Az esztétikus tömések 7 előnye

Bár ma már sokat tudunk a helyes szájápolásról, illetve a változatos és egészséges táplálkozás szerepéről a fogakat érintő betegségek kialakulásának megelőzésében, a fogszuvasodás mégis jelentős probléma Magyarországon.

Hogy miért? Azért, mert hiába a tudás, ha nem tartjuk be a javasolt napi legalább kétszeri fogmosást, és ha rendszeresen nassolunk a főétkezések között. Ehhez jönnek még az üdítők, amikből hazánkban megközelítőleg 120 liter fogy el évente fejenként, így aztán nem csoda, ha már az egész kicsi gyerekek fogai is lyukasak.

Kisebb és közepes szuvasodás esetén az esztétikus tömés a megoldás

Amennyiben ezt a szuvasodás mértéke lehetővé teszi, vagyis nem túl kiterjedt, a fényre kötő kompozit töméseket javasoljuk a páciensek számára. Az igazság az, hogy más alternatíva ma már nem is igazán létezik, hiszen az amalgám tömés a 2018-as év közepétől bizonyos esetekben – várandósság, 15 év alatti életkor – már eleve tilos, 2030-ra pedig teljesen szeretné betiltani az Európai Unió a használatát.

Itt érdemes beszúrni, hogy amennyiben a lyuk már túl nagy, esztétikus tömés helyett az inlay betéteket alkalmazzuk, ugyanis egy ekkora tömés már nem jelentene hosszú távú megoldást.

A kis kitérő után térjünk vissza az esztétikus tömésekre, amik sok-sok olyan előnnyel rendelkeznek, amik miatt jó szívvel ajánljuk a pácienseinknek.

1. Esztétikusak, természetes hatást nyújtanak

Ez már az esztétikus tömések nevében is benne van, tehát nem mondunk vele újat. Igaz, hogy az amalgám tömések meglehetősen tartósak, de lássuk be, hogy egy-egy szívből jövő nevetésnél nem túl szép látvány, ha a fémszínű tömések kilátszódnak, és elrontják az összképet.

A jól elkészített, fogszínű kompozit töméseket ezzel szemben észre sem lehet venni, mert teljesen olyanok, mintha az igazi fogak részei lennének. Azaz ha az esztétikum az elsődleges szempont, akkor nem is lehet kérdés, hogy ezt kell választani.

2. A modern technológia vívmányai

A nanorészecskékből álló kompozit tömések teljesen kitöltik a megtisztított üreget, ezek a molekulák ugyanis olyan parányik, hogy mindenhová beférnek. Ennek hála nincsnek rések, nem maradnak üres részek, tökéletes az illeszkedés és a tapadás.

A jó illeszkedés azért is elengedhetetlen, mert ha a tömés nem záródik jól, akkor ott baktériumok juthatnak a fogba, és úgynevezett másodlagos szuvasodás alakulhat ki, ami további problémákat okozhat. A kompozit anyagokkal a másodlagos szuvasodás megelőzhető, amennyiben a tömés helyét megfelelően készítették elő és tisztították meg.

3. Az esztétikus tömések kíméletesek a fogakhoz

Az esztétikus tömések elkészítéséhez kevesebb egészséges részt kell eltávolítani a fogból, azaz joggal jelenthetjük ki, hogy ez az eljárás kíméletesebb a fogakhoz.

4. Sokoldalúak

A kompozit anyagok nem csak tömésre, hanem javításra is használhatók. Legyen az egy kisebb letört fogdarab vagy lekopott zománc, esetleg a fog nem megfelelő színe, a kompozit anyagok ezek kezelésére is kiválóak. Az utóbbi két esetben direkt héjak készítésével orvosolható a probléma, míg a letört fog esetén a hiányzó részt lehet pótolni vele.

5. Nemcsak esztétikusak, funkcionálisan is tökéletesek

Az esztétikus kompozit tömés mindig rétegenként kerül felvitelre. Egy réteg tömés, ami a kék fény hatására megköt, majd jöhet a következő réteg. Utolsó lépésként a rágófelület kialakítása történik meg: itt a lényeg a jól barázdáltság, hogy a restaurált fog ne csak esztétikus, hanem funkcionális is legyen.

6. Az esztétikus tömések tartósak

A kompozit anyagból készült esztétikus tömések erősek és tartósak, így a megfelelő szájhigiénia és a rendszeres fogászati kontroll mellet sokáig használhatók probléma nélkül. Mivel jól zárnak, a másodlagos szuvasodástól sem kell tartani, azaz nem kell újabb tömést készíteni a régi helyén. Legalábbis a szuvasodás miatt nem.

7. Nagy színválasztékban kaphatók

A nagy színválasztéknak köszönhetően minden esetben kikeverhető a megfelelő szín, így az esztétikus tömések teljes mértékben illeszkednek majd a saját fogak árnyalatához, és észre sem lehet őket venni. Mintha csak a saját, eredeti fogunk lenne ott, nem pedig a betömött fog.

A szuvas fogak kezelése mellett a régi amalgám töméseket is érdemes kompozitra cserélni, hiszen így természetesebb hatás érhető el, és allergiás reakció sem alakul ki, ami az amalgám esetében előfordulhat.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.