A cukorbetegség hatása a fogak egészségére

Sajnos Magyarország rengeteg lehangoló statisztikával rendelkezik az egészségügy területéről. Az egyik ilyen, hogy honfitársaink közel 10%-a szenved a cukorbetegség tüneteitől. Igen, ez közel egymillió embert jelent, és nekik sajnos az orális, vagyis a szájat és a fogakat érintő egészségük is rosszabb az átlagnál.

A diabéteszes betegek fogai gyorsabban romlanak, de nem csak erről van szó. Az ő esetükben ugyanis az sem mindegy, hogy mikor végzik el a fogászati kezeléseket, a megfelelő szájhigiéniára pedig sokkal nagyobb figyelmet kell fordítaniuk.

Ha te vagy egy rokonod, ismerősöd is érintett a cukorbetegségben, akkor olvasd el a cikket, amiben sok hasznos tanácsot találhatsz a teendőkkel kapcsolatban.

Cukorbetegeknél nagyobb a fogágybetegségek kialakulásának kockázata

A diabétesz kétféle módon is „elősegíti” az ínyt érintő betegségek, gyulladások, és a fogszuvasodás kialakulását. Az egyik tényező a kevesebb nyáltermelés, ami normál esetben a káros baktériumok egy részét gyakorlatilag „kimossa” a szájból. Ennek hiányában viszont ezek a kórokozók túlságosan elszaporodnak, és a kellemetlen szájszag kialakulása mellett a fertőzésekkel szembeni fogékonyság is megnő.

A másik ok a magas vércukorszint, ami szintén szerepet játszik a baktériumok számának megnövekedésében. Ennek következtében pedig ínygyulladás alakulhat ki, és végső esetben a fogak elvesztése is bekövetkezhet.

És itt még nincs vége a sornak! Ha ugyanis ezek a szájban található ártalmas kórokozók bekerülnek a véráramba, az további gyulladásokhoz vezethet. Ezek a gyulladások pedig csökkenthetik az inzulinérzékenységet, ami miatt viszont nehezebb lesz a vércukorszint kontrollálása, és így zárul be ez az ördögi kör.

A cukorbetegeknek gyakrabban kellene fogorvoshoz járniuk!

Már a fent felsorolt lehetséges következményekből is jól látszik, hogy diabétesz estén gyakrabban kellene fogorvoshoz járni. Azaz nem elég évente egyszer – vagy akár félévente – felkeresni a rendelőt, ennél több látogatásra lenne szükség. Miért? Azért, mert például az ínygyulladás vagy a fogágybetegségek egy ideig nem járnak semmiféle látványos tünettel, de egy szakember meg tudja állapítani, hogy van-e valamilyen probléma.

A gond sokszor az, hogy amikor a páciens végül felkeresi a rendelőt, már túlságosan késő. Hiszen a cukorbetegség felgyorsítja a káros folyamatokat – így a gyulladásokat is –, egy már kialakult fogászati betegség kezelését pedig megnehezíti. Itt duplán is igaz a mondás, miszerint a megelőzés olcsóbb, mint a kezelés. Különben maradnak a fájdalmas, és gyakran elhúzódó kezelések, amiknek akár műtét is lehet a végük.

Nem mindegy, hogy mikor történik a fogászati kezelés

A cukorbetegeknek azzal is tisztában kell lenniük, hogy nem mindegy, melyik napszakban mennek fogorvoshoz. Azaz érdemes a délelőtti órákra időpontot kérniük, ilyenkor ugyanis a reggeli étkezés, valamint a gyógyszerek bevétele után a fogorvos elvégezheti a szükséges kezeléseket addig, amíg stabil a vércukorszint.

Egy másik fontos kritérium, hogy a pácienseknek ismerniük kell a HbA1C értéküket. Ez a szám mutatja meg, hogy milyen volt a beteg utolsó két-három hónapjának vércukorértéke. Ha 7% felett van, akkor el kell halasztani a kezelést, mert magas várcukorszint esetén a sebek lassabban gyógyulnak, és nagyobb a szövődmények kialakulásának esélye is.

Cukorbetegség esetén fontos a még alaposabb szájhigiénia

A cukorbetegeknek különösen figyelniük kell az átlagosnál alaposabb szájápolásra. Ennek az az oka, hogy az ő szervezetük jóval fogékonyabb a fertőzésekre, és sokkal gyorsabban romlik az íny, illetve a fogak állapota egy fogászati betegség esetén. A jó szájhigiéniához a napi kétszeri fogmosás mellett a fogselyem használatát is be kell iktatni. Ezenkívül valamilyen antibakteriális szájöblítő használata is ajánlott a fertőzések elkerülése érdekében.

Szintén fontos a rendszeres fogászati kontroll is, amit gyakrabban kell elvégeztetni, mint egy egészséges embernek. És persze a vércukor megfelelő szinten tartása is nélkülözhetetlen – természetesen ez utóbbi nem csak a fogak és a száj egészsége miatt.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.