2 ok, ami fogvesztéshez vezethet

A fogak elvesztésének több oka is lehet, amelyek közül a két leggyakoribb a szuvasodás és a fogágybetegség. Hogy melyik problémának mi a megoldása, vagyis hogyan kezelhető a fogvesztés megelőzése érdekében, arra adunk most átfogó választ!

Hogy miképp okozhat fogvesztést egy lyukas fog?

A fogszuvasodás a legelterjedtebb fogászati megbetegedés a felnőtt lakosság körében, ami, ha nem kezelik időben, komoly következményekkel járhat. A szuvasodás, vagyis ahogy a köznyelvben nevezik, a lyukas fog elsősorban a helytelen, túlzottan sok szénhidrátot, valamint cukrot tartalmazó táplálkozás eredményeképpen alakul ki, amit a helytelen fogápolás csak tovább tetéz.

Ilyenkor ugyanis a cukrok bomlásakor keletkező savak meggyengítik a fogzománcot, és elkezdődik a fogszuvasodás folyamata. A szuvasodásnak több fázisa van, ezért érdemes a kezdeti jelekre figyelni, amikor még csak kisebb beavatkozást igényel a probléma.

Először barnás elszíneződés jelenik meg a fogzománcon, majd lassan a fog belseje irányába terjed a szuvasodás egészen a dentinig, míg végül eléri a fogbelet is, amit gyulladás és fájdalom kísér. A betegség végső stádiuma az üregképződés, amikor a fertőzés a foggyökér csúcsát is eléri, és a csontokra is átterjed. Ebben a szakaszban gennyes tályog alakulhat ki, bedagad az íny, és erős fájdalom jelentkezik.

Ha a szuvasodás eléri ezt a fázist, és ekkor sem történik meg a kezelése, akkor nagy valószínűséggel el kell távolítani a fogat.

Hogyan kezelhető a fogszuvasodás?

A fogszuvasodással is ugyanaz a helyzet, mint az összes többi betegséggel, vagyis minél előbb diagnosztizálják, annál egyszerűbb és gyorsabb a kezelése. A kezdeti stádiumban a szuvasodás kezelése fogtöméssel történik: a fogorvos először eltávolítja a roncsolódott foganyagot, majd kompozit tömést helyez a megtisztított üregbe.

Amikor a szuvasodás túlságosan mélyre hatol, és eléri a pulpát (azaz a fogbelet), akkor egy egyszerű fogtömés már nem elég. Ilyenkor már csak gyökérkezeléssel menthető meg a fog, ami egy nagy pontosságot igénylő eljárás, ahol a fogbél és az idegek eltávolítása után töméssel kerül lezárásra az így keletkező csatorna.

Ha a szuvasodást elhanyagolják, és túl nagy méreteket ölt, esetleg a fog már letört, ezért nem lehet helyreállítani, akkor sajnos a húzás marad az egyedüli megoldás.

A fogágybetegségek és a fogvesztés

A fogszuvasodás mellett a fogágybetegségek a fogvesztés leggyakoribb okozói. A betegség kialakulása az elhanyagolt fogkőnek köszönhető, ami eleinte csak irritálja az ínyt, majd gyulladást okoz. Amennyiben a páciens nem fordul időben orvoshoz, a betegség tovább súlyosbodik: az íny elválik a fogtól, szabad utat biztosítva ezzel a kórokozóknak, míg végül a csont és a szövetek is károsodnak.

Amikor a fogágybetegség következtében az adott fog meglazul, mozogni kezd, akkor a legtöbb esetben már nem lehet megmenteni, ezért semmiképp nem szabad eddig a pontig várni a fogorvos felkeresésével.

Hogyan kezelik a fogágybetegségeket a fogvesztés megakadályozása érdekében?

A fogágybetegségek az úgynevezett parodontológiai kezelésekkel szüntethetők meg. Mivel sokan kivárnak a rendelő felkeresésével, és nem mennek időben fogorvoshoz, ezért ilyenkor nem elég mindössze a fogkövet eltávolítani, bár nagy valószínűséggel ez lesz az első lépés.

Amennyiben a fogak mellett keletkeztek tasakok, úgy ezeket ki kell tisztítani. Erre ma már léteznek modern, fájdalommentes megoldások, mint amilyen a Vektor-terápia is, ami az ultrahang segítségével távolítja el a fogkövet az íny alatti területekről is.

A gyulladások csökkentésére, és az íny visszahúzódásának megszüntetésére ezenkívül a lézeres kezelések is rendelkezésre állnak, az ínytasakokban lévő baktériumok elpusztítására, valamint fertőtlenítésre pedig az antimikrobiális fotodinamikus terápia jelenthet megoldást.

Természetesen a hagyományos módszerek, mint amilyen a kürettálás (zárt, nyílt) is alkalmazhatóak a fogágybetegségek kezelésre, bár ezeket a modern terápiákkal ma már igyekeznek kiváltani, ahol lehet.

Elmondható tehát, hogy bár mind a fogszuvasodás, mind pedig a fogágybetegségek okozhatnak fogvesztést, az időben elvégzett kezelésekkel jó eséllyel megmenthetők a fogak, és visszaállítható az íny egészsége.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.