fogtömés

Mi a teendő fogtömés után?

A fogtömés az egyik leggyakrabban végzett fogászati kezelés, ami nem is csoda, hiszen a fogszuvasodás szinte népbetegségnek számít Magyarországon. Maga a beavatkozás valóban rutin csupán, ráadásul nem is vesz igénybe sok időt: ha nem lép fel semmilyen komplikáció, akkor mindössze fél óra alatt elkészül az esztétikus tömés.

De mi a teendő utána? Mire kell odafigyelni otthon, mikor kell visszamenni a fogorvoshoz, és mennyi időt kell várni az étkezéssel? Megannyi kérdés, amik joggal merülnek fel a pácienseinkben, és amiket most igyekszünk megválaszolni.

Fájdalommentes kezelés, mégis érzékeny a tömött fog?

A fogászati kezeléseket ma már gyakorlatilag teljesen fájdalommentesen végezzük, hála a modern és hatékony érzéstelenítőknek. Ez azt jelenti, hogy a beavatkozás alatt nem fogsz érezni semmit, hiszen a kezelt terület teljesen elzsibbad. Az érzéstelenítő hatása azonban szép fokozatosan elmúlik, és egyéni érzékenységtől függően később jelentkezhet némi kellemetlenség, például az injekció helyén, de akár a hideg, a meleg és a fogat ért nyomás is kiválthat szenzitivitást. Aggodalomra viszont semmi ok, ez ugyanis normálisnak tekinthető, és gyorsan elmúlik.

És az normális, ha fájdalom jelentkezik?

A fájdalommal már más a helyzet, a jól elkészített fogtömés ugyanis elméletileg nem fájhat. De ahány ember, annyiféle reakció, vagyis elképzelhető, hogy valakinek több idő kell a regenerációhoz, míg mások fel sem veszik a beavatkozást. Illetve van még egy fontos szempont: az sem mindegy, hogy mekkora volt a szuvasodás, ugyanis minél kiterjedtebb, annál nagyobb trauma éri a fogat a kezelés során, amit a szervezetnek fel kell dolgoznia. Szóval pánikra semmi ok, mert az érzékenység néhány nap után megszűnik, és újra teljes értékű lesz a fog.

És ha nem múlik el a fájdalom?

Akkor valószínűleg komolyabb gond van! Mint fentebb írtuk, a betömött fog néhány napig érzékenyen reagálhat az őt érő ingerekre, de az már nem tekinthető normálisnak, ha a fájdalom nem akar elmúlni. Ha ez történik, akkor mindenképpen meg kell nézetni a fogorvossal, mert csak ő tudja eldönteni, hogy mi legyen a következő lépés. Természetesen addig lehet fájdalomcsillapítót szedni, ha erős a fájdalom, de ez csak a tünetet kezeli, a problémát nem, ezért nem szabad abba a hibába esni, hogy ha javulni látszik a helyzet, akkor inkább nem kérsz időpontot.

Néhány jellemző ok, ami miatt fogtömés után fájdalom alakulhat ki: ha magasra sikerült a tömés, akkor ráharapásra éles, nyilalló fájdalom jelentkezhet. Ha pedig túlságosan nagy volt a lyuk, amit helyre kellett hozni, akkor elképzelhető, hogy egy egyszerű tömésnél többre lett volna szükség. Ugyanakkor érthető, ha az orvos a legkisebb beavatkozással járó terápiával próbálkozott első körben, és nem rögtön a gyökérkezelést választotta.

Mikor és mit lehet enni fogtömés után?

Ha nem kaptál érzéstelenítőt, akkor a kezelés után rögtön ehetsz; valószínűleg nem fogsz, de akár meg is tehetnéd. A kompozit anyag ugyanis azonnal megköt a fényre, és nem kell arra várni, hogy teljesen megszilárduljon. Amennyiben a fog környéke el lett érzéstelenítve, érdemes addig várni az étkezéssel, amíg a zsibbadás el nem múlik. Ez általában 2-4 óra. Ilyenkor ugyanis nem érzed teljesen a nyelved, illetve az ajkaidat, és fennáll a veszélye, hogy véletlenül sérülést okozol magadnak rágás közben.

Hogy mit lehet enni, azzal kapcsolatban nincsenek megkötések, de azért a nagyon kemény élelmiszereket jobb kerülni.

És mi a helyzet az esti fogmosással?

A fogtömés napján már bátran moshatsz este fogat, sőt! Valójában kell is, hiszen ettél és ittál a kezelés után, az így lerakódott szennyeződéseket pedig mindenképpen el kell távolítani lefekvés előtt!

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.