Hogyan menthetők meg a mozgó fogak?

És megmenthetők-e egyáltalán? Az emberek többsége álmodott már arról, hogy mozognak a fogai, sőt, biztosan arról is, hogy kipotyogtak álmában. Ébredés után persze hatalmas a megkönnyebbülés, hogy megvannak még a fogak, de akadnak olyanok, akik számára egy-egy mozgó fog nem rémálom, hanem maga a valóság.

Annak, hogy a fogak mozogni kezdenek, számtalan oka lehet, ami meghatározza, hogy hogyan lehet kezelni őket.

Mitől mozoghatnak a fogak?

Mint ahogy már történt rá utalás, azt, hogy a fogak mozogni kezdenek, rengeteg dolog kiválthatja. Ezek között megtalálható az erős éjszakai fogcsikorgatás, egy sérülés, a valamilyen betegség miatt kialakuló csontvesztés, de a terhesség alatt sem ritka, hogy a kismamák arról számolnak be, hogy mozognak a fogaik.

A helyzet úgy áll, hogy ugyan rengeteg okot soroltunk fel, a legnagyobb problémát mégsem ezek a tényezők jelentik, hanem a fogágybetegségek. Ezek a betegségek bizony alattomosan támadnak, és ha nem történik meg időben a kezelésük, akkor könnyen a fogak elvesztéséhez vezethetnek.

Azt is fontos megemlíteni, hogy először mindig az első fogak kezdenek mozogni, hiszen ezeknek csak egy gyökerük van, ezért sokkal érzékenyebbek a hátsó, több gyökérrel rendelkező fogaknál. És általában az is igaz, hogy ha egy fog mozog, akkor több meglazult fog is található a szájban, és a probléma az ínyt, valamint a csontot is érinti.

Hogyan szüntethető meg a fogak mozgása?

A fogágybetegségeket tegyük egy kicsit félre, és foglalkozzunk az előbb felsorolt kiváltó tényezőkkel.

1. Hosszú időn keresztül gondolták úgy, és tartotta magát az a nézet, hogy minden terhesség alatt törvényszerű egy-két fog elvesztése. Ennek azonban sokkal inkább a rossz szájhigiénia volt – és jelenleg is az – az oka, nem pedig a várandósság alatt bekövetkező hormonális és egyéb változások.

Mert igaz ugyan, hogy a terhesség ideje alatt előfordulhat ínyvérzés, és a fogak is kilazulhatnak, de a megfelelő szájápolással és fogorvosi felügyelet mellett a baba megszületése után minden helyreáll.

2. Ha a fogak mozgását az éjszakai fogcsikorgatás okozza, akkor ma már erre is létezik megoldás: a harapásemelő. Emellett, ha szükséges, egyéb kezeléseket is alkalmazni kell a mozgás megszüntetésére.

3. Ha egy baleset vagy betegség miatt károsodik a csont, akkor attól függ a kezelés menete, hogy milyen jellegű problémával állunk szemben. Szóba jöhet a csontpótlás, illetve számos ínypótló, regeneratív eljárás létezik, és rekonstrukciós műtétet is végre lehet hajtani, ha szükséges.

A fogak mozgásának leggyakoribb oka rossz szájhigiénia

A rossz szájhigiénia következtében ugyanis különféle íny- és fogágybetegségek alakulnak ki, amik szép fokozatosan megtámadják az ínyszövetet és a csontot, míg végül bekövetkezik a fogak meglazulása, mozgathatóvá válása. Ha eddig eljutott a folyamat, még akkor is megmenthető a fog, de ehhez már nagyobb beavatkozásra is szükség lehet.

Ha nagyon le szeretnénk egyszerűsíteni a dolgot, akkor azt mondhatnánk, hogy a mozgó fogak megmentésének legegyszerűbb eszköze a jó szájhigiénia, vagyis a megelőzés.

Ha viszont már kialakult a fogágybetegség, akkor egy hosszadalmas kezelés elé nézhetnek a páciensek, aminek a végén sajnos nem mindig garantált a siker, még akkor sem, ha mindent megteszünk a fog megmentéséért.

Hogyan menthetők meg a mozgó fogak?

Ha a fogak meglazulását valamilyen fogágybetegség okozza, akkor az első lépés minden esetben a fogkő eltávolítása, illetve az íny alatti tasakok megtisztítása, ami különféle kézi és ultrahangos eszközökkel történik. A fő cél ekkor az, hogy a káros baktériumok számát csökkentsük, és megakadályozzuk a további szaporodásukat.

Ehhez természetesen arra is szükség van, hogy a páciens a továbbiakban helyesen ápolja a fogait, amivel kapcsolatban szintén adunk tanácsokat.

Ideális esetben ezután megszűnik a gyulladás, az íny pedig szépen letapad, és nem lesz szükség egyéb beavatkozásra. Ha azonban a fogágybetegség előrehaladottabb állapotban van, és ezek a kezelések nem segítenek, akkor műtétre is sor kerülhet. A kezelés során feltárására kerül a gyulladt terület, és eltávolítjuk a baktériumokat.

A fogkő eltávolítása, valamint a tasakok kitisztítása után az ínyszövet feszesítésére a Vektor®-terápiát is alkalmazzuk. A kezeléssel nemcsak az ínyszövet állapota, hanem a meglazult fogaké is javítható, amik a terápia rendszeres alkalmazása mellett visszanyerik a stabilitásukat.

Az esetek többségében a mozgó fog megmenthető, de természetesen előfordulhat, hogy a fog állapota annyira rossz, hogy el kell távolítani. Erre mindig csak legvégső megoldásként tekintünk, hiszen az elsődleges cél a fog megtartása.

Amit azonban nem lehet elégszer kihangsúlyozni, az a megelőzés, és a megfelelő szájhigiénia fontossága!

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.