tévhitek a gyökérkezeléssel kapcsolatban

Tévhitek a gyökérkezeléssel kapcsolatban

Gyökérkezelés. Már a szó hallatán is sokan rándulnak össze, hát még akkor, ha kiderül, hogy nekik is szükségük van erre a beavatkozásra. Hogy az egyes kezeléseknek miért van ennyire rossz hírük, az mind-mind arra az időre vezethető vissza, amikor még távolról sem álltak rendelkezésre a ma ismert modern anyagok és technikák. Így, ha valaki mondjuk húsz évvel ezelőtt átesett egy gyökérkezelésen, joggal gondolhatja úgy, hogy egy fájdalmas eljárásról van szó.

A fájdalom mellett még egyéb tévhitek is övezik ezt a fogmentő beavatkozást, ami sokakat tarthat vissza attól, hogy felkeressék a rendelőt. Ezeket a téves információkat vesszük most számba, hogy egyszer s mindenkorra tiszta vizet öntsünk a pohárba!

A leggyakoribb tévhitek a gyökérkezeléssel kapcsolatban

Lássuk azokat a leggyakoribb tévhiteket, amik a köztudatban keringenek a kezeléssel kapcsolatban, és amik miatt a pácienseket félelem önti el, ha meghallják a gyökérkezelés szót!

1. tévhit: a gyökérkezelés nagy fájdalommal jár

Mivel sokan akkor jelentkeznek csak a fogorvosnál, amikor erős fájdalmaik vannak, a kezeléstől már egyáltalán nem is kellene tartaniuk. Hiszen a beavatkozás célja éppen az, hogy megmentsük a fogat, és megszüntessük a fájdalmat. Vagyis érdemes úgy megközelíteni a kérdést, hogy a mérleg egyik serpenyőjébe a még hetekig, hónapokig tartó hasogató, nyilalló fájdalmat tesszük, a másikba pedig a gyökérkezelést. Nem kérdés, hogy melyik a jó választás, ugye?

Persze bármennyire is igyekeznek a fogorvosok, előfordulhat, hogy valaki sokkal hevesebben reagál a beavatkozásra, de ma már olyan szuper érzéstelenítőket használunk rendelőnkben is, hogy valóban nincs mitől tartani. Sőt, a tűszúrástól sem kell rettegni, hiszen még az a terület is érzéstelenítésre kerül, ahová az injekciót beadjuk. Azt az az apró kis nyomást pedig ki lehet bírni, amit a szuri okoz.

A teljesen elzsibbadt területen pedig tényleg nem érezni gyakorlatilag semmit. A teljes kép érdekében azt azért ki kell emelni, hogy amennyiben a fogbél gyulladása túl erős, előfordulhat enyhébb fájdalom a beavatkozás során, de még egyszer: ha már ennyire súlyos a helyzet, akkor a kezelés után csak jobb lehet!

2. tévhit: nem érdemes belevágni a gyökérkezelésbe, mert egy idő után úgyis ki kell húzni a kezelt fogat

Természetesen ilyen eset is előfordulhat, de a valóság az, hogy egy megfelelően gyökérkezelt fog még hosszú évtizedekig használható. Ehhez viszont szükség van a jó szájhigiéniára, mert hiába kerül megmentésre a fog, ha a páciens később ugyanúgy elhanyagolja, mint a beavatkozás előtt. Bizonyos helyzetekben még ilyenkor is léteznek megoldások, amikkel megtartható a fog, de érdemes nem a végsőkig feszíteni a húrt.

3. tévhit: a gyökérkezelt fognál már nem érezni fájdalmat

Igaz, hogy a kezelés során a fogideg eltávolításra kerül, de ettől függetlenül a fogat körülvevő szövetek – a csont, illetve a gyökérhártya – még begyulladhatnak, ami okozhat fájdalmat. Ilyen eseteben is az a legjobb, ha a páciens minél előbb felkeresi a fogorvost, hogy a megfelelő kezelésekkel továbbra is meg lehessen tartani a fogat.

4. A gyökérkezelésen átesett foggal sok a probléma: sérülékeny, könnyen törik és elszíneződik

Gyökérkezelésre többek között akkor kerül sor, amikor egy kiterjedt szuvasodás miatt a fogbél elhal, ennek következtében pedig a fog külső része is károsodhat annyira, hogy sokkal sérülékenyebb lesz. Elszíneződés szintén jelentkezhet a gyökérkezelt fogaknál, szerencsére azonban mindkét problémára van megoldás. Az elszíneződés esetén lehetőség van fogfehérítésre, a fogászati korona pedig mind az elszíneződött, mind pedig az erősen sérült fog helyreállítására remek alternatíva.

5. tévhit: csak a fájós fogat kell gyökérkezelni

A súlyosan begyulladt fog az esetek többségében valóban erős fájdalommal jár, de előfordulhat, hogy minden jel nélkül következik be a fogbél elhalása. A rendszeres fogászati kontroll az ilyen esetek miatt is fontos, ugyanis a röntgen kimutatja, ha valami nincs rendben.

6. tévhit: a gyökérkezelés után nincs semmi teendő, el lehet felejteni a fogorvost

Egyrészt a rendszeres szűrés a gyökérkezelés után is fontos, de az is lényeges, hogy maga a kezelés be legyen fejezve. Vagyis el kell készíteni a végleges tömést, hiszen csak így lesz tartós a beavatkozás.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.