsolatot.

06 30 244 4152

Hétfőtől péntekig 8:00-19:00

Cím: 1139 Budapest, Gömb u. 44.