fogszuvasodás

Fogszuvasodás: okok, kezelés, megelőzés

Nem mondunk újat, amikor azt állítjuk, hogy Magyarországon a fogszuvasodás szinte népbetegség. Mind a nemzetközi, mind pedig a hazai kutatások azt mutatják, hogy sem elég fogkrémet, sem fogkefét nem használunk, arról már nem is beszélve, hogy a legtöbben csak akkor mennek el a fogorvoshoz, amikor fáj a foguk. Vagy még akkor sem.

Ez a tény azért is szomorú, mert a rendszeres fogászati ellenőrzéssel a szuvas fogak még a kezdeti stádiumban diagnosztizálhatók. Az időben elvégzett kezeléssel pedig a legtöbb olyan fog, amit ma kihúznak, megmenthető lenne.

A fogszuvasodás okai: plakk, baktériumok és cukor

A fog szuvasodása egy viszonylag hosszú folyamat, vagyis aki odafigyel az orális egészségére, az egyrészt megelőzheti a betegséget, másrészt elkerülheti a nagyobb beavatkozásokat. De mi is okozza a szuvasodást, és hogyan jutunk el a foghúzásig?

A fogszuvasodás kialakulása három tényező függvénye: ezek a fog felszínén képződő lepedék vagy plakk, az ebben megtelepedő baktériumok, valamint a kórokozók által a cukrok lebontásával termelt savak. A lepedék már étkezés után 20 perccel elkezd lerakódni a fogakon a szájban maradó táplálékok lebomlása révén. Ez a ragacsos anyag, amit biofilmnek is nevezünk, ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok, így többek között a Streptococcus mutans baktérium számára.

Annyira, hogy viszonylag gyorsan szaporodásnak is indulnak, majd a cukortartalmú ételmaradékokat savakká alakítják. Ezek a savak pedig előbb a fogzománcot, majd egyre beljebb haladva a dentint és a fogbelet károsítják. Végezetül eljutnak egészen a gyökércsatornáig, ahol már az idegeket is megtámadják, és a betegség átterjed a csontokra is.

Mennyi idő alatt alakul ki a fogszuvasodás?

Hogy mennyi idő alatt megy végbe ez a folyamat, az nagyban függ a táplálkozástól, illetve a fogmosási szokásoktól. Ha valaki nem tartja be a napi kétszeri fogtisztítást, és előszeretettel fogyaszt szénsavas, cukros üdítőket, valamint különféle nassokat, akkor néhány hónap is elég lehet, hogy a fogzománcon megjelenő fehér foltoktól a lyukig eljussunk.

Jó szájhigiénia, de rossz étkezési szokások mellett több idő kell a szuvasodáshoz. Ezért is fontos, hogy az egészségtelen ételeket száműzzük az étrendünkből, vagy legalábbis csökkentsük az elfogyasztott mennyiséget.

A betegség fázisai

Mint írtuk, a szuvasodás nem egyik napról a másikra alakul ki. Az első szakaszban csupán az ásványi anyagokat oldják ki a savak a fogzománcból, amire fehér foltok figyelmeztetnek. A következő fázisban a zománc megreped, megbomlik. Ahogy a savak egyre beljebb jutnak, előbb a dentin, majd pedig a pulpa, vagy más néven fogbél következik. Végül pedig a fog gyökere esik áldozatul a szuvasodásnak, ez pedig már egy nagyon súlyos állapot.

Amint a betegség eléri a dentint, előfordulhat fogérzékenység, a mély szuvasodásra, azaz a fogbél érintettségére pedig az erős és állandósuló fájdalom, valamint a genny megjelenése utalhat. A gyökércsatorna megfertőződése esetén a betegség a csontokra is átterjedhet, és bedagadhat az íny.

Hogyan kezelhető a fogszuvasodás?

Amíg csak a fogzománcot érinti a betegség, az ásványi anyagok pótlásával, valamint fluoridos terápiával visszafordítható a folyamat. A felszíni szuvasodások fogtöméssel kezelhetők, de a dentin még érintetlen marad.

Nagyobb szuvasodásoknál már komolyabb tömésekre lesz szükség, és előfordulhat, hogy gyógyszeres alábélelést is alkalmazni kell. Ha pedig a lyuk túlságosan nagy, mert sok fogállományt kellett eltávolítani a fúrás során, akkor tömés helyett az inlay vagy onlay betétek jöhetnek szóba megoldásként.

Ha a betegség elérte a fog gyökerét, illetve mélyebb szuvasodás esetén már csak a gyökérkezelés marad, amivel megmenthető a fog. Illetve sor kerülhet egyéb műtéti beavatkozásokra is a probléma jellegétől függően. A gyökérkezelt fogakra az orvos koronát is javasolhat, ha nagyon kevés foganyag maradt a beavatkozás után.

Mit tehetsz a megelőzésért?

A megelőzés három pillére a jó szájhigiénia, az egészséges táplálkozás, és persze a rendszeres fogászati ellenőrzés! Ha ezeket betartod, akkor sokáig épek maradnak a fogaid, és elkerülheted a fúrót.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.