fogszuvasodás tények és tévhitek

Fogszuvasodás: tények és tévhitek

Valószínűleg senkit nem lep meg az a tény, hogy a fogszuvasodás a második leggyakoribb betegség közvetlenül a megfázásos tünetek után. Ráadásul ami eleinte egy viszonylag könnyen kezelhető probléma, az idővel sajnos nagyon komolyra fordulhat, és akár a fogak elvesztéséhez is vezethet. Ennek ellenére sokan nem veszik elég komolyan a fogszuvasodást, amit egyébként elég sok tévhit is övez.

Ezekből a tévhitekből és tényekből gyűjtöttünk most össze egy-egy csokorral azért, hogy tisztább legyen a kép a betegséggel kapcsolatban.

3 tény a fogszuvasodásról

1. tény: a fogszuvasodás leginkább a szűk fogközökben, illetve a fogak közötti hézagokban alakul ki

A jelenség magyarázata pedig nagyon egyszerű. Ezekre a szűk helyekre könnyen beszorul az ételmaradék, amit fogkefével igen nehéz megtisztítani. Így remek táptalaj alakul ki a baktériumok számára, amik gond nélkül szaporodásnak indulhatnak, és a cukrot lebontva savat termelnek. A sav pedig fokozatosan elkezdi kioldani az ásványi anyagokat a zománcból, a többit pedig elolvashatod itt.

A szűk rések, fogközök tisztításához éppen ezért nem elég önmagában a fogmosás. A fogselyem és a fogköztisztító kefék ilyenkor elengedhetetlenek a napi szájápolásból, illetve szájöblítőt is érdemes használni.

2. tény: a fogcsikorgatás hozzájárul a fogszuvasodás kialakulásához

Sajnos az embereket érő egyre nagyobb stressz – munkahelyi, magánéleti – miatt mind többen csikorgatják alvás közben a fogaikat. Az ilyenkor a fogakra nehezedő extrém nyomás miatt letörhet belőlük egy-egy darab, az így létrejövő egyenetlen felületeken, csorbult felszíneken pedig könnyen megtelepedhetnek a baktériumok. Amellett tehát, hogy a fogak szorítása más egészségügyi problémákat is okozhat – fejfájás, fáradékonyság stb. –, még fogszuvasodás is lehet a következménye.

3. tény: ha betömik a lyukat, a szuvasodás megáll

Azt azonban meg kell említeni, hogy rossz szájhigiénia mellett ugyanazon a fogon máshol is kialakulhat szuvasodás. Másrészt létezik az úgynevezett másodlagos szuvasodás fogalma, amikor a tömés nem záródik jól, és baktériumok ismét bejutnak a fogba, ahol újra szuvasodást okoznak. Ha azonban az üreget megfelelően kitisztították, és a tömést szakszerűen készítették el, akkor ettől nem kell tartani. Természetesen csak a helyes fogápolás mellett!

3 tévhit a fogszuvasodás kapcsán

1. tévhit: annak szuvasodik a foga, aki sok cukrot eszik

A fogszuvasodás kialakulásáról már ejtettünk szót – a szájban található baktériumok a táplálékkal bevitt szénhidrátokat, így a cukrot is, lebontják, aminek a melléktermékeként savak keletkeznek. De nem egyedül a cukor a ludas, a tészták, a kenyér, krumpli stb. szintén azok közé a táplálékok közé tartoznak, amiknek az elfogyasztása után a bacik akcióba lendülnek. Vagyis a cukor önmagában nem tehető felelőssé a szuvasodásért, ahhoz egyéb faktorok is hozzájárulnak, többek között a rossz szájápolási szokások. Ami még lényeges, hogy mennyi ideig vannak a fogak kitéve az adott hatásoknak: ha például reggelire megeszünk egy csokis croissant-t, az közel sem olyan hatású, mintha egész nap kólát szürcsölünk.

2. tévhit: a lyukas fogat könnyű észrevenni

Persze, amikor már akkora a lyuk, hogy akár a nyelvünkkel is ki tudjuk tapogatni. De a fogszuvasodás mindig egy hosszú folyamat eredménye, és eleinte fájdalmat sem okoz. Ha pedig olyan eldugott helyen van, mint amiről a tények között írtunk, vagyis szűk fogközökben alakul ki, akkor csak egy fogászati vizsgálat és panorámaröntgen tudja kimutatni, hogy elkezdődött a folyamat. Ezért is hangsúlyozzuk újra és újra az éves kontroll fontosságát, hiszen minél előbb kerül diagnosztizálásra a betegség, annál kisebb beavatkozással kezelhető.

3. tévhit: a szuvas tejfogakkal nem kell foglalkozni

Sajnos sok szülő gondolja úgy, hogy a gyerekek szuvas tejfogaival nem kell törődni, majdcsak kiesnek, és megoldódik a probléma. A helyzet ezzel szemben az, hogy a gyulladás komoly fájdalmat okozhat a kicsiknek, sőt, a baktériumok a szervezet más részeibe is eljuthatnak, amit mindenképpen meg kell előzni. Vagyis a szuvas tejfogakat éppúgy kell kezelni, mint a maradó fogakat, azok ugyanis a száj későbbi egészségére is hatással vannak.

És hogy mi a tanulság? A fogszuvasodással kapcsolatban rengeteg tény és tévhit kering, amiket nem árt fenntartással kezelni, mert egy téves információ akár egy fogba is kerülhet.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.