Hogyan történik a gyökérkezelés? Tudnivalók, érdekességek

Képzeld magad elé a szituációt: 25-30 évvel ezelőtt ülsz a fogorvosod székében, aki elmondja, hogy a súlyos szuvasodás miatt a fogadat már nem lehet megmenteni. A lyuk nem tűnik nagynak kívülről, de elérte a fogbelet, és sajnos már nincs visszaút: ki kell húzni az érintett fogat. És most ugorj vissza a jelenbe!

Beülsz a hiperszuper fogászat kényelmes székébe, ahol közlik veled a diagnózist: fogbélgyulladásod (más néven pulpitised) van, ami általában úgy alakul ki, ha egy szuvasodást nem kezelnek időben, és a kórokozók elérik a fogbelet (vagyis a pulpát).

Az irritáció miatt a fogbélben gyulladásos reakció alakult ki, aminek hatására fájdalmat érzel, hiszen a pulpa tele van idegekkel és érképletekkel.

De amíg a fogorvosok régen csupán egy megoldást tudtak erre a problémára (a húzást), addig ma már egy fájdalommentes kezeléssel akár hosszú évtizedekig megőrizheted az érintett fogadat.

Ezért van szükség a gyökérkezelésre

A gyökérkezelésről sokan a mai napig azt gondolják, hogy az valami ijesztő és fájdalmas dolog, miközben a beavatkozás segítségével olyan fogakat menthetünk meg a húzástól, amelyeket régen „halálra kellett, hogy ítéljenek” a fogorvosok.

Hogy van-e okunk félni tőle?

Egyáltalán nincs, hiszen a hatékony érzéstelenítésnek köszönhetően a beavatkozás teljesen fájdalommentes, legfeljebb egy kicsit sokáig tart (bizony el lehet ülni a fenekünket közben). A kezelést követően egy kis feszülő érzést persze lehet tapasztalni, de ez a gyógyulási folyamat – természetes – része, amitől ezért nem is szabad megijedni.

A lényeg éppen ezért nem változik: a rutineljárásnak számító gyökérkezeléssel megszüntethetők a panaszok (fájdalom, duzzanat), és a helyreállított fog – megfelelő szájhigiéniával – akár élethosszig kiszolgálhatja a tulajdonosát.

Hogyan zajlik a gyökérkezelés?

A kezeléshez kétszer kell majd ellátogatnod a fogorvosodhoz: első alkalommal eltávolítjuk a fertőzött fogbelet, második alkalommal pedig véglegesítjük a töméseket.

A folyamat lépései a következők:

  • 1. Az első kezelés állapotfelméréssel kezdődik, amelynek során a fogorvos fizikális vizsgálattal és röntgenfelvétel segítségével ellenőrzi, hogy szükség van-e a gyökérkezelésre. Szerencsés esetben a tünetek egy esztétikus töméssel megszüntethetők, de a röntgenfelvétel pontosan megmutatja, hogy milyen mély a szuvasodás, és hogy a fertőzés elérte-e a fogbelet.
  • 2. Ha fogbél érintett és begyulladt, akkor a fogorvos érzésteleníti a területet, majd eltávolítja a fertőzött fogszövetet egy fúró segítségével. A kezelés ezen részét már egyáltalán nem érzed a hatékony érzéstelenítésnek köszönhetően.
  • 3. Miután sikerült eltávolítani a szuvas területet, a fogorvos megkeresi a fog gyökércsatornáinak bemeneti nyílását, majd eltávolítja a fertőzött fogbelet is. A fogbél megtisztítása nagy pontosságot és alaposságot igényel, hiszen nem maradhat a gyökércsatornákban kórokozó.
  • 4. A kifertőtlenített gyökércsatornába a fogorvos ezután gyógyszert helyez el, majd azt ideiglenes töméssel lezárja.
  • 5. A speciális gyógyszer a következő kezelési időpontig elpusztítja az esetleges megmaradt kórokozókat, így néhány nap múlva sor kerülhet a gyökérkezelés befejezésére.
  • 6. Ekkor a fogorvos eltávolítja a gyógyszert és az ideiglenes tömést, majd steril papírszálak segítségével kiszárítja a gyökércsatornákat, amiket ezután természetes alapanyagú gyökértöméssel tölt fel. A gyökértömés faltól falig ér, és hermetikusan elzárja a fogbelet, hogy ott később se szaporodhassanak el a baktériumok.
  • 7. Utolsó lépésként a fogorvos esztétikus töméssel betömi a fog rágófelszínét is.
  • 8. A gyökérkezelés sikerességét kontrollröntgen segítségével állapítja meg a fogorvos.

A két kezelés összesen 1-1,5 óráig tart, és a korszerű fogászati technikának köszönhetően a gyökérkezelés ma már rendkívül magas sikerrátával bír, így az tényleg képes arra, hogy megmentse a sérült fogakat.

Megfelelő szájhigiéniával és egy kis odafigyeléssel pedig egy gyökérkezelt még sokáig hű társad maradhat, így nem kell szükségtelenül drága fogpótlásokra költened. Megijedni tehát nem szabad tőle…
…Legfeljebb arra kell figyelned, hogy megfelelő szájhigiéniával megelőzd a bajt, ami szükségessé teszi ezt a kezelést.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.