Hogyan készül az inlay vagy az onlay?

A fogszuvasodások kezelése bizonyos esetekben nem oldható meg egy „egyszerű” esztétikus töméssel. Előfordulhat ugyanis, hogy a szuvasodás túl kiterjedt, túl mély rétegeket érint, és miután a szuvas fogállományt eltávolította a fogorvos, túlságosan nagy üreg marad a helyén, ezért a tömés már nem jelent biztonságos megoldást. Ilyen esetekben kerülnek képbe a fogtechnikus által készített fogbetétek, amiknek három fajtáját különböztetjük meg: inlay, onlay és overlay.

Milyen esetekben ajánlott az inlay vagy az onlay?

A fogbetétek több probléma kezelésére is alkalmasak, nézzük, hogy mik ezek:

 • 1. A már a bevezetőben említett esetben, vagyis akkor, ha a fogszuvasodás mértéke túlságosan nagy. Amikor a fogorvos eltávolítja a szuvas részeket, és megtisztítja az így keletkező üreget, már meg tudja állapítani, hogy elég-e a tömés, vagy a fogbetét jelent nagyobb biztonságot.
 • 2. Amalgámtömések cseréjekor, ha azok eltávolítása után nagy üreg marad, és az esztétikus tömés nem jöhet szóba.
 • 3. Gyökérkezelések után a fog letörésének megakadályozására.
 • 4. Bizonyos esetekben korona helyett, ha még van elegendő foganyag, hogy megfelelően lehessen rögzíteni a fogbetétet.
 • 5. Ha a fog formája nem megfelelő, illetve nem kielégítő a rágófunkció, vagy ha a harapási magasságot kell helyreállítani.

Ezenkívül az is elképzelhető, hogy az esztétikus tömés ugyan megfelelő lenne, de a páciens egy jóval tartósabb megoldást szeretne. Ilyenkor szintén a fogbetét lehet a legjobb választás, csakúgy, mint a letört fogcsücsök pótlására.

Mi a különbség a két fogbetét között?

Az inlay és az onlay betétek között gyakorlatilag a méretük a különbség.
Az inlay a kisebb, ezt akkor alkalmazzák, amikor csak az üreget kell kitölteni. Ha a károsodás mértéke nagyobb, és a fog felszínét is érinti, akkor már az onlay betét javasolt.

Milyen anyagokból készülnek a fogbetétek?

Az inlay/onlay fogbetétek készítéséhez többféle anyagot is használnak a fogtechnikai laborokban.

 • 1. A legnépszerűbb és egyben legolcsóbb a kompozit kerámia anyag, ami megfelelő széli záródást biztosít, jól illeszkedik, és esztétikailag sem lehet ellene kifogás.
 • 2. A fogbetétek készülhetnek porcelánból, ami már egy drágább megoldás, de aki az esztétikumot helyezi előtérbe, annak ez az anyag lehet a megfelelő választás. Ráadásul ha a színt jól választják ki, akkor gyakorlatilag meg sem lehet különböztetni a saját fogzománc árnyalatától. További előnye, hogy a másodlagos szuvasodás esélye is kisebb a porcelánnal.
 • 3. Az arany ma már kevésbé népszerű, mert egyrészt drága, másrészt ma már inkább a fogpótlások/tömések esetén a láthatatlanság a fő szempont, az arany azonban nagyon is szembetűnő.

Hogyan készül az inlay és az onlay?

Mint már említettük, a fogbetéteket fogtechnikus készíti el, és nem helyben az orvos. Éppen ezért egy alkalom nem is elég hozzá, hiszen először lenyomatvételre van szükség, de lássuk részletesebben!

 • 1. Mielőtt a mintavétel megtörténne, el kell távolítani a szuvas részeket, és ki kell alakítani az üreget, ahová a fogbetét kerül. Itt arra kell figyelnie az orvosnak, hogy sehol ne keletkezzen majd rés a fogbetét és az üreg között, ezért nagyon precízen kell dolgoznia.
 • 2. A következő lépés a lenyomatvétel, ami alapján a fogtechnikus elkészíti majd a fogpótlást. Ennek a technikája az anyagtól függ; a porcelán inlay és onlay például több rétegből áll, amiket nagy hővel és nyomással szilárdítanak meg, amitől igen ellenálló lesz.
 • 3. Végezetül a fogbetét beragasztása történik meg, ha a bepróbálás után mindent rendben talál a fogorvos.

Milyen előnyei vannak a fogbetéteknek?

Ha a fognak több mint a fele már nincs meg, akkor a fogbetétek jobb megoldást kínálnak, mint a tömések. Hogy miért? Azért, mert:

 • 1. Biztonságosabban rögzíthetők, a széli illeszkedés is pontosabb.
 • 2. Tartósabbak.
 • 3. Esztétikusak.
 • 4. A másodlagos szuvasodás esélye kisebb.
 • 5. A rágófelület sokkal pontosabban kialakítható rajtuk, mint töméssel, és a fogak csücskét is tökéletesen helyre lehet állítani a fogbetétekkel.
 • 6. Lehetővé teszik, hogy ne kelljen a fogat lecsiszolni, illetve kihúzni.

Ha tehát nagyobb fogszuvasodásod van, akkor az inlay/onlay sokkal jobb megoldás lehet a számodra, mint a kevésbé tartós esztétikus kompozit tömés.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top