fogkő A vérző íny nem játék! A fogkő és a rossz szájhigiénia következményei

Óvatos becslések szerint a felnőtt magyar lakosság több mint kétharmada szenved ínybetegségtől, és 35-40 éves korunktól kezdve már nem a fogszuvasodás, hanem a fogágybetegség miatt veszítjük el fogainkat.

Hogy mi az összefüggés a két probléma között?

Az, hogy elég néha elbliccelni az esti fogmosást és kihagyni párszor a rendszeres fogászati kontrollt, hogy egy aprónak tűnő kellemetlenségből végül súlyos probléma legyen. A valóság néha ijesztő, de erről tudnod kell, ha sokáig meg akarod őrizni saját fogaidat!

Fogkő miatt duzzadt, vérző íny

A szájhigiénia nem játék, mégis sokan legyintenek rá. A fogszuvasodás az egyik leggyakoribb betegség a felnőttek körében (a nátha mellett), a fogkő pedig sokak szemében teljesen ismeretlen.

Nem tudják, hogy az miért olyan veszélyes, miközben precíz kutatások bizonyítják, hogy a legtöbbször az felel a fogíny gyulladásáért, vagyis a gingivitiszért. A gingivitisz pedig egy sor másik ijesztő betegségért…

A fogkő minden felnőtt szájában megtalálható, legfeljebb nem ugyanolyan mértékben, és kialakulásáért a lepedék felel. Étkezések után a saját fogakon és a fogpótlások felszínén ugyanis plakkréteg alakul ki, ami olyan vékony, hogy szabad szemmel nem is látható. Legfeljebb a nyelvünkkel érezzük, hogy más a fogak „tapintása”.

Ha ezt a plakkréteget nem (vagy nem jól) távolítjuk el, akkor a nyálban lévő ásványi anyagok miatt az elmeszesedik. Olyan kemény lesz ez a meszes plakk, hogy azt fogkefével nem is tudjuk eltüntetni, és ilyenkor már csak a profi fogászati eszközök (leginkább az ultrahangos depurátor) segíthetnek.

A fogkő sokak szemében csupán esztétikai probléma, hiszen valóban csúnya, ahogy a fogakat (általában a fogközöket és az íny körüli részeket) elcsúfítja ez a sárgás-barnás, gusztustalan lepedék.

De ennél sokkal nagyobb baj, hogy a fogkő irritálja az ínyt, ami ezáltal begyullad, majd nemcsak elveszíti szép, rózsaszín színét, de visszahúzódhat és el is sorvadhat. Ez az ínygyulladás, ami sokszor nem okoz látványos tüneteket a kezdeti időszakban; előrehaladott állapotban viszont árulkodó jel a vöröses színű és vérző íny, valamint a kellemetlen lehelet.

Ínybetegségből fogágybetegség

Ha az íny irritációja továbbra is fennáll, tehát a fogorvos nem távolítja el a fogkövet, akkor a gyulladás elérheti a fogmedert és csontszöveteket, ahol az szó szerint lebontja az érintett fog tartószöveteit.

Nem nehéz belegondolni, hogy ez milyen következményekkel jár: a rágószerv meglazul és mozogni kezd, valamint sokkal érzékenyebbé válik a hidegre és a melegre. Ez az állapot pedig már nem szűnik meg magától, és a tartószövetek olyan súlyosan károsodnak, hogy a fogat már semmi nem tartja a helyén, ezért az kiesik.

A csontszövetek sorvadása miatt pedig ekkor már a fogbeültetés sem mindig lehetséges (vagy csak költséges csontpótlással valósítható meg).

Összefoglalva, hogy tényleg mind lássuk:

  • elég néha elbliccelni a fogmosást vagy a fogselymezést, hogy a lepedékből fogkő legyen
  • a fogkő már nem távolítható el fogkefével, az egyre csak nő és nő a fogakon
  • ráadásul irritálni kezdi az ínyt, ami ezáltal begyullad
  • a gyulladás ráterjed a fogágyra, ahol fogágybetegség (periodontitisz) alakul ki

A fogágybetegség pedig a felnőttkorban elveszített fogak mintegy 80 százalékáért felel.

Pedig… (és ez nagyon fontos)

… pedig a fogkő által okozott problémák könnyedén megelőzhetők, még akkor is, ha te azok közé tartozol, akinek gyorsabban fogkövesedik a foga.

1. feladat: Minden nap legalább kétszer moss fogat; reggel és este. Ha napközben be tudsz iktatni még egy fogmosást, az szuper, többre nincs is feltétlenül szükséged. Sokat segít viszont az is, ha étkezés után bekapsz egy cukormentes rágógumit, ami helyreállítja a száj pH-értékét.

2. feladat: Napi egyszeri fogselymezés segít a fogközök megtisztításában. Szájvíz? Kúraszerűen mehet, általában 2-3 hétig minden 2-3. hónapban.

3. feladat: 6-12 havonta látogasd meg a fogorvosodat, aki gondoskodik a fogkő eltávolításáról. Ráadásul sok esetben már ezzel jelentős esztétikai változás érhető el, hiszen a megtisztított fogak szebben, fehérebben ragyognak.

4. feladat: Bármilyen árulkodó jel esetén irány azonnal a fogorvos. Ne várd meg, amíg egy-egy probléma súlyosbodik, hiszen kezdeti stádiumban szinte minden megoldható, ráadásul anyagilag is jobban jársz.

Ne feledd! Az ínybetegség fogkő-eltávolítással és a helyes szájápolási szokások betartásával visszafordítható, a súlyos fogágybetegség viszont nem. Utóbbi esetben a fogak sajnos előbb vagy utóbb ki fognak esni a helyükről.

Légy te is a saját egészséges kovácsa, és legyen a mosolyod a védjegyed! Ehhez nem kell sokat tenned, csak figyelj oda magadra és gondoskodj fogaid épségéről és egészségéről.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.